ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ/DETOX

ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ/DETOX

© @paulfuentes_design

Ας μιλήσουμε για έναν από τους πιο διαδεδομένους μύθους στον τομέα της διατροφολογίας: τις δίαιτες και τα σκευάσματα αποτοξίνωσης ή detox.

Όσοι προωθούν την αποτοξίνωση συνήθως συστήνουν να ακολουθείται για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, συνήθως από 1 ημέρα μέχρι και 2 εβδομάδες. Σε αυτό το διάστημα, τα άτομα που την ακολουθούν καλούνται να καταναλώσουν μια συγκεκριμένη διατροφή με υπερβολικούς περιορισμούς και ελάχιστες θερμίδες! Τις περισσότερες φορές μάλιστα η διατροφή αποτελείται από συγκεκριμένα σκευάσματα ή συμπληρώματα που έχουν αυτές τις μαγικές αποτοξινωτικές ιδιότητες και, φυσικά, κοστίζουν!

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗΣ;

Βασίζονται στο ότι υποτίθεται ότι έχουν σχεδιαστεί για να αποβάλουν και εξαλείψουν επικίνδυνες τοξίνες από τον οργανισμό μας και να βοηθήσουν στην απώλεια σωματικού βάρους.

Ενδέχεται όντως να υπάρχουν διάφορες πιθανές τοξίνες στον οργανισμό, όπως για παράδειγμα περιβαλλοντικοί ρύποι, φαρμακευτικές ουσίες, αλκοόλ, συνθετικές χημικές ουσίες, βαρέα μέταλλα, κ.λπ. Θα παρατηρήσετε όμως ότι καμία δίαιτα ή σκεύασμα «αποτοξίνωσης» δεν αναφέρει ποιες από όλες αυτές τις πιθανές τοξίνες «καταπολεμούν» – επειδή απλά δεν αποβάλλουν καμία.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ;

Δεν υπάρχει καμία επιστημονική μελέτη που να αποδεικνύει ότι οι δίαιτες και τα σκευάσματα «αποτοξίνωσης» έχουν κάποιο όφελος για την υγεία! Δεν υπάρχει καμία έρευνα που να δείχνει ότι τέτοιες «αποτοξινώσεις» οδηγούν σε επιτυχή αποβολή τοξινών από τον οργανισμό μας ή ακόμη και σε επιτυχή απώλεια βάρους που μπορεί να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα.
Μάλιστα, εξαιτίας της απουσίας επιστημονικά τεκμηριωμένων στοιχείων, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αρνηθεί να εγκρίνει ισχυρισμούς για προϊόντα «αποτοξίνωσης», συμπεριλαμβανομένου και του «πράσινου καφέ».

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΥΣΗΧΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΙΤΩΝ ΚΑΙ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ «ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗΣ»;

Πολλές! Μερικές από αυτές τις δίαιτες επιτρέπουν την κατανάλωση μόνον 400 θερμίδων την ημέρα. Δίαιτες με τόσο χαμηλή θερμιδική αξία έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν ορμόνες του στρες, όπως την κορτιζόλη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε άλλες επιπτώσεις όπως στην αύξηση της όρεξης, την υπερφαγία κ.λπ. Μάλιστα, μελέτες έχουν δείξει ότι αυτές οι ορμόνες του στρες μπορούν να παραμείνουν αυξημένες ακόμη και μετά από 21 ημέρες μετά το τέλος της δίαιτας!

Υπάρχουν επίσης πολλές επιστημονικές δημοσιεύσεις για ιατρικά περιστατικά ανθρώπων που είτε δηλητηριάστηκαν, είτε ανέπτυξαν νεφρική ανεπάρκεια λόγω σκευασμάτων «αποτοξίνωσης».

ΠΩΣ ΛΟΙΠΟΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΘΟΥΜΕ;

Ο οργανισμός μας είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ικανός να αποτοξινωθεί επειδή η εξέλιξη του είδους μας έχει φροντίσει γι’ αυτό.

Μερικά παραδείγματα: ο οργανισμός μας είναι πλήρως ικανός να μετατρέπει τοξίνες σε λιγότερο τοξικές μορφές (π.χ. μεθυλίωση του αρσενικού). Μεταβολίζει επίσης ορισμένες τοξίνες καθιστώντας τις υδατοδιαλυτές, επιτρέποντας έτσι την αποβολή τους από τον οργανισμό μας μέσω των νεφρών μας. Άλλες τοξίνες «ζευγαρώνουν» με γλουταθειόνη και αποβάλλονται μέσω του εντέρου μας.

H διαδικασία της ούρησης, των εντερικών κενώσεων, της αναπνοής κ.τλ. αποτοξινώνει λοιπόν τον οργανισμό μας και αποβάλλει όποιες ουσίες ο οργανισμός μας δεν χρειάζεται ή θέλει.
Επομένως, με το που έχετε συκώτι, νεφρά, πνεύμονες, έντερο και δέρμα είστε 100% καλυμμένοι όσον αφορά την αποτοξίνωση του οργανισμού σας!

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ:
🔷Οι δίαιτες και τα σκευάσματα «αποτοξίνωσης/detox» δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένα και μάλιστα ενδέχεται να προκαλέσουν μακροχρόνια προβλήματα υγείας.
🔷Ποτέ κανένας εγκεκριμένος γιατρός, διαιτολόγος ή διατροφολόγος δεν θα σας συμβουλέψει να κάνετε «αποτοξίνωση» μέσω της διατροφής σας ή μέσω σκευασμάτων!
🔷Η καλύτερη διατροφή είναι αυτή που είναι ισορροπημένη και περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων – ναι, ακόμη και λιχουδιές πού και πού!
🔷Μην εμπιστεύεστε τις καλοστημένες απάτες marketing, απλώς στοχεύστε σε έναν υγιή και ισορροπημένο τρόπο ζωής!

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Klein & Kiat. Detox diets for toxin elimination and weight management: a critical review of the evidence. J Hum Nutr Diet. 2015;28:675-686
Obert et al. Popular Weight Loss Strategies: a Review of Four Weight Loss Techniques. Curr Gastroenterol Rep. 2017;19:61

Μοιράσου το

Αρχίστε να πληκτρολογείτε και πατήστε ENTER για αναζήτηση

Shopping Cart