ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ

© @foodbites

Πώς μπορούμε να μειώσουμε τα συμπτώματα δυσκοιλιότητας μέσω της διατροφής μας;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ;

Είναι μια διαταραχή του εντέρου όπου κυριαρχούν οι δύσκολες, αραιές ή/και μη ολοκληρωμένες κενώσεις. 
Συχνά συμπτώματα είναι τα σκληρά κόπρανα, η αίσθηση ότι το έντερο δεν έχει «αδειάσει» τελείως ύστερα από μια κένωση, καθώς και η ανάγκη για πολύ «σπρώξιμο» για να επιτευχθεί η κένωση.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ;

🔷ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ: είναι σημαντικό η διατροφή να είναι πλούσια σε φυτικές ίνες (π.χ. βρώμη, λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης κ.λπ.).
Σημαντικό: η απότομη αύξηση των φυτικών ινών μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα πρηξίματος/φουσκώματος στην κοιλιά.
Γι’ αυτό τον λόγο, αυξήστε την κατανάλωση φυτικών ινών ΣΤΑΔΙΑΚΑ δίνοντας έτσι χρόνο στο έντερο να προσαρμοστεί.

🔷ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΙ: οι οδηγίες συνιστούν 2 κουταλιές καθημερινά (π.χ. στα πρωινά δημητριακά) λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες. Ξεκινήστε με μισή κουταλιά την πρώτη ημέρα και αυξήστε τη δόση σταδιακά την πρώτη εβδομάδα.

🔷ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ: μελέτες έχουν δείξει ότι οδηγούν σε πιο μαλακά κόπρανα και συχνότερες κενώσεις. Αυτό οφείλεται στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε σορβιτόλη που δρα ως «σφουγγάρι» αντλώντας νερό στο εσωτερικό του εντέρου και, επομένως, μαλακώνοντας τα κόπρανα.

🔷ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ: ολοένα και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι 2 ακτινίδια την ημέρα βελτιώνουν τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας.

🔷ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ: αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα προβιοτικά (σε γιαούρτια ή συμπληρώματα διατροφής) βοηθούν στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων όπως σκληρά κόπρανα, ανάγκη για πολύ «σπρώξιμο» κ.ά.

🔷ΝΕΡΟ: πολλοί υποστηρίζουν ότι η επιπλέον κατανάλωση νερού/υγρών βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Αυτό ισχύει ΜΟΝΟ αν κάποιος είναι αφυδατωμένος. Αν η κατανάλωση υγρών είναι ήδη ικανοποιητική (1,6 – 2 λίτρα/ημέρα), οι έρευνες έχουν δείξει ότι η επιπλέον αύξηση κατανάλωσής τους ΔΕΝ θα βελτιώσει τα συμπτώματα.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ;

Η αύξηση (ορισμένων) φυτικών ινών ενδέχεται να προκαλέσει κοιλιακό πόνο σε άτομα με ΣΕΕ.
Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη φυτικών ινών και γνωρίζουμε ότι κάποια είδη ενοχλούν το έντερο σε όσους πάσχουν από ΣΕΕ, ενώ άλλα συμβάλλουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων.
Για παράδειγμα, αν πάσχετε από ΣΕΕ, τότε τα δαμάσκηνα ενδέχεται να επιδεινώσουν τα συμπτώματα, ενώ ο λιναρόσπορος να τα βελτιώσει.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ:
🔷Καταναλώνετε καθημερινά τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες.
🔷Αν αποφασίσετε να αυξήσετε την ποσότητα των φυτικών ινών που καταναλώνετε, κάντε το σταδιακά.
🔷Λάβετε υπόψη ενδεχόμενες γαστρεντερικές παθήσεις – μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσετε τη δόση και τον τύπο των φυτικών ινών που καταναλώνετε.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

Lever et al. Clin Nutr 2018 (in press)

Dimidi et al. Am J Clin Nutr 2014;100:1075-84

Sairanen et al. Eur J CLin Nutr 2007;61

NICE https://bit.ly/1VHeJOw.

Μοιράσου το

Αρχίστε να πληκτρολογείτε και πατήστε ENTER για αναζήτηση

Shopping Cart