ΔΙΑΙΤΕΣ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗΣ

ΔΙΑΙΤΕΣ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗΣ

© @the_sunkissed_kitchen

Κάνουν οι δίαιτες DETOX όντως αποτοξίνωση στον οργανισμό σας;

Αυτός είναι ένας μεγάλος (και αρκετά εκνευριστικός, θα έλεγα) ΜΥΘΟΣ!

Yπάρχουν πολλά προβλήματα με τη γενική ιδέα της δίαιτας αποτοξίνωσης:
1️⃣ Ο οργανισμός μας είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ικανός να αποτοξινωθεί επειδή η εξέλιξη του είδους μας έχει φροντίσει γι’ αυτό.
2️⃣ H διαδικασία της ούρησης, των εντερικών κενώσεων, της αναπνοής  κ.τλ. αποτοξινώνει τον οργανισμό μας και αποβάλλει όποιες ουσίες ο οργανισμός μας δεν χρειάζεται ή θέλει.
3️⃣ Επομένως, με το να έχετε συκώτι, νεφρά, πνεύμονες, έντερο και δέρμα είστε 100% καλυμμένοι όσον αφορά την αποτοξίνωση του οργανισμού σας!

Γιατί όμως οι δίαιτες που ισχυρίζονται ότι κάνουν αποτοξίνωση όντως οδηγούν σε απώλεια βάρους ή περιορίζουν το φούσκωμα στη κοιλιά; Αυτό συμβαίνει πολύ απλά επειδή αυτές οι δίαιτες είναι συνήθως χαμηλές σε θερμίδες και πλούσιες σε (ορισμένα) φρούτα και λαχανικά! Επομένως, δρουν όπως θα δρούσε οποιαδήποτε δίαιτα απώλειας βάρους!

Στην πραγματικότητα, οι δίαιτες detox μπορεί να είναι ακόμη και επιβλαβείς για τον οργανισμό σας, επειδή:
1️⃣Μπορεί να μειώσουν τον μεταβολισμό σας: Όταν ο οργανισμός στερείται από θερμίδες και θρεπτικά συστατικά, επιβραδύνει τον μεταβολισμό του προκειμένου να κάνει οικονομία “καυσίμων”. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος χάσει ΞΑΦΝΙΚΑ πολύ βάρος από μια ακραία δίαιτα, γίνεται συχνά πιο δύσκολο το να συνεχίσει να χάνει βάρος μακροπρόθεσμα και μπορεί, στη συνέχεια, να οδηγήσει σε αύξηση βάρους μεγαλύτερη από την αρχική απώλεια βάρους.
2️⃣Δεν είναι μια ισορροπημένη διατροφή: Συχνά οι δίαιτες detox αποκλείουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων (π.χ. υδατάνθρακες). Το αποτέλεσμα συχνά είναι να δημιουργούνται ελλείψεις θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό.
3️⃣Προάγουν την ιδέα του “ΟΛΑ Ή ΤΙΠΟΤΑ”: Αυτό μπορεί να οδηγήσει κάποιους σε αδηφαγική διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερφαγίας ύστερα από μακρά (ή και όχι) περίοδο ακραίας δίαιτας.
4️⃣Μπορούν να σας απομονώσουν από την κοινωνική σας ζωή, καθώς το φαγητό και το ποτό είναι συνηθισμένοι τρόποι διασκέδασης με φίλους και πολλοί αποφασίζουν να μην το κάνουν όσο ακολουθούν δίαιτα detox.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Οι δίαιτες detox ή αποτοξίνωσης όχι μόνο δεν είναι απαραίτητες, αλλά μπορεί να αποδειχτούν και επιβλαβείς για τον οργανισμό. Μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων και πού και πού επιτρέπει μικρές λιχουδιές είναι πολύ πιο υγιεινή και, μακροπρόθεσμα, θα έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα .

(για περισσότερες πληροφορίες πάνω στη παράνοια των ακραίων δίαιτων ακολουθήστε την @laurathomasphd και @dieteticallyspeaking)

Μοιράσου το

Αρχίστε να πληκτρολογείτε και πατήστε ENTER για αναζήτηση

Shopping Cart