ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ

ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ

© @paulfuentes_design

Αυτή η εβδομάδα είναι επίσημα αφιερωμένη στη «Διατροφή και Ενυδάτωση» (Nutrition & Hydration Week). Αυτή η επίσημη εβδομάδα θεσπίστηκε με σκοπό τη βελτίωση της διατροφής και της ενυδάτωσης σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και την ευαισθητοποίηση για παθήσεις που σχετίζονται με τον υποσιτισμό και την αφυδάτωση.

Με αφορμή λοιπόν την επίσημη εβδομάδα Διατροφής και Ενυδάτωσης, αποφάσισα να αφιερώσω τη σημερινή ανάρτηση στη σημασία της ενυδάτωσης του σώματος μέσα από τη διατροφή μας. Παρακάτω παραθέτω πληροφορίες που έχουν αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της Βρετανικής Ένωσης Διαιτολόγων σχετικά με την ενυδάτωση.

Το νερό είναι απαραίτητο για τη ζωή – είναι ένα από τα κυρίαρχα συστατικά του σώματος και έχει πολλές λειτουργίες. Για παράδειγμα συμβάλει καθοριστικά στη μεταφορά θρεπτικών συστατικών στο αίμα, στην απομάκρυνση των «απόβλητων» του οργανισμού μας, καθώς και στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.
Στη γέννηση, ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελείται από 70% νερό, ποσοστό που μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ ΑΡΚΕΤΟ ΝΕΡΟ;

Αν δεν καταναλώνουμε αρκετά υγρά, τότε θα επέλθει αφυδάτωση. Το πρώτο σύμπτωμα της αφυδάτωσης είναι η αυξημένη δίψα και το στεγνό στόμα. Άλλα συμπτώματα είναι κόπωση, κακή συγκέντρωση, πονοκέφαλος και ζάλη.

ΠΟΣΟ ΝΕΡΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ;

🔷Γενικά, εκτιμάται ότι λαμβάνουμε το 70%-80% των υγρών που χρειαζόμαστε καθημερινά από ποτά. Το υπόλοιπο 20%-30% προέρχεται από τρόφιμα που καταναλώνουμε (π.χ. φρούτα και λαχανικά, σούπες κ.λπ.).
🔷Οι άντρες θα πρέπει να καταναλώνουν καθημερινά 2000 ml και οι γυναίκες 1600 ml.
🔷Η απαιτούμενη ποσότητα πρόσληψης υγρών εξαρτάται όμως από πολλούς παράγοντες όπως η θερμοκρασία, η υγρασία και η άσκηση. Για παράδειγμα, ένα ζεστό και ξηρό περιβάλλον αυξάνει την ανάγκη ενυδάτωσης.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΝ ΠΙΝΟΥΜΕ ΑΡΚΕΤΟ ΝΕΡΟ;

🔷Η αίσθηση της δίψας είναι ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο μπορούμε να ρυθμίζουμε την ενυδάτωση του σώματός μας. Όταν πίνουμε υγρά, σταματούμε να αισθανόμαστε δίψα πριν το σώμα μας επανυδατωθεί τελείως!

🔷Το χρώμα των ούρων είναι ένας καλός δείκτης ενυδάτωσης: αν πίνετε αρκετά υγρά, τα ούρα σας θα έχουν ένα απαλό κίτρινο χρώμα.

ΠΟΙΑ ΥΓΡΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΥΔΑΤΩΘΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ;

🔷Το πόσιμο νερό της βρύσης είναι εξαιρετικός τρόπος για να ενυδατωνόμαστε. Το εμφιαλωμένο νερό φαίνεται ότι έχει τις ίδιες ενυδατικές ικανότητες με εκείνο της βρύσης. Επίσης, ένας φυσικός χυμός θα συμβάλει στην ενυδάτωση του σώματος (και θα λάβετε αρκετά θρεπτικά συστατικά).
🔷Ο καφές και το τσάι μπορούν επίσης να ενυδατώσουν, αν και πρέπει να προσέχουμε να μην καταναλώνουμε πολύ μεγάλες ποσότητες λόγω της περιεκτικότητάς τους σε καφεΐνη.
🔷Τα ανθρακούχα ποτά επίσης ενυδατώνουν, αλλά μερικά από αυτά περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
🔷Πίνετε υγρά ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας προκειμένου να παραμένετε ενυδατωμένοι.
🔷Το πόσιμο νερό της βρύσης αποτελεί εξαιρετικό τρόπο ενυδάτωσης του οργανισμού.


Βιβλιογραφία:
Nutritional and Hydration Charter. Nutrition and hydration week: a global challenge. https://nutritionandhydrationweek.co.uk/our-aim/
British Dietetic Association. Fluid. https://www.bda.uk.com/foodfacts/fluid.pdf . March 2017

Μοιράσου το

Αρχίστε να πληκτρολογείτε και πατήστε ENTER για αναζήτηση

Shopping Cart