ΑΛΑΤΙ

ΑΛΑΤΙ

© pixabay

Το νάτριο είναι ένα από τα βασικά θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας. Όλα τα κύτταρα του οργανισμού μας χρειάζονται νάτριο για να λειτουργήσουν σωστά. Είναι απαραίτητο για τη μεταφορά νερού στα διάφορα σημεία του σώματός μας, καθώς και για τη μετάδοση «μηνυμάτων» μεταξύ του εγκεφάλου και του υπόλοιπου οργανισμού μας.
Ωστόσο, η πρόσληψη μεγάλης ποσότητας αλατιού μέσω της διατροφής μας ενδέχεται να οδηγήσει σε προβλήματα στην υγεία μας.

ΚΑΤ’ ΑΡΧΑΣ, ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΝΑΤΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΛΑΤΙΟΥ;

Το νάτριο αποτελεί συστατικό του αλατιού. Το μαγειρικό αλάτι αποτελείται συνήθως από περίπου 98% χλωριούχο νάτριο, ενώ το υπόλοιπο 2% αποτελείται από άλλες προσμίξεις.
Γενικά, 1 γρ. νατρίου ισοδυναμεί με 2,5 γρ. αλατιού.

TΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ;

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι υψηλά επίπεδα πρόσληψης αλατιού συνδέονται με υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Μάλιστα, μια επιστημονική μελέτη (DASH study) έδειξε ότι τα άτομα που κατανάλωναν τρόφιμα με χαμηλά επίπεδα αλατιού είχαν σημαντικά χαμηλότερη αρτηριακή πίεση από όσους κατανάλωναν τρόφιμα με υψηλότερα επίπεδα αλατιού!

AΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΑΛΑΤΙ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ;

Έρευνες έχουν δείξει ότι μόλις ένα μικρό ποσοστό της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης αλατιού προέρχεται από τρόφιμα που περιέχουν αλάτι από τη φύση τους. Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό (περίπου 65-70%) προέρχεται από προϊόντα βιομηχανίων τροφίμων στα οποία πολλές φορές το αλάτι προστίθεται για βελτίωση της γεύσης.
Όσον αφορά συγκεκριμένα τρόφιμα, αυτά που συνεισφέρουν περισσότερο (40%) στην πρόσληψη αλατιού είναι τα προϊόντα δημητριακών, όπως το ψωμί, τα δημητριακά του πρωινού, μπισκότα και κέικ. Τα προϊόντα κρέατος συνεισφέρουν το 21% της μέσης πρόσληψης αλατιού.

ΠΟΣΟ ΑΛΑΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΩ; 

H Βρετανική Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή για τη Διατροφή (SACN) συνιστά τα παιδιά να καταναλώνουν μέχρι 3 γρ. αλάτι την ημέρα (και όχι περισσότερο) και οι ενήλικοι μέχρι 6 γρ. την ημέρα.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΜΕΙΩΣΩ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΑΛΑΤΙΟΥ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΟΥ;

🔷Xρησιμοποιήστε πολύ λίγο αλάτι όταν μαγειρεύετε – προσπαθήστε να το αντικαταστήσετε με μπαχαρικά και βότανα
🔷Μη τοποθετείτε το αλάτι στο τραπέζι στο οποίο γευματίζετε – έτσι ίσως αποφύγετε τον πειρασμό να προσθέσετε περισσότερο αλάτι
🔷Περιορίστε τα πολύ αλατισμένα προϊόντα (π.χ. λουκάνικα)
🔷Ελέγξτε την περιεκτικότητα σε αλάτι των προϊόντων (συνήθως αναγράφεται στις ετικέτες των τροφίμων). Συγκρίνετε διαφορετικές μάρκες και διαλέξτε εκείνη με τη μικρότερη περιεκτικότητα σε αλάτι. Μερικά προϊόντα των οποίων αξίζει να ελέγξετε τις ετικέτες είναι οι σάλτσες, τα τυριά, τα προϊόντα κρέατος και τα αλμυρά σνακ (π.χ. τσιπς, ξηροί καρποί)
🔷Να είστε προσεκτικοί με «γκουρμέ» αλάτια ή «υποκατάστατα» τους που υποστηρίζουν ότι είναι πιο υγιεινά – είναι πιθανό να περιέχουν και αυτά κάποια μορφή αλατιού

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ:
🔷Οι περισσότεροι από εμάς καταναλώνουμε περισσότερο αλάτι από όσο θα έπρεπε.
🔷Η μεγάλη πρόσληψη αλατιού έχει συνδεθεί με την υψηλή αρτηριακή πίεση και ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στην υγεία.
🔷Είναι λοιπόν σκόπιμο να προσπαθούμε να διατηρούμε την πρόσληψη αλατιού σε χαμηλά επίπεδα (εξαιρούνται συγκεκριμένες κλινικές περιπτώσεις).


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Scientific Advisory Committee on Nutrition. Salt and Health. 2003. TSO
Sacks et al. Effects on blood pressure of reduced dietary sodium and the Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) diet. DASH Sodium Collaborative Research Group. New England Journal of Medicine 2001; 344[1]: 3-10

Μοιράσου το

Αρχίστε να πληκτρολογείτε και πατήστε ENTER για αναζήτηση

Shopping Cart