ΓΛΟΥΤΕΝΗ ΚΑΙ ΕΝΤΕΡΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

ΓΛΟΥΤΕΝΗ ΚΑΙ ΕΝΤΕΡΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

© @oatmeal_stories

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η γλουτένη επιδεινώνει τα εντερικά συμπτώματα – μια νέα επιστημονική μελέτη εξετάζει αν αυτό πράγματι ισχύει ή όχι.

ΤΙ ΕΞΕΤΑΣΕ Η ΜΕΛΕΤΗ;

Η μελέτη συμπεριέλαβε 59 άτομα που ακολουθούσαν διατροφή χωρίς γλουτένη για τουλάχιστον 6 μήνες επειδή θεωρούσαν ότι έχουν δυσανεξία στη γλουτένη και ότι τους προκαλούσε εντερικά συμπτώματα. 
Όλα τα άτομα είχαν εξεταστεί από γιατρό και ΔΕΝ είχαν κοιλιοκάκη (μια πάθηση του εντέρου όπου όντως η γλουτένη πρέπει να αποφεύγεται εντελώς).

Οι ερευνητές ζήτησαν από τα 59 άτομα να καταναλώνουν 3 διαφορετικές μπάρες δημητριακών επί 7 ημέρες την κάθε μία. Τα 3 είδη μπαρών ήταν:
1️⃣Μπάρα ΜΕ γλουτένη αλλά χωρίς φρουκτάνες
2️⃣Μπάρα χωρίς γλουτένη αλλά ΜΕ φρουκτάνες (ένωση FODMAP)
3️⃣Μπάρα χωρίς γλουτένη και χωρίς φρουκτάνες

Oι συμμετέχοντες έπρεπε να καταναλώνουν την κάθε μπάρα χωριστά για μία εβδομάδα και να καταγράφουν τα συμπτώματά τους καθημερινά.
Το σημαντικότερο είναι ότι ούτε οι συμμετέχοντες αλλά ούτε οι ερευνητές γνώριζαν ποια μπάρα είχε γλουτένη, ποια περιείχε φρουκτάνες και ποια δεν είχε ούτε γλουτένη ούτε φρουκτάνες, ώστε να μην επηρεαστούν τα ευρήματα (κάτι που δίνει μεγάλο πλεονέκτημα στη μελέτη).

ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ;

Η μελέτη έδειξε ότι η μπάρα με τις ΦΡΟΥΚΤΑΝΕΣ προκάλεσε εντερικά συμπτώματα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τη μπάρα με γλουτένη ή τη μπάρα χωρίς γλουτένη και φρουκτάνες.
Μάλιστα, τα εντερικά συμπτώματα ύστερα από την κατανάλωση της μπάρας ΜΕ γλουτένη ΔΕΝ διέφεραν από εκείνα ύστερα από την κατανάλωση της μπάρας ΧΩΡΙΣ γλουτένη και φρουκτάνες.
Η μελέτη λοιπόν δείχνει ότι η γλουτένη δεν είναι υπαίτια για τα εντερικά συμπτώματα – το συστατικό που φαίνεται να ευθύνεται είναι οι ΦΡΟΥΚΤΑΝΕΣ.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ:
🔷Η διατροφή χωρίς γλουτένη απευθύνεται σε άτομα που έχουν διαγνωσθεί με κοιλιοκάκη.
🔷Αν πάσχετε από εντερικά συμπτώματα, επισκεφτείτε γαστρεντερολόγο.
🔷Αν πάσχετε από εντερικά συμπτώματα (χωρίς να πάσχετε από κοιλιοκάκη), μην περιορίζετε τη διατροφή σας χωρίς τη συμβουλή ειδικού! Επισκεφτείτε έναν διαιτολόγο-διατροφολόγο ο οποίος θα εντοπίσει ποιες τροφές πράγματι σας επηρεάζουν και θα σας δώσει εξατομικευμένες συμβουλές.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ: Skogje et al. Gastroenterol 2018;154:529-39

Μοιράσου το

Αρχίστε να πληκτρολογείτε και πατήστε ENTER για αναζήτηση

Shopping Cart