ΔΙΑΙΤΑ ΧΑΜΗΛΗ ΣΕ ΛΙΠΗ ‘Η ΣΕ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ;

ΔΙΑΙΤΑ ΧΑΜΗΛΗ ΣΕ ΛΙΠΗ ‘Η ΣΕ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ;

© @lucy_and_lentils

Ποια δίαιτα είναι καλύτερη για απώλεια βάρους; Μια δίαιτα χαμηλή σε λίπη ή μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες;
Μια νέα, μεγάλη και πολύ καλής ποιότητας έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν έχει σημασία αν η δίαιτα είναι χαμηλή σε λίπη ή σε υδατάνθρακες! Ας δούμε όμως τι λέει αυτή η έρευνα.

ΠΟΙΑ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ Η ΕΡΕΥΝΑ ΑΥΤΗ;

Oι ερευνητές συγκέντρωσαν 609 υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες και τους κατέταξαν σε δύο διαφορετικές ομάδες: οι μισοί έλαβαν εκτενείς συμβουλές στο πώς να ακολουθήσουν μια υγιή δίαιτα χαμηλή σε λίπη, και οι άλλοι μισοί στο πώς να ακολουθήσουν μια υγιή δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες. Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν 22 συνολικά συνεδρίες επί 1 χρόνο κατά τις οποίες λάμβαναν συνεχή υποστήριξη και συμβουλές από διαιτολόγους. Ο κύριος στόχος της έρευνας αυτής ήταν να μετρήσει τη μεταβολή βάρους στις δύο ομάδες των συμμετεχόντων 1 χρόνο αργότερα.

ΠΩΣ ΗΤΑΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΔΙΑΙΤΕΣ;

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να μειώσουν την πρόσληψη λίπους ή υδατανθράκων στα 20 γρ. την ημέρα κατά τη διάρκεια των πρώτων 8 εβδομάδων. Εκείνοι που έπρεπε να ακολουθήσουν τη χαμηλή σε λίπη δίαιτα έλαβαν οδηγίες να μειώσουν την κατανάλωση λαδιού και βουτύρου, γαλακτοκομικών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ξηρών καρπών. Εκείνοι που έπρεπε να ακολουθήσουν τη χαμηλή σε υδατάνθρακες δίαιτα έλαβαν οδηγίες να μειώσουν την κατανάλωση δημητριακών, ρυζιού, αμυλούχων λαχανικών και όσπριων.

Στο τέλος των πρώτων 8 εβδομάδων, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να προσθέσουν εκ νέου λίπη ή υδατάνθρακες στη δίαιτά τους μέχρι να φτάσουν στο χαμηλότερο επίπεδο πρόσληψης που θα μπορούσαν να διατηρήσουν μακροπρόθεσμα. Καμία ομάδα δεν κατάφερε να διατηρήσει τα πολύ χαμηλά ποσοστά πρόσληψης των πρώτων 8 εβδομάδων!

Οι συμμετέχοντες και των δύο ομάδων έλαβαν οδηγίες να αυξήσουν την πρόσληψη λαχανικών, να περιορίσουν την πρόσληψη προστιθέμενης ζάχαρης και τρανς-λιπαρών οξέων, και να εστιάσουν στην κατανάλωση θρεπτικών τροφίμων, κατά προτίμηση μαγειρεμένων στο σπίτι.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ;

Η αλλαγή βάρους στους συμμετέχοντες των δύο ομάδων (δηλ. σε αυτούς που ακολουθούσαν μια δίαιτα χαμηλή σε λίπη και σε αυτούς που ακολουθούσαν μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες) ήταν η ίδια! Πιο συγκεκριμένα, η μέση αλλαγή βάρους εκείνων που ακολουθούσαν επί 1 χρόνο τη χαμηλή σε λίπη δίαιτα ήταν -5,3 κιλά, ενώ η αλλαγή βάρους εκείνων που ακολουθούσαν τη χαμηλή σε υδατάνθρακες δίαιτα ήταν -6 κιλά. Η στατιστική αξιολόγηση επιβεβαίωσε ότι η αλλαγή βάρους ήταν ίδια στις δύο ομάδες.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι τα επίπεδα έκκρισης ινσουλίνης υπήρξαν τα ίδια στις δύο δίαιτες. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα επίπεδα «κακών» λιπιδίων στο αίμα όμως ήταν χαμηλότερα σε εκείνους που ακολούθησαν δίαιτα χαμηλή σε λίπη, ενώ τα επίπεδα «καλών» λιπιδίων ήταν υψηλότερα σε εκείνους που ακολούθησαν δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες.

Τέλος, η έρευνα έδειξε ότι το ποσοστό απώλειας βάρους ΔΕΝ εξαρτάται από τα γονίδιά μας (DNA) ή τον βαθμό παραγωγής ινσουλίνης στο πάγκρεας.

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ;

Όχι, υπάρχουν και άλλες έρευνες που επιχείρησαν να εξετάσουν αν είναι συμφερότερο να ακολουθούμε δίαιτα χαμηλή σε λίπη ή σε υδατάνθρακες, εντοπίζοντας ποικίλα διαφορετικά ευρήματα. Αυτή η συγκεκριμένη έρευνα όμως είναι η σημαντικότερη μέχρι στιγμής λόγω του μεγάλου αριθμού συμμετεχόντων (609!), της μεγάλης διάρκειάς της (1 χρόνο) και της προσεκτικής παρακολούθησης της διατροφής των συμμετεχόντων, παρέχοντάς μας αξιόπιστα και ρεαλιστικά ευρήματα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:
🔷Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη έρευνα που αποδεικνύει ότι όταν η συνολική πρόσληψη θερμίδων και πρωτεΐνης είναι η ίδια μεταξύ διαφορετικών διαιτών, η αναλογία λίπους ή υδατανθράκων δεν έχει σημασία για την απώλεια βάρους.
🔷Μπορεί η απώλεια βάρους 5-6 κιλών να μοιάζει μικρή, αλλά αντανακλά ένα πολύ συχνό φαινόμενο: πολλοί άνθρωποι που κάνουν αυστηρές δίαιτες χάνουν βραχυπρόθεσμα πολλά κιλά, αλλά μακροπρόθεσμα ξαναπαίρνουν κάποια (ή και όλα). Οπότε, τα ευρήματα αυτής της έρευνας είναι άκρως ρεαλιστικά και αναμενόμενα. Αν μη τι άλλο, η απώλεια 5-6 κιλών είναι πολύ επιθυμητή και ενδέχεται να έχει θετικά αποτελέσματα στην υγεία του ατόμου γενικά.
🔷ΔΕΝ υπάρχει «καλύτερη δίαιτα» – η καλύτερη (πάντοτε υγιεινή) δίαιτα για σένα είναι εκείνη που θα μπορέσεις να ακολουθήσεις μακροπρόθεσμα!

 

Βιβλιογραφία
Garder et al. Effect of Low-Fat vs Low-Carbohydrate Diet on 12-Month Weight Loss in Overweight Adults and the Association With Genotype Pattern or Insulin Secretion. 2018;319:667-679

Μοιράσου το

Αρχίστε να πληκτρολογείτε και πατήστε ENTER για αναζήτηση

Shopping Cart