AYΓΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

AYΓΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

© @lucy_and_lentils

Τα αυγά έχουν, κυρίως παλαιότερα, κατηγορηθεί ως ανθυγιεινή τροφή. Πρόσφατα όμως φαίνεται ότι υπάρχουν αλλαγές στις ιατρικές και διατροφικές οδηγίες, αίροντας τους αυστηρούς περιορισμούς για την ημερήσια κατανάλωση αυγών. Τι άλλαξε λοιπόν;

Ο λόγος για τον οποίο τα αυγά είχαν έως πρόσφατα κατηγoρηθεί ως ανθυγιεινά είναι η υψηλή τους περιεκτικότητα σε χοληστερίνη (ειδικά του κρόκου, ο οποίος περιέχει 200 mg χοληστερίνη). Λόγω λοιπόν του ότι η χοληστερίνη συνδέεται με καρδιαγγειακές παθήσεις, οι διεθνείς οργανισμοί υγείας είχαν δημοσιεύσει οδηγίες προς τον πληθυσμό να περιορίσει την κατανάλωση τροφίμων υψηλών σε χοληστερίνη, και άρα να περιορίσουν και την κατανάλωση αυγών.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΛΛΑΞΑΝ ΠΡΟΣΦΑΤΑ;

Χάρη σε νέες επιστημονικές έρευνες (βλ. Βιβλιογραφία), η κατανόησή μας για τον μεταβολισμό της χοληστερίνης στον οργανισμό μας, καθώς και της επίδρασης της κατανάλωσης αυγών στην υγεία έχει βελτιωθεί σημαντικά. Πιο συγκεκριμένα, τώρα γνωρίζουμε ότι:

1️⃣Η ποσότητα χοληστερίνης σε κάποια τροφή έχει μικρή μόνον επίδραση στα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα. Άρα, η χοληστερίνη που περιέχουν τα τρόφιμα δεν επηρεάζει τη χοληστερόλη στο αίμα τόσο όσο πίστευαν παλιά. Αντιθέτως, η περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη (τα «κακά» λίπη) είναι εκείνη που ενδέχεται να επηρεάζει περισσότερο τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα.
2️⃣Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν δημοσιευτεί την τελευταία δεκαετία στις οποίες οι ερευνητές εξετάζουν την επίδραση της κατανάλωσης αυγών σε διάφορους παράγοντες της υγείας.

Ως αποτέλεσμα αυτών των νέων επιστημονικών μελετών, οι οργανισμοί υγείας και διατροφής αποφάνθηκαν ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να συνεχιστει ο μέχρι τότε περιορισμός της κατανάλωσης αυγών.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΛΟΙΠΟΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ;

Δύο πολύ μεγάλες συγκριτικές μελέτες σε σχεδόν 40.000 άνδρες και 80.000 γυναίκες κατέληξαν στη διαπίστωση ότι η κατανάλωση έως ενός αυγού την ημέρα δεν σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σε υγιή άτομα.
Μάλιστα, μια άλλη προοπτική μελέτη έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν ένα αυγό κάθε ημέρα είχαν 12% μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σχέση με όσους κατανάλωναν λιγότερο από δύο αυγά την εβδομάδα. Οι ερευνητές αυτής της έρευνας κατέληξαν ότι «η κατανάλωση έως και ενός αυγού ημερησίως μπορεί να συμβάλλει σε μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, και η ημερήσια κατανάλωση αυγών δεν φαίνεται να συνδέεται με κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων».

ΕΙΝΑΙ ΑΡΑ ΤΑ ΑΥΓΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ;

Ναι. Τα αυγά είναι πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών που ωφελούν την υγεία, όπως πρωτεΐνη, βιταμίνες Α, Β2, Β12 και D, ζεαξανθίνη και λουτεΐνη.

ΤΕΛΕΙΑ! ΣΥΝΕΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΡΩΩ ΑΜΕΤΡΗΤΑ ΑΥΓΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ;

Όχι. Αν και τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα δεν ενδέχεται να είναι επιβλαβής για την υγεία, γνωρίζουμε λίγα ακόμη για την επίδραση που μπορεί να έχει η κατανάλωση πολλών αυγών καθημερινά. Οπότε ας αρκεστούμε στο ρητό «παν μέτρον άριστον» όσον αφορά την κατανάλωση αυγών.

Εξαιρέσεις αποτελούν συγκεκριμένες κλινικές περιπτώσεις, όπως άτομα που πάσχουν από οικογενειακή υπερχοληστερολαιμία – σε αυτές τις περιπτώσεις απευθυνθείτε στον γιατρό ή τον διαιτολόγο σας για συμβουλή.

ΑΡΑ ΠΟΣΑ ΑΥΓΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΙ ΕΝΑΣ ΥΓΙΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ;

Οι περισσότεροι οργανισμοί υγείας και διατροφής συνιστούν τα υγιή άτομα να καταναλώνουν μέχρι 6-7 αυγά την εβδομάδα.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να προσέχουμε με ποια άλλα τρόφιμα συνοδεύουμαι τα αυγά μας (όπως το βούτυρο, το αλάτι, τα λουκάνικα, το λευκό ψωμί) και να φροντίζουμε να τα καταναλώνουμε μαζί με άλλα υγιεινά τρόφιμα.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ:
🔷Τα αυγά μπορούν να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής σε ένα υγιές άτομο. Δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε να τα καταναλώσουμε!
🔷Ο πιο υγιεινός τρόπος να καταναλώνετε αυγά είναι να τα βράσετε, να τα κάνετε ομελέτα ή ακόμη και ποσέ, χωρίς να χρησιμοποιήσετε βούτυρο. 🍆Και συνοδέψτε τα με φρέσκα λαχανικά και, αν θέλετε, ψωμί ολικής άλεσης.


Βιβλιογραφία:
Alexander et al. Meta-analysis of Egg Consumption and Risk of Coronary Heart Disease and Stroke. J Am Coll Nutr 2016;35:704-716

National Health Service. Eggs and Nutrition. https://www.nhs.uk/Livewell/Goodfood/Pages/eggs-nutrition.aspx 

Fernandez et al. Dietary cholesterol provided by eggs and plasma lipoproteins in healthy populations. Curr Opin Clin Nutr Metab Care 2006;9:8-12

Blesso et al. Whole egg consumption improves lipoprotein profiles and insulin sensitivity to a greater extent than yolk-free egg substitute in individuals with metabolic syndrome. Metabolism 2013;62:400-10

Μοιράσου το

Αρχίστε να πληκτρολογείτε και πατήστε ENTER για αναζήτηση

Shopping Cart