ΔΙΑΛΕΙΜMΑΤΙΚΗ ΝΗΣΤΕΙΑ

ΔΙΑΛΕΙΜMΑΤΙΚΗ ΝΗΣΤΕΙΑ

© @the_sunkissed_kitchen

Ποια είναι η διαλειμματική νηστεία (intermittent fasting), δηλ. νηστεία με διαλείμματα, για την οποία γίνεται πολύς λόγος τα τελευταία δύο χρόνια;

TI ΣΗΜΑΙΝΕΙ «ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗ ΝΗΣΤΕΙΑ» (ΔΝ);

Η ΔΝ περιλαμβάνει περιόδους αφενός νηστείας και αφετέρου πλήρους (κανονικής) διατροφής που εναλλάσσονται. 
Η διαφορά με άλλες δίαιτες είναι ότι ΔΕΝ προτείνονται τροφές που πρέπει να καταναλωθούν-εξαρτάται από τον καθένα να καταναλώσει ότι θέλει αρκεί να είναι εντός των συνιστωμένων ημερησίων θερμίδων.
Στις ημέρες νηστείας οι θερμίδες που πρέπει να προσλαμβάνονται είναι (πάρα) πολύ μειωμένες, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες ακολουθείται η συνηθισμένη πλήρης διατροφή.
Σκοπός είναι η συνολική πρόσληψη θερμίδων ανά εβδομάδα να είναι μειωμένες ώστε να επιτευχθεί απώλεια βάρους.

Υπάρχουν αρκετές εκδοχές ΔΝ. Οι δημοφιλέστερες είναι:
🔷Η 5:2 δίαιτα: 2 ημέρες την εβδομάδα καταναλώνονται μόνο 500-600 θερμίδες ημερισίως, ενώ τις υπόλοιπες καταναλώνεται μια πλήρης διατροφή (2.000 θερμίδες για τη γυναίκα, 2.500 για τον άνδρα).
🔷Η 16:8 δίαιτα: πλήρης νηστεία (δηλ. καθόλου φαγητό) για 16 ώρες κάθε μέρα/νύχτα και κατανάλωση γευμάτων μόνο εντός των υπολοίπων 8 ωρών.

Επομένως, η ΔΝ απαιτεί πολύ αυστηρό περιορισμό θερμίδων για ένα χρονικό διάστημα, ενώ στο υπόλοιπο διάστημα η διατροφή είναι «ελεύθερη» (εντός φυσιολογικών ορίων βέβαια). Αυτό διαφέρει από τις συνεχείς υποθερμιδικές δίαιτες που γνωρίζαμε έως τώρα, οι οποίες απαιτούν έναν καθημερινό περιορισμό των θερμίδων που είναι όμως πολύ λιγότερο αυστηρός!

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΝ;

ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ: μελέτες δείχνουν ότι η ΔΝ οδηγεί σε επιτυχή απώλεια σωματικού βάρους. Παρ’ όλα αυτά, έρευνες που τη συγκρίνουν με τις συνεχείς υποθερμιδικές δίαιτες (δηλ. καθημερινή ελαφρώς μειωμένη πρόσληψη θερμίδων) δείχνουν ότι η ΔΝ δεν υπερτερεί: και η ΔΝ αλλά και η συνεχής υποθερμιδική δίαιτα οδηγούν σε παρόμοιο ποσοστό απώλειας βάρους.

ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ: αν και τα αποτελέσματα ερευνών είναι ακόμη αντιφατικά, ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η ΔΝ ενδέχεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερη βελτίωση ορισμένων σημαντικών παραμέτρων υγείας, όπως μείωση της «κακής» χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, σε σύγκριση με μια συνεχή υποθερμιδική δίαιτα.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ/ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ: οι μελέτες έχουν προσπαθήσει να διαπιστώσουν αν η ΔΝ μειώνει την αντίσταση του οργανισμού στην ινσουλίνη (μειώνοντας την αντίσταση στην ινσουλίνη μειώνεται και ο κίνδυνος κάποιων ασθενειών όπως του σακχαρώδη διαβήτη). Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι η ΔΝ ενδέχεται να έχει θετικές συνέπειες στην αντίσταση στην ινσουλίνη, ενώ άλλες δείχνουν ότι δεν την επηρεάζει καθόλου.

ΠΕΙΝΑ: μια μελέτη έδειξε ότι η ΔΝ οδηγεί σε συνολικά αυξημένη αίσθηση πείνας σε σχέση με μια συνεχή υποθερμιδική δίαιτα.

ΓΗΡΑΝΣΗ: μερικές μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η ΔΝ ενδέχεται να βελτιώνει την υγεία των μιτοχονδρίων και την επιδιόρθωση του DNA, λειτουργίες που πιθανόν να επηρεάζουν θετικά τη διαδικασία της γήρανσης. Αυτό όμως δεν έχει ακόμη αποδειχθεί ότι ισχύει και για τους ανθρώπους.

AΘΛΗΤΕΣ: πέρα από τα προαναφερθέντα υπερσχημένα οφέλη, μελέτες δείχνουν ότι η ΔΝ ενδέχεται να μειώσει περισσότερο τη μάζα λίπους σε σύγκριση με μια πλήρη (κανονική) διατροφή χωρίς ωστόσο να επηρεάζεται σημαντικά η μυική μάζα.

ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΔΙΑΙΤΑ ΤΥΠΟΥ ΔΝ;

Αυτό εξαρτάται από τον άνθρωπο. Δεν υπάρχει ΜΙΑ δίαιτα που να ταιριάζει σε όλους. Ο καθένας μας έχει διαφορετικές ανάγκες, ιστορικό υγείας και συμπεριφορές γύρω από τη διατροφή.
Αν πάσχετε από διατροφικές διαταραχές ή λαμβάνετε καθημερινά φαρμακευτική αγωγή γύρω από τα γεύματά σας, τότε η ΔΝ σίγουρα δεν συνιστάται.
Αν είστε κάποιος που βρίσκει πολύ δύσκολο να ακολουθήσει μια συνεχή υποθερμιδική δίαιτα, τότε μια δίαιτα τύπου ΔΝ στην οποία «προσέχετε» πολύ μόνο συγκεκριμένες ημέρες/ώρες ίσως σας φανεί ευκολότερη. Σε αυτή την περίπτωση, καλό είναι να ζητήσετε τη συμβουλή διατροφολόγου ώστε να είστε βέβαιος ότι λαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συσταστικά που χρειάζεστε μακροπρόθεσμα.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ:
Οι μελέτες σε σχέση με τη ΔΝ δείχνουν πιθανά υποσχόμενα αποτελέσματα για απώλεια βάρους, αλλά και πιθανά οφέλη για την υγεία. Βρισκόμαστε όμως ακόμη σε αρκετά πρώιμο στάδιο: οι περισσότερες μελέτες είναι σε ποντίκια/μύγες, ενώ αυτές σε ανθρώπους είναι πολύ μικρές σε μέγεθος και συχνά τα αποτελέσματα είναι αντιφατικά. Γνωρίζω όμως ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλές μελέτες σε εξέλιξη και σε 2-3 χρόνια θα γνωρίζουμε πολύ περισσότερα σε σχέση με τα οφέλη, τους πιθανούς κινδύνους και τις μακροχρόνιες συνέπειες της ΔΝ.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

Sundfor et al. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2018;28:698-706

Harris et al. JBI Database of Syst Rev Implem Rep. 16:507–547

Antoni et al. Br J Nutr 2018;119:507-16

Μοro et al. J Transl Med 2016;14:290

Μοιράσου το

Αρχίστε να πληκτρολογείτε και πατήστε ENTER για αναζήτηση

Shopping Cart