Δυσανεξία στη λακτόζη: Τί είναι και ποιά είναι η σχέση της με τη σπαστική κολίτιδα;

Δυσανεξία στη λακτόζη: Τί είναι και ποιά είναι η σχέση της με τη σπαστική κολίτιδα;

© by @lucy_and_lentils

Δυσανεξία στη λακτόζη: Τι είναι και ποιά είναι η σχέση της με τη σπαστική κολίτιδα;

Aν έχετε ήδη διαβάσει τις προηγούμενες αναρτήσεις μου θα ξέρετε ότι η λακτόζη είναι ένα από τα συστατικά που πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της δίαιτας low FODMAP. Η λακτόζη όμως είναι πιο ευρέως γνωστή ως το συστατικό που πρέπει να αποφεύγεται από άτομα που πάσχουν από δυσανεξία στη λακτόζη.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΛΑΚΤΟΖΗ;

Η λακτόζη είναι ένα είδος υδατάνθρακα που περιέχεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το αγελαδινό γάλα και το γιαούρτι. Προκειμένου για να διασπαστεί και να απορροφηθεί από τον οργανισμό μας, χρειαζόμαστε οπωσδήποτε ένα ειδικό ένζυμο που ονομάζεται ΛΑΚΤΑΣΗ. Η λακτάση διασπά τη λακτόζη σε μικρότερου μεγέθους σάκχαρα που ο οργανισμός μπορεί έτσι να απορροφήσει πιο εύκολα και τα χρησιμοποιεί για ενέργεια. Μάλιστα, η λακτάση μπορεί να ανιχνευθεί σε έμβρυα μόλις 8 εβδομάδων!

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ ΣΤΗ ΛΑΚΤΟΖΗ;

Αν και οι περισσότεροι απο εμάς διαθέτουμε αυτό το ένζυμο, περίπου το 5% του Ευρωπαϊκού πληθυσμού και 90% (!) του Ασιατικού δεν παράγουν το ένζυμο αυτό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διασπάσουν και απορροφήσουν τη λακτόζη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η λακτόζη να μένει στο έντερο άθικτη και, κατά συνέπεια, να δημιουργεί συμπτώματα κοιλιακού πόνου, διάρροιας, φουσκώματος και αερίων.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΛΕΓΞΩ ΑΝ ΕΧΩ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ ΣΤΗ ΛΑΚΤΟΖΗ;

Υπάρχει μια ειδική εξέταση ‘αναπνοής υδρογόνου’ που μπορεί να γίνει σε νοσοκομεία και τα περισσότερα διαγνωστικά κέντρα. Αν δεν έχετε όμως πρόσβαση σε αυτά, τότε οι επίσημες Βρετανικές οδηγίες συνιστούν μια δοκιμαστική περίοδο όπου ακολουθείτε μια δίαιτα χαμηλή σε λακτόζη για να δείτε αν αυτή βελτιώνει τα συμπτώματά σας.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΛΑΚΤΟΖΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΟΛΙΤΙΔΑ (ή το Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου);

Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι το 30% περίπου όσων πάσχουν από σπαστική κολίτιδα έχουν και δυσανεξία στη λακτόζη! Γι’ αυτό τον λόγο η λακτόζη είναι και ένα από τα συστατικά που πρέπει να αποφεύγονται στη δίαιτα low FODMAP.

ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΛΑΚΤΟΖΗ;

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα (αγελαδινά, πρόβεια κα κατσικίσια) και άρα τα γάλατα, τα γιαούρτια, τα τυριά, τα παγωτά και οι σοκολάτες γάλακτος. Προσοχή: μερικά φάρμακα περιέχουν λακτόζη, οπότε αν θελήσετε να ακολουθήσετε μια δίαιτα χαμηλή σε λακτόζη, ρωτήστε τον γιατρό σας αν τα φάρμακα που παίρνετε είναι κατάλληλα.

ΤΑ ΚΑΛΑ ΝΕΑ: Ακόμη και αν έχετε διαγνωστεί με δυσανεξία στη λακτόζη, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να την αποφεύγετε τελείως! Ακόμη και αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, μπορείτε να συνεχίσετε να καταναλώνετε άφοβα 4 γραμμάρια λακτόζης σε ένα γεύμα ή 12 γραμμάρια κατά τη δίαρκεια μιας μέρας, χωρίς να παρουσιάσετε κανένα σύμπτωμα! Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να πιείτε άφοβα 50 ml αγελαδινού γάλακτος 2 κουταλιές τριμμένου τυριού ή μια μπάλα παγωτού!

Bιβλιογραφία:

Lomer et al. Review article: lactose intolerance in clinical practice – myths and realities. Aliment. Pharmacol. Ther. 2007;27:93-103

Μοιράσου το

Αρχίστε να πληκτρολογείτε και πατήστε ENTER για αναζήτηση

Shopping Cart