ΑΠΡΙΛΙΟΣ: ΜΗΝΑΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ

ΑΠΡΙΛΙΟΣ: ΜΗΝΑΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ

© @dr.eirini.dimidi

Ο Απρίλιος είναι ο επίσημος μήνας ευαισθητοποίησης για το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ)!

Ο μήνας αυτός είναι σημαντικός καθώς μας δίνει την αφορμή να μοιραστούμε πληροφορίες σχετικά με αυτό το σύνδρομο που ταλαιπωρεί τόσο πολλούς άνθρώπους!

Ας δούμε λοιπόν κάποιες βασικές πληροφορίες για το ΣΕΕ:

🔷Είναι ένα σύνηθες σύνδρομο από το οποίο πάσχουν 1 στα 10 άτομα!

🔷Εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες, αλλά και σε νεότερες ηλικίες.

🔷Τα κύρια συμπτώματα είναι ο κοιλιακός πόνος, το φούσκωμα, τα πολλά αέρια, η διάρροια και η δυσκοιλιότητα.

🔷Η αιτία του ΣΕΕ παραμένει άγνωστη. Παρ’ όλα αυτά, μελέτες δείχνουν ότι οι μκροοργανισμοί του εντέρου (μικροβίωμα), το νευρικό μας σύστημα και το ανοσοποιητικό μας σύστημα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.

🔷Η ποιότητα ζωής των ασθενών επηρεάζεται αρνητικά από τα συμπτώματα του ΣΕΕ – γνωρίζουμε ότι οι ασθενείς αναγκάζονται να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους (π.χ. άσκηση, συνάντηση με φίλους, ταξίδια) εξ αιτίας των συμπτωμάτων τους 73 ημέρες τον χρόνο κατά μέσο όρο!

🔷Είναι ένα σύνδρομο που κοστίζει! Μελέτες έχουν υπολογίσει ότι η ετήσια δαπάνη για το ΣΕΕ ανά ασθενή είναι έως και €1.600! Αυτό περιλαμβάνει για παράδειγμα το κόστος θεραπειών, ιατρικών επισκέψεων, νοσηλείας σε νοσοκομεία, ιατρικές εξετάσεις κ.λπ.

🔷Και το κυριότερο: το ΣΕΕ είναι ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ σύνδρομο. Δηλαδή, είναι ένα σύνδρομο με επίσημα διαγνωστικά κριτήρια και κατευθυντήριες οδηγίες ως προς την αντιμετώπισή του που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως από γιατρούς και επιστήμονες!

Επομένως, δεν απορρέει από τη «φαντασία» του ασθενή – είναι πραγματικό σύνδρομο, με επίπονα συμπτώματα και επομένως είναι σημαντικό να παρέχεται στους ασθενείς σωστή και λεπτομερής πληροφόρηση σχετικά με το τι είναι και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Eάν πάσχετε από συμπτώματα εντέρου, επισκεφθείτε έναν γαστρεντερολόγο ώστε να σας αξιολογήσει και συμβουλέψει σωστά για την βέλτιστη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων σας. Αν η διατροφή σχετίζεται με τα συμπτώματά σας, τότε συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο-διατροφολόγο για έγκυρες συμβουλές σχετικά με την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων σας μέσω της διατροφής σας.

 

Βιβλιογραφία:

Canavan. Aliment Phamacol Ther 2014;40:1023-34

Drossman. J Clin Gastroenterol 2009;43:541-50.

Ricci. Gut 2002;51:A107.

Μοιράσου το

Αρχίστε να πληκτρολογείτε και πατήστε ENTER για αναζήτηση

Shopping Cart