ΔΙΑΙΤΑ FODMAP: Οδηγίες για αρχάριους!

ΔΙΑΙΤΑ FODMAP: Οδηγίες για αρχάριους!

© by @lucy_and_lentils

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν δοκιμάσετε τη δίαιτα low FODMAP προκειμένου να βελτιώσετε τα συμπτώματα του Σύνδρομου του Ευερέθιστου Εντέρου όπως φούσκωμα, πόνο στην κοιλιά ή διάρροια:

Η δίαιτα είναι πολύ αυστηρή και έχει σχεδιαστεί για να είναι προσωρινή – πρέπει να διαρκεί το πολύ 8 εβδομάδες! Μετά τις 8 εβδομάδες, και εφόσον έχετε δει βελτίωση στα συμπτώματά σας, προχωρούμε στο επόμενο στάδιο της δίαιτας που επικεντρώνεται στη σταδιακή επανεισαγωγή τροφίμων. Αυτό θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τις τροφές που σας προκαλούν εντερικά συμπτώματα.

Θα πρέπει να εξοικειωθείτε στο να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων (δηλαδή τα συστατικά) προκειμένου να δείτε αν μπορείτε να τα καταναλώσετε ή όχι. Συχνά συστατικά FODMAPs που αναγράφονται είναι: φρουκτόζη, λακτόζη, ινουλίνη, πολυόλες, σορβιτόλη. Αυτά τα αποφεύγουμε!

Ο προγραμματισμός είναι απαραίτητος. Πριν ξεκινήσετε τη δίαιτα, αφιερώστε 1-2 μέρες για να εξοικειωθείτε με τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε. Επίσης, απαλλαγείτε από τα τρόφιμα που περιέχουν FODMAPs που έχετε ήδη στο σπίτι σας για να αποφύγετε τους πειρασμούς. Έπειτα, γράψτε με την ησυχία σας τον κατάλογο με τα ψώνια σας ώστε να ξέρετε από πριν τι να ψωνίσετε στο σουπερμάρκετ χωρίς να σπαταλάτε πολλή ώρα ψάχνοντας τα συστατικά των προϊόντων.

Αν και η δίαιτα αυτή είναι αρκετά αυστηρή, μπορείτε σχετικά εύκολα να βρείτε γεύματα χαμηλά σε FODMAPs σε εστιατόρια στις εξόδους σας. Ένα παράδειγμα θα ήταν να παραγγείλετε κοτόπουλο (χωρίς σάλτσα) με ρύζι ή πατάτες και αγγουροντομάτα (χωρίς κρεμμύδι).

Είναι πιθανό κατά τη διάρκεια της δίαιτας να εμφανίσετε δυσκοιλιότητα. Αυτό συμβαίνει επειδή διάφορα φρούτα, όσπρια και λαχανικά πρέπει να αποφεύγονται. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν πολλά άλλα φρούτα, λαχανικά και τροφές ολικής άλεσης που επιτρέπονται – βεβαιωθείτε λοιπόν ότι τα καταναλώνετε συχνά για να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα!

Καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν διατροφολόγο εκπαιδευμένο στη δίαιτα low FODMAP. Το διαδίκτυο είναι γεμάτο με πηγές παραπληροφόρησης που θα σας μπερδέψουν ή ακόμη και να μην ακολουθήσετε τη δίαιτα σωστά και, επομένως, να μη δείτε βελτίωση των συμπτωμάτων σας.

Tέλος, σε αντίθεση με πολλές δίαιτες που έχουν κυκλοφορήσει κατά καιρούς, η δίαιτα low FODMAP είναι μια επιστημονικά αποδεδειγμένη στρατηγική για τη βελτίωση των συμπτωμάτων του ευερέθιστου εντέρου.
Αν δεν έχετε στομαχικά ή εντερικά προβλήματα, τότε δεν έχετε ανάγκη να ακολουθήσετε αυτή τη δίαιτα.
Αν όμως έχετε, τότε η δίαιτα low FODMAP μπορεί να σας προσφέρει μεγάλη ανακούφιση!

Μοιράσου το

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart