ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΚΑΙ ΕΝΤΕΡΟ
Είναι άραγε το έντερο ο δεύτερος εγκέφαλός μας;
Πολλά επιστημονικά κέντρα ερευνούν την ενδοεπικοινωνία μεταξύ εντέρου και εγκεφάλου (ή του «άξονα εντέρου-εγκεφάλου»).
Παράδειγμα αυτής της ενδοεπικοινωνίας είναι όταν σε ορισμένους το άγχος (π.χ. σε εξεταστική περίοδο), οδηγεί σε πόνο στην κοιλιά ή αλλαγές στη συχνότητα/σύσταση των κενώσεών τους – δηλ. όταν η συναισθηματική κατάσταση επηρεάζει τη λειτουργία του εντέρου μας!
Καθοριστικός παράγοντας στην ενδοεπικοινωνία εντέρου-εγκεφάλου είναι ο μικροβιοτικός πληθυσμός του εντέρου μας (δηλ. οι μικροοργανισμοί που κατοικούν στο έντερό μας).
O μικροβιοτικός πληθυσμός του εντέρου επηρεάζει λειτουργίες του εγκεφάλου με «μηνύματα» που του στέλνει μέσω του ανοσοποιητικού, ενδοκρινικού και νευρικού συστήματος.
Πιθανές δυσλειτουργίες σε αυτή την ενδοεπικοινωνία ενδέχεται να οδηγήσουν σε ορισμένα σύνδρομα ή νοσήματα.
Για παράδειγμα, επιστήμονες αναφέρουν ότι το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) ενδέχεται να απορρέει από μεταβολές στον «άξονα εντέρου-εγκεφάλου». Άλλωστε, γνωρίζουμε ότι το άγχος συμβάλλει στην επιδείνωση των εντερικών συμπτωμάτων του ΣΕΕ.
Αυτό έχει οδηγήσει επιστήμονες στο να ερευνούν πώς μπορούμε να τροποποιήσουμε τον μικροβιοτικό πληθυσμό του εντέρου ώστε να αντιμετωπιστούν έμμεσα δυσλειτουργίες του «άξονα εντέρου-εγκεφάλου».
Τρέχουσες μελέτες ερευνούν αν οι φυτικές ίνες και τα προβιοτικά συμβάλλουν στην αντιμετώπιση δυσλειτουργιών του εγκεφάλου! Για παράδειγμα, αν και τα επιστημονικά στοιχεία δεν επαρκούν ακόμη για να συναναγάγουμε ξεκάθαρα συμπεράσματα, μικρές μελέτες υποδηλώνουν ότι ορισμένα προβιοτικά επηρεάζουν λειτουργίες του εγκεφάλου, καθώς και τη συμπεριφορά και διάθεση ατόμων.
Aν και τα στοιχεία που έχουμε σε αυτό τον τομέα απορρέουν κυρίως από μελέτες σε ποντίκια ή σε μικρό μόνο αριθμό ανθρώπων, υπάρχουν πολλές μεγάλες κλινικές μελέτες σε εξέλιξη! Στην επόμενη δεκαετία λοιπόν θα γνωρίζουμε πολλά περισσότερα και πραγματικά ανυπομονώ να διαβάσω τα αποτελέσματα αυτών των μελετών!
Εως τότε, μπορούμε όλοι να φροντίζουμε τον μικροβιοτικό πληθυσμό του εντέρου μας καταναλώνοντας πολλές φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, σπόρους, ξηρούς καρπούς, προϊόντα ολικής άλεσης) οι οποίες είναι σημαντικές για την υγεία των μικροοργανισμών στο έντερό μας!
ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
Dinan & Cryan. Nat Rev Gastroenterol Hepatol.2017;14:69-70
Osadchiy et al, Clin Gastroenterol Hepatol (in press)