ΔΙΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΔΙΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

© @oatmeal_stories

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ;

Η διαισθητική διατροφή είναι μέθοδος διατροφής που ενθαρρύνει μια θετική και υγιή σχέση με το φαγητό, το σώμα και τη σωματική δραστηριότητα.

Προάγει τον σεβασμό και τη φροντίδα του οργανισμού, μας διδάσκει να έχουμε ρεαλιστικές προσδοκίες για το μέγεθος του σώματος, και μας αποθαρρύνει να κάνουμε συγκρίσεις με άλλους σωματότυπους ή να τιμωρούμε τον εαυτό μας με μειωτικά σχόλια για το σώμα μας.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ;

Σκοπός της είναι η ρύθμιση της (διαταραγμένης) σχέσης που πολλοί έχουν με το φαγητό. Συνιστάται σε άτομα που έχουν επανειλημμένως προσπαθήσει με δίαιτες ανεπιτυχώς ή έχουν διαταραγμένη σχέση με τη διατροφή (π.χ. υπερφαγία, ορθορεξία κ.λπ.).

Οι βασικές αρχές της είναι:

1️⃣Ορίζουμε την ώρα και την ποσότητα των γευμάτων με βάση την αίσθηση της ΠΕΙΝΑΣ και του ΚΟΡΕΣΜΟΥ.

2️⃣Προσπαθούμε να τρώμε με βάση τη «βιολογική» πείνα και όχι τη «συναισθηματική» (που στοχεύει στην κατανάλωση τροφίμων για ανακούφιση ή αποφυγή συναισθηματικής δυσφορίας) και μαθαίνουμε να τις ξεχωρίζουμε.

3️⃣Δίνει άνευ όρων άδεια για την κατανάλωση όποιου φαγητού όντως επιθυμούμε να καταναλώσουμε όταν υπάρχει «βιολογική» πείνα.

4️⃣Τα τρόφιμα και τα γεύματα που επιλέγουμε να καταναλώνουμε αποσκοπούν σε καλύτερη υγεία, αλλά και ταυτόχρονα στο να μας παρέχουν ικανοποίηση!

5️⃣Αγάπη και σεβασμός στο σώμα μας ανεξαρτήτως του σωματότυπου και του βάρους μας.

6️⃣Κάνουμε φυσικές δραστηριότητες για την υγεία μας, και όχι για την καύση θερμίδων (έμφαση στην υγεία, όχι στην ένδειξη της ζυγαριάς).

Δηλαδή, στη διαισθητική διατροφή η πείνα ΔΕΝ αγνοείται, στοχεύει στην ΥΓΕΙΑ και όχι στο σωματικό βάρος και ΔΕΝ υπάρχουν απαγορευμένα τρόφιμα (όπως συμβαίνει σε πολλές δίαιτες).

EINAI H ΔΙΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ;

Όχι. Ο καθένας μας έχει διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις. Ορισμένοι προτιμούν κανόνες, μέτρηση θερμίδων κ.λπ.

Συνιστάται κυρίως σε άτομα που όμως έχουν επιχειρήσει ανεπιτυχώς με διάφορες δίαιτες/διατροφές με αποτέλεσμα να έχουν αναπτύξει μια ΜΗ υγιεινή σχέση με τη διατροφή. Η διαισθητική διατροφή ενδέχεται να τους βοηθήσει να αναπτύξουν μια υγιέστερη σχέση με τη διατροφή, αλλά κυρίως με τον εαυτό τους και το σώμα τους.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

Kerin et al, Appetite 2018;132:139-46.

Bruce et al, Appetite 2016;96:454-72.

Μοιράσου το

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart