ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ

Την προηγούμενη Τετάρτη είχα την τιμή να παρευρεθώ σε ένα Βρετανικό συνέδριο παθολογίας και να μιλήσω με θέμα το Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου και τη διατροφή. Σας ρώτησα, και το 97% όσων παρακολουθούν τις αναρτήσεις μου, σχολίασε ότι θα ήθελε να αναρτήσω την περίληψη της ομιλίας μου. Ιδού λοιπόν:
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ;
Το Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ), ή σπαστική κολίτιδα όπως ονομαζόταν παλαιότερα, είναι ένα χρόνιο σύνδρομο στο οποίο ο ασθενής υποφέρει από κοιλιακούς πόνους που σχετίζονται:
🔷είτε με τις κενώσεις του (π.χ. ο πόνος μειώνεται μετά από την κένωση),
🔷είτε με αλλαγές στη συχνότητα των κενώσεών του (π.χ. περισσότερες κενώσεις τις ημέρες με τον κοιλιακό πόνο),
🔷είτε με αλλαγές στη μορφή των κενώσεών του (π.χ. δυσκοιλιότητα, διάρροια)…
…αλλά δεν εμφανίζονται παθολογικά ευρήματα στις ιατρικές εξετάσεις. Επομένως, η κλινική διάγνωση του ΣΕΕ βασίζεται στον αποκλεισμό όλων των άλλων πιθανών παθήσεων.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΕΕ;
Μελέτες έχουν δείξει ότι πάνω από το 80% όσων πάσχουν από ΣΕΕ συνδέουν την έναρξη των εντερικών τους συμπτωμάτων (π.χ. φούσκωμα, κοιλιακός πόνος) με την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων.
Πράγματι, η διατροφή διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις oδηγίες για την καταπολέμηση του ΣΕΕ.
ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΣΕΕ;
Στην ομιλία μου επικεντρώθηκα σε τρείς διατροφικές συμβουλές:
1️⃣Φυτικές ίνες:
Οι φυτικές ίνες ωφελούν την υγεία του εντέρου μέσω 2 παραγόντων: (1) τις φυσικές ιδιότητες των φυτικών ινών (π.χ. κολλώδης υφή, διόγκωση των κοπράνων), και (2) την επίδρασή τους στη μικροχλωρίδα του εντέρου και τον μεταβολισμό της.
Μάλιστα, οι φυτικές ίνες είναι τόσο ωφέλιμες για την υγεία που οι νέες οδηγίες της Βρετανικής συμβουλευτικής επιτροπής για τη διατροφή αναφέρουν ότι πρέπει να καταναλώνουμε 30 γραμμάρια την ημέρα.
Κάτι όμως που δείχνουν οι επιστημονικές έρευνες είναι και ότι μόνο συγκεκριμένοι τύποι φυτικών ινών φαίνεται ότι βοηθούν στη βελτίωση των εντερικών συμπτωμάτων. Για παράδειγμα, οι φυτικές ίνες psyllium βοηθούν στην καταπολέμιση των συμπτωμάτων, ενώ το πίτουρο σιταριού δεν βοηθά.
…
2️⃣Προβιοτικά:
Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, που όταν καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες, ωφελούν την υγεία. Πολλά προβιοτικά αποκαθιστούν την ισορροπία και την ποικιλία της μικροχλωρίδας του εντέρου και επιδρούν στο νευρικό και ανοσοποιητικό μας σύστημα, βοηθώντας τον οργανισμό μας να δουλέψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένα προβιοτικά ενδέχεται να συμβάλλουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων του ΣΕΕ. Δεν είναι όμως όλα τα προβιοτικά το ίδιο! Μελέτες έχουν δείξει ότι διαφορετικά είδη προβιοτικών έχουν διαφορετική επίδραση στο έντερο (και κάποια μάλιστα δεν έχουν καμία σημαντική επίδραση)! Επομένως, δεν είναι όλα τα προβιοτικά κατάλληλα για την αντιμετώπιση του ΣΕΕ.
Μέχρι στιγμής, οι μελέτες δείχνουν ότι τα προϊόντα που βοηθούν στο ΣΕΕ είναι εκείνα που περιέχουν μια μείξη από διαφορετικά στελέχη βακτηρίων.
Γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλές μελέτες σε εξέλιξη αυτή την ώρα πάνω στα προβιοτικά και το ΣΕΕ, οπότε πιστεύω ότι σε μερικά χρόνια θα υπάρχουν πολύ σαφέστερες οδηγίες.
3️⃣Η δίαιτα low FODMAP:
Τέλος, αναφέρθηκα και στη δίαιτα low FODMAP και στις επιστημονικές μελέτες που δείχνουν ότι το 50%-80% των ατόμων με ΣΕΕ που την έχουν δοκιμάσει έχουν βιώσει σημαντική βελτίωση των εντερικών τους συμπτωμάτων.
Η δίαιτα low FODMAP δρα μέσω 2 μηχανισμών: 1) μειώνει την ποσότητα του νερού που εισέρχεται στο έντερο (περιορίζοντας συμπτώματα όπως η διάρροια), και 2) μειώνει την παραγωγή αερίων από τη μικροχλωρίδα του εντέρου μας.
Λόγω των θετικών ευρημάτων από μελέτες, η δίαιτα low FODMAP αποτελεί πλέον μέρος όλων των Βρετανικών οδηγιών για την καταπολέμηση του ΣΕΕ!
ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ:
🔷Το ΣΕΕ είναι ένα σύνδρομο που τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι ο κοιλιακός πόνος και ανωμαλίες στις κενώσεις.
🔷Η διατροφή διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο ΣΕΕ και μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων του.
🔷Οι φυτικές ίνες και τα προβιοτικά ενδέχεται να βελτιώσουν τα συμπτώματα του ΣΕΕ.
🔷Η δίαιτα low FODMAP είναι το μοναδικό επιστημονικά τεκμηριωμένο διατροφικό σχήμα που ενδέχεται να καταπολεμήσει τα συμπτώματα του ΣΕΕ.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Dimidi et al. Curr Opin Clin Nutr Metab Care, 20:456-463
Staudacher & Whelan. Gut 2017; 66: 1517–1527
Ford et al. Am J Gastroenterol 2014;109:1547-1561
Moyaeddi et al. Am J Gastroenterol 2014;109:1367-74
Lacy et al. Bowel disorders. Gastroenterology 2016, 150:1393–1474.