ΦΟΛΙΚΟ ΟΞΥ

ΦΟΛΙΚΟ ΟΞΥ

© @RebelRecipes

Σήμερα θα αναφερθώ σε μια βιταμίνη, το φολικό οξύ, η οποία περιλαμβάνεται πολύ συχνά σε διάφορα συμπληρώματα διατροφής. Xρειάζεται άραγε να καταναλώνουμε συμπληρώματα φολικού οξέος; Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά.

ΣΕ ΤΙ ΩΦΕΛΕΙ ΤΟ ΦΟΛΙΚΟ ΟΞΥ;

To φολικό οξύ είναι απαραίτητο για την παραγωγή των ερυθρών μας αιμοσφαιρίων τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο στα διάφορα σημεία του σώματός μας. Η ανεπάρκεια φολικού οξέος μπορεί να προκαλέσει έναν συγκεκριμένο τύπο αναιμίας που ονομάζεται μακροκυτταρική αναιμία όπου παρατηρούνται ερυθρά αιμοσφαίρια μεγαλύτερα σε μέγεθος από το κανονικό. Συχνά συμπτώματα είναι: κούραση, δύσπνοια, αύξηση καρδιακών παλμών, άφθες, προβλήματα όρασης και καρδιαγγειακά προβλήματα.

Το φολικό οξύ είναι απαραίτητο και για τη σωστή λειτουργία των νεύρων, καθώς και τον σχηματισμό του γενετικού μας υλικού (DNA).

ΠΟΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΦΟΛΙΚΟ ΟΞΥ;

🔷Το συκώτι.
🔷Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι, λάχανο, μπρόκολο). Καθώς το φολικό οξύ είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, «χάνεται» από τα λαχανικά κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος σε νερό. Γι’ αυτό τον λόγο καλό είναι να προτιμούμε να μαγειρεύουμε τα λαχανικά στον ατμό παρά να τα βράζουμε.
🔷Τα φασόλια και τα όσπρια.
🔷Τρόφιμα ολικής άλεσης.
Πολλές βιομηχανίες τροφίμων προσθέτουν επίσης φολικό οξύ στα δημητριακά του πρωινού μας για να αυξήσουν την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΩ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΦΟΛΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ;

Όχι. Οι άντρες, τα παιδιά και οι γυναίκες που δεν σκοπεύουν να μείνουν έγκυες μπορούν να λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες φολικού οξέος μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής!

ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΤΑ ΣΥΜΠΗΡΩΜΑΤΑ ΦΟΛΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ;

Στην εγκυμοσύνη. Το έμβρυο αναπτύσσει σπονδυλική στήλη και νευρικά κύτταρα σε ταχείς ρυθμούς τις πρώτες εβδομάδες της κύησης. Ανεπαρκή επίπεδα φολικού οξέος σε αυτό το κρίσιμο χρονικό διάστημα της ανάπτυξης του εμβρύου αυξάνουν τον κίνδυνο ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα (spina bifida). Για αυτό τον λόγο, οι επίσημες οδηγίες διατροφής συστήνουν σε όλες τις γυναίκες που σκοπεύουν να εγκυμονήσουν ή είναι ήδη έγκυες να λαμβάνουν συμπληρώματα φολικού οξέος.

Πιο συγκεκριμένα, οι οδηγίες συστήνουν την ακόλουθη κατανάλωση φολικού οξέος:
🔷Γυναίκες που σκοπεύουν να εγκυμονήσουν: 200 μg συμπλήρωμα φολικού οξέος την ημέρα.
🔷Γυναίκες που είναι έγκυες: 400 μg συμπλήρωμα φολικού οξέος την ημέρα στις πρώτες 12 εβδομάδες της κύησης.
🔷Γυναίκες με ιστορικό ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα σε προηγούμενη εγκυμοσύνη πρέπει να λαμβάνουν 5 mg φολικού οξέος την ημέρα πριν τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια των πρώτων 12 εβδομάδων της κύησης.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ:
🔷Μια ισορροπημένη διατροφή επαρκεί για να λαμβάνουμε την απαιτούμενη ημερήσια πρόσληψη φολικού οξέος. Καταναλώστε πολλά λαχανικά, φασόλια, όσπρια και τρόφιμα ολικής άλεσης.
🔷Μόνη εξαίρεση αποτελούν οι γυναίκες που σκοπεύουν να εγκυμονήσουν ή διανύουν τις πρώτες 12 εβδομάδες της κύησης, οι οποίες πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα φολικού οξέος.
🔷Σε αυτή την περίπτωση, σκόπιμο είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό που σας παρακολουθεί πριν ξεκινήσετε να καταναλώνετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
SACN (2017) Scientific Advisory Committee on Nutrition. Folic acid: updated SACN recommendations Available at: https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/637111/SACN_Update_on_folic_acid.pdf 

Μοιράσου το

Αρχίστε να πληκτρολογείτε και πατήστε ENTER για αναζήτηση

Shopping Cart