ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΝΤΕΡΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: ΟΔΗΓΙΕΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΝΤΕΡΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: ΟΔΗΓΙΕΣ

© @oatmeal_stories

Γνωρίζατε ότι υπάρχουν επίσημες οδηγίες από τον Βρετανικό Σύλλογο Διαιτολογίας όσον αφορά τη διατροφή και την αντιμετώπιση των εντερικών συμπτωμάτων του Συνδρόμου του Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ); 

Οι οδηγίες αυτές δημοσιεύτηκαν το 2016 σε επιστημονικό περιοδικό έπειτα από ενδελεχή μελέτη 86 επιστημονικών ερευνών πάνω στη διατροφή και το ΣΕΕ! Απευθύνονται κυρίως σε διαιτολόγους ως κατευθυντήριες γραμμές, θεώρησα όμως ότι είναι χρήσιμο και για τους ασθενείς με ΣΕΕ να τις γνωρίζουν.

Οι οδηγίες δίνουν έμφαση πρώτα στην υγιεινή διατροφή και στην αποφυγή τροφίμων που είναι γνωστό ότι προκαλούν εντερικά συμπτώματα. Αν αυτές οι αλλαγές δεν οδηγήσουν σε βελτίωση του ΣΕΕ, τότε το επόμενο στάδιο είναι οι πιο εξειδικευμένες συμβουλές:

1️⃣ΑΡΧΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ:
Μείωση ποσότητας σε:
🔷Αλκοόλ
🔷Καφεΐνη (καφές και τσάι)
🔷Καυτερά φαγητά
🔷Πολύ λιπαρά τρόφιμα και φαγητά

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδείκνυται και η τροποποίηση της ποσότητας και του είδους των φυτικών ινών που καταναλώνονται. Για παράδειγμα, σε ασθενείς που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα, συνιστάται αύξηση πρόσληψης φυτικών ινών – μια συνηθισμένη συμβουλή που δίνουμε είναι η κατανάλωση 2 κουταλιών λιναρόσπορων (που είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες) με μπόλικο νερό!

Επίσης, αν οι προαναφερθείσες πρακτικές δεν βοηθήσουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων, συχνά συνιστάται η πρόσληψη προβιοτικών συμπληρωμάτων.

2️⃣ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ:
Όταν όλα τα παραπάνω έχουν εφαρμοστεί αλλά τα εντερικά συμπτώματα παραμένουν, τότε οι επίσημες οδηγίες συνιστούν τη διατροφή low FODMAP.
Επιστημονικές μελέτες έχουν επανειλημμένα δείξει ότι το 70% των ασθενών με ΣΕΕ που ακολουθούν τη διατροφή low FODMAP βιώνουν σημαντική βελτίωση των εντερικών συμπτωμάτων τους, όπως κοιλιακός πόνος, φούσκωμα, διάρροια κ.λπ. 
Η διατροφή αυτή βελτιώνει τα συμπτώματα μειώνοντας 1) την ποσότητα νερού που εισέρχεται στο έντερο κατά τη διάρκεια της πέψης, και 2) την ποσότητα αερίων που παράγονται από τη μικροχλωρίδα του εντέρου μας.

Η διατροφή low FODMAP είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη και περιλαμβάνει τον αποκλεισμό πολλών τροφίμων για μια περίοδο 4-8 εβδομάδων. Παραδείγματα τέτοιων τροφίμων που αποκλείονται είναι: το σιτάρι, η σίκαλη, ορισμένα φρούτα και λαχανικά, τα όσπρια όπως τα φασόλια και οι φακές, τα γαλακτοκομικά και τα προϊόντα “χωρίς ζάχαρη” (π.χ. τσίχλες χωρίς ζάχαρη).

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ:
🔷Οι επίσημες διαιτολογικές οδηγίες για το ΣΕΕ χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τις αρχικές και τις εξειδικευμένες οδηγίες.
🔷Οι αρχικές οδηγίες εστιάζουν στην υγιεινή διατροφή, τα λιπαρά, την καφεΐνη, το αλκοόλ, τα καυτερά τρόφιμα, τις φυτικές ίνες και τα προβιοτικά.
🔷Οι εξειδικευμένες οδηγίες εστιάζουν στη διατροφή low FODMAP, η οποία έχει 70% ποσοστό επιτυχίας.
🔷Σε περίπτωση που θελήσετε να δοκιμάσετε τη διατροφή low FODMAP, επισκεφθείτε πρώτα διαιτολόγο/διατροφολόγο με κατάρτιση σε αυτή τη διατροφή προκειμένου να σας βοηθήσει να ακολουθήσετε μια ισορροπημένη διατροφή.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
McKenzie et al. British Dietetic Association systematic review and evidence-based practice guidelines for the dietary management of irritable bowel syndrome in adults (2016 update). J Hum Nutr Diet. 2016;29:549-575

Μοιράσου το

Αρχίστε να πληκτρολογείτε και πατήστε ENTER για αναζήτηση

Shopping Cart