ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ: ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ;

ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ: ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ;

© @paulfuentes_design

Διατροφή και αποτοξίνωση: τι ισχύει;

Οι δίαιτες «αποτοξίνωσης» αποσκοπούν στην απομάκρυνση τοξινών από το σώμα. Αποκλείουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων ή συστατικών (π.χ. ζάχαρη) ή επιτρέπουν την κατανάλωση συγκεκριμένων μόνο τροφίμων (π.χ. σταφύλι). Μάλιστα, όσοι προωθούν «αποτοξινώσεις», συνιστούν συχνά και συμπληρώματα διατροφής με τον ισχυρισμό ότι «αποτοξινώνουν».

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ;

Διαφορετικές τοξίνες εξουδετερώνονται και με διαφορετικούς τρόπους! Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει εξαιρετικά εξελιγμένους μηχανισμούς για την εξάλειψή τους. Το συκώτι, τα νεφρά, το έντερο, το δέρμα και οι πνεύμονες είναι υπεύθυνοι γι’ αυτό.

Για παράδειγμα, ο οργανισμός μας μετατρέπει ορισμένες τοξίνες σε μορφές λιγότερο τοξικές. Μεταβολίζει άλλες τοξίνες καθιστώντας τις υδατοδιαλυτές, επιτρέποντας έτσι την αποβολή τους από τον οργανισμό μέσω των νεφρών. Άλλες τοξίνες «ζευγαρώνουν» με γλουταθειόνη και αποβάλλονται από το έντερο.

Με την ούρηση, τις κενώσεις, την αναπνοή κ.τλ. ο οργανισμός μας αποβάλλει ουσίες (π.χ. τοξίνες) που δεν θέλει ή έχει ανάγκη.

ΚΑΙ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ;

Κάποιες μελέτες σε ζώα έχουν προτείνει ότι ορισμένα μικροθρεπτικά συστατικά (π.χ. σελήνιο) συμβάλλουν στην εξουδετέρωση ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ τοξινών, ενώ δεν υπάρχει ΕΝΑ συστατικό που να εξουδετερώνει ΟΛΕΣ τις τοξίνες-επομένως οι πρακτικές μονοφαγίας είναι άσκοπες.

Δεν υπάρχει καμία έρευνα που να δείχνει ότι δίαιτες «αποτοξίνωσης» οδηγούν σε επιτυχή αποβολή τοξινών από τον ανθρώπινο οργανισμό ή σε μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους.

Αντιθέτως, πρακτικές «αποτοξίνωσης» προάγουν συμπεριφορές διατροφικών διαταραχών και στερούν τον οργανισμό από πολύτιμα θρεπτικά συστατικά βάζοντας την υγεία σε κίνδυνο.

Αντ’ αυτού, μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε προϊόντα φυτικής προέλευσης (φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, σπόροι κ.λπ.), που περιλαμβάνει όλες τις διατροφικές ομάδες, παρέχει στον οργανισμό όλα τα κατάλληλα εφόδια για τη σωστή λειτουργία του.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ:

  • Οι δίαιτες/σκευάσματα «αποτοξίνωσης/detox» δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένα και ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.
  • Η καλύτερη διατροφή είναι εκείνη που είναι ισορροπημένη χωρίς άσκοπες στερήσεις ολόκληρων διατροφικών ομάδων.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

Ersnt. Br Med Bull. 2012;101:33-8

Klein & Kiat. J Hum Nutr Diet. 2015;28:675-686.

Obert et al. Curr Gastroenterol Rep. 2017;19:61.

Μοιράσου το

Αρχίστε να πληκτρολογείτε και πατήστε ENTER για αναζήτηση

Shopping Cart