ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

© @paulfuentes_design

Mπορούν συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά και συμπληρώματα να βελτιώσουν την εμφάνιση της επιδερμίδας σας;
Μόλις τον προηγούμενο μήνα δημοσιεύτηκε μια επιστημονική επισκόπηση των μελετών που έχουν δημοσιευτεί μέχρι στιγμής όσον αφορά την επίδραση ορισμένων θρεπτικών συστατικών και συμπληρωμάτων στην υγεία της επιδερμίδας. Για να δούμε τι λέει αυτή η επισκόπηση:

Κατ’ αρχάς, ας ξεκινήσουμε από το ότι η σημασία της καλής διατροφής για την υγεία της επιδερμίδας αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μερικές διατροφικές ελλείψεις μπορούν αποδεδειγμένα να διαταράξουν την υγεία της επιδερμίδας. Μάλιστα, από κλινική άποψη, είναι δυνατόν ακόμη και να διαγνωστούν θρεπτικές ελλείψεις με βάση την εμφάνιση της επιδερμίδας.

ΠΟΙΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΣΥΝΔΕΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ;

Οι βιταμίνες Α, C και B (ριβοφλαβίνη Β2, νιασίνη Β3 και βιοτίνη Β7), καθώς και το ιώδιο και ο ψευδάργυρος, που μπορούν να καταναλωθούν στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, συμβάλλουν στη διατήρηση μιας «φυσιολογικής» επιδερμίδας. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη εγκρίνει ισχυρισμούς ότι τα προαναφερθέντα θρεπτικά συστατικά είναι σημαντικά για τη διατήρηση υγιούς επιδερμίδας!

Παρ’ όλα αυτά, οι συγγραφείς της επιστημονικής επισκόπησης αναφέρουν ότι «ενώ η έλλειψη των (προαναφερθέντων) θρεπτικών συστατικών έχει αναγνωρισμένο αντίκτυπο στην υγεία της επιδερμίδας, όταν επιτευχθεί η απαιτούμενη ποσότητα πρόσληψής τους, η κατανάλωση ακόμη περισσότερης ποσότητας δεν είναι αναγκαστικά ωφέλιμη».
Δηλαδή, η κατανάλωση θρεπτικών συστατικών πέραν της απαιτούμενης ημερήσιας πρόσληψης δεν σημαίνει ότι θα έχει επιπλέον θετικά αποτελέσματα στην εμφάνιση της επιδερμίδας.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΟΜΩΣ ΜΕ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΗΡΩΜΑΤΑ;

Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά προϊόντα που διαφημίζονται ότι συμβάλλουν στην υγεία της επιδερμίδας. Μερικά παραδείγματα είναι τα προϊόντα κολλαγόνου, το συνένζυμο Q10, το πράσινο τσάι και τα καροτενοειδή.

Πολλές εταιρείες έχουν υποβάλει αιτήματα ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εγκρίνει τους ισχυρισμούς τους πάνω στην επίδραση θρεπτικών συστατικών και συμπληρωμάτων διατροφής, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να απορρίπτει πολλές από αυτές λόγω έλλειψης επιστημονικά τεκμηριωμένων ερευνών! Μάλιστα, αυτή η επιστημονική επισκόπηση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν αρκετές καλής ποιότητας επιστημονικές έρευνες για τα προαναφερθέντα συστατικά (συμπεριλαμβανομένου του κολλαγόνου και του υαλουρονικού οξέος) και την υγεία της επιδερμίδας.

ΣΕ ΠΟΙΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗΣ;

Οι συγγραφείς Dr Spiro και Dr Lockyer καταλήγουν ότι: «Μέχρι και σήμερα, τα επιστημονικά στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας σχετικά με την επίδραση διαφόρων συστατικών στην επιδερμίδας είναι ελλιπή και δεν προέρχονται από καλής ποιότητας έρευνες. Αν και υπάρχει ένας πολύ μικρός αριθμός μελετών που υποδηλώνουν ένα δυνητικό όφελος και κάποιους εύλογους πιθανούς βιολογικούς μηχανισμούς, οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες είναι βασισμένες σε μελέτες σε ζώαή in vitro (σε δοκιμαστικό σωλήνα)  και όχι σε ανθρώπους». Επομένως, τα αποτελέσματα τέτοιων ερευνών δεν μπορούν να έχουν γενική εφαρμογή και στον άνθρωπο (τουλάχιστον εως ότου δημοσιευτεί νέα πολύ καλής ποιότητας έρευνα που να εξετάζει αυτό το ερώτημα σε ανθρώπους).

EΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ:
➡️Δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί αρκετές καλής ποιότητας επιστημονικές έρευνες για να μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η κατανάλωση επιπλέον θρεπτικών συστατικών ή συμπληρωμάτων διατροφής βελτιώνει την εμφάνιση της επιδερμίδας όταν η διατροφή μας είναι ήδη ισορροπημένη και υγιεινή.
➡️Ο ασφαλέστερος τρόπος για να έχετε υγιή επιδερμίδα είναι να διατηρείτε μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, να αποφεύγετε το κάπνισμα και να χρησιμοποιείτε αντιηλιακό στις εκτιθέμενες στον ήλιο επιφάνειες της επιδερμίδας σας.

 

Βιβλιογραφία
Spiro A & Lockyer S. Nutraceuticals and skin appearance: Is there any evidence to support this growing trend? Nutrition Bulletin 2018;43:10-45

Μοιράσου το

Αρχίστε να πληκτρολογείτε και πατήστε ENTER για αναζήτηση

Shopping Cart