ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

© @RebelRecipes

Μπορεί άραγε η μεσογειακή διατροφή να παρέχει προστασία από την κατάθλιψη; 
Μια νέα μελέτη επιχειρεί να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα!

ΤΙ ΕΞΕΤΑΣΕ Η ΜΕΛΕΤΗ;

H μελέτη συγκέντρωσε τα αποτελέσματα όλων των προηγούμενων μελετών που είχαν εξετάσει αν η υγιεινή διατροφή, συμπεριλαμβανομένης της μεσογειακής, σχετίζεται με την κατάθλιψη.
Συνολικά, αυτή η επισκόπηση συμπεριέλαβε 41 μελέτες σε >250.000 άτομα. Mια από αυτές τις μελέτες μάλιστα διεξήχθη στην Ελλάδα!

ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ ΤΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ;

Τα άτομα που ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή είχαν 33% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη σε σύγκριση με άτομα των οποίων η διατροφή δεν ακολουθούσε τις αρχές της μεσογειακής διατροφής.
Μάλιστα, απ’ όλους τους «τύπους» υγιεινής διατροφής, η μεσογειακή διατροφή ήταν εκείνη που συνδέθηκε με τον χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης.

Αυτή η μελέτη είναι πολύ σημαντική επειδή καταδεικνύει ότι η διατροφή δεν επηρεάζει μόνο τη σωματική μας υγεία αλλά και την ψυχική!

Αυτό όμως που ΔΕΝ δείχνει η μελέτη είναι η αιτιότητα – δηλ. αν κάποιος πάσχει από κατάθλιψη, δεν σημαίνει ότι ευθύνεται η διατροφή που ακολουθούσε. Η εμφάνιση κατάθλιψης ενδέχεται να οφείλεται σε πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα γενετικούς και κοινωνικούς.
Ούτε σημαίνει ότι η μεσογειακή διατροφή είναι ΘΕΡΑΠΕΙΑ. Αν πάσχετε από κατάθλιψη, επισκεφθείτε έναν ειδήμονα ιατρό ο οποίος θα σας αξιολογήσει και συμβουλέψει σωστά!

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ:
🔷Πολλές μελέτες έχουν επανειλημμένως δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με οφέλη και για τη σωματική αλλά και την ψυχική μας υγεία.
🔷Η μεσογειακή είναι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ελαιόλαδο, δημητριακά, σπόρους, ξηρούς καρπούς και ψάρια, ενώ το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας καταναλώνεται με μέτρο.
🔷Παρ’ όλα αυτά, αν έχετε συμπτώματα κατάθλιψης, συνιστάται επίσκεψη σε γιατρό ο οποίος θα σας συμβουλέψει για τη βέλτιστη αντιμετώπισή τους.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ: Lassale Mol Psychiatry 2018 (in press)

Μοιράσου το

Αρχίστε να πληκτρολογείτε και πατήστε ENTER για αναζήτηση

Shopping Cart