EΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ TO ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ
Πολλοί απο εσάς έχετε επικοινωνήσει μαζί μου για να με ρωτήσετε ποιες ιατρικές εξετάσεις πρέπει να κάνετε αν υποψιάζεστε ότι πάσχετε από το Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ):
ΛΑΒΕΤΕ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΠΟ ΓΙΑΤΡΟ:
Αν πάσχετε από επώδυνα εντερικά συμπτώματα συμβατά με εκείνα του ΣΕΕ (π.χ. κοιλιακός πόνος, φούσκωμα), τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε γαστρεντερολόγο ή παθολόγο. Ο γιατρός θα συνυπολογίσει το ιστορικό σας και θα συνταγογραφήσει τις απαραίτητες εξετάσεις που πρέπει να κάνετε – ποιες όμως είναι αυτές;
Στη Βρετανία υπάρχουν επίσημες κατευθυντήριες ιατρικές οδηγίες σχετικά με τη διάγνωση του ΣΕΕ που όλοι οι γιατροί ακολουθούν. Ο λόγος που αναφέρομαι στη Βρετανία και όχι στην Ελλάδα είναι γιατί, δυστυχώς, εξ όσον γνωρίζω, δεν υπάρχουν παρόμοιες επίσημες οδηγίες στην Ελλάδα…
1η εξέταση: Αιματολογικές εξετάσεις για το αντίσωμα tTG-IgA. Σκοπός αυτής της εξέτασης είναι να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ύπαρξης της νόσου της κοιλιοκάκης, καθώς τα συμπτώματά της είναι πολλές φορές παρόμοια με εκείνα του ΣΕΕ. Oι εξετάσεις αίματος συμπεριλαμβάνουν και άλλες μετρήσεις (π.χ. c-αντιδρώσα πρωτεΐνη) απαραίτητες για να αποκλειστούν άλλα πιθανά προβλήματα υγείας.
2η εξέταση: Κολονοσκόπηση. Αν και αυτή η εξέταση ΔΕΝ είναι απαραίτητη για τη διάγνωση του ΣΕΕ, σε ορισμένους ασθενείς με συγκεκριμένα συμπτώματα προτείνεται να την κάνουν με σκοπό να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της ύπαρξης φλεγμονωδών νόσων του εντέρου (νόσος του Κρονς και ελκώδη κολίτιδα). Και πάλι, αυτή η εξέταση γίνεται επειδή τα συμπτώματα αυτών των νοσημάτων είναι πολλές φορές παρόμοια με εκείνα του ΣΕΕ.
ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ;
Αν όλες οι εξετάσεις είναι αρνητικές και, επομένως, δεν υπάρχει κάποια πάθηση που να δικαιολογεί τα εντερικά συμπτώματα, τότε δίνεται συχνά η διάγνωση του ΣΕΕ με βάση τα συμπτώματα του ασθενή. Συγκεκριμένα, για να γίνει διάγνωση του ΣΕΕ, ο ασθενής θα πρέπει να πάσχει από χρόνιους κοιλιακούς/στομαχικούς πόνους που σχετίζονται:
🔷είτε με τις κενώσεις (π.χ. ο πόνος μειώνεται μετά την κένωση),
🔷είτε με αλλαγές στη συχνότητα των κενώσεων (π.χ. περισσότερες ή λιγότερες κενώσεις τις ημέρες που ο ασθενής υποφέρει από τον κοιλιακό πόνο),
🔷είτε με αλλαγές στη μορφή των κοπράνων, δηλαδή πιο υδαρή κόπρανα (διάρροια) ή πιο σκληρά κόπρανα (δυσκοιλιότητα) τις ημέρες που ο ασθενής υποφέρει από τον κοιλιακό πόνο.
Επομένως, δεν υπάρχει συγκεκριμένη εξέταση (π.χ. αίματος) που να μπορεί να διαγνώσει το ΣΕΕ˙ αντιθέτως, η διάγνωση του ΣΕΕ βασίζεται στις εξετάσεις για άλλες πιθανές παθήσεις (δηλ. κοιλιοκάκη και φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου) και τον αποκλεισμό ύπαρξής τους, καθώς και στην προσεκτική εξέταση του ιστορικού των συμπτωμάτων του ασθενή.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Lacy et al. Bowel disorders. Gastroenterology 2016, 150:1393–1474
NICE. Irritable bowel syndrome in adults: diagnosis and management. 2017.