ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Την προηγούμενη εβδομάδα είχα την τιμή να μιλήσω σε μια ημερίδα αφιερωμένη στη «Διατροφολογία από Ειδικούς» (“Nutrition by Experts”). H ημερίδα αυτή είχε διοργανωθεί από τo British Society of Lifestyle Medicine και απευθυνόταν κυρίως σε ιατρούς παθολόγους αλλά και σε άλλους επαγγελματίες υγείας.
Σε αυτή την ημερίδα είχα επίσης τη χαρά να γνωρίσω και να παρακολουθήσω λαμπρούς και διάσημους επιστήμονες. Οι ομιλίες τους ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας τα κύρια σημεία και τα μηνύματα αυτών των λαμπρών επιστημόνων.
1️⃣ΟΜΙΛΙΑ:
Την αρχή έκανε ο Καθηγητής Bruce Griffin (University of Surrey) o οποίος έχει αφιερώσει τη ζωή του στην επιστημονική μελέτη των λιπαρών οξέων.
O Καθ. Griffin ανέφερε ότι παρά την πρόσφατη δημοσιότητα στα ΜΜΕ σύμφωνα με την οποία τα κορεσμένα λίπη (δηλ. τα «κακά» λίπη όπως αυτά στο βούτυρο, στα επεξεργασμένα κρέατα κ.λπ.) δεν είναι βλαβερά, οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν κάτι διαφορετικό: η υψηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπών συνδέεται με καρδιαγγειακές παθήσεις και, επομένως, πρέπει να προσπαθούμε να μην τα υπερ-καταναλώνουμε.
O Καθ. Griffin ύστερα περιέγραψε τα ευρήματα μιας πολύ γνωστής έρευνας (PREDIMED) που απέδειξε ότι η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Τέλος, όταν ο Καθ. Griffin ρωτήθηκε για τα οφέλη (ή μη) του λαδιού της καρύδας, απάντησε ότι δεν υπάρχει καμια ποιοτική επιστημονική ένδειξη ότι ωφελεί την υγεία και, με βάση αυτά τα στοιχεία διαθέτουμε έως τώρα, δεν θα έπρεπε να προωθείται ως «το πιο υγιεινό» λάδι. Αντιθέτως, το καλό παραδοσιακό ελαιόλαδο θεωρείται όντως ένα υγιεινό λάδι.
2️⃣ΟΜΙΛΙΑ:
Στη συνέχεια, μίλησα για την επίδραση της διατροφής στη μικροχλωρίδα του εντέρου. Πολύ συνοπτικά, εξήγησα ότι μια διατροφή υψηλή σε φρούτα και λαχανικά συνδέεται με πλουσιότερη μικροχλωρίδα του εντέρου (κάτι που συνδέεται με οφέλη στην υγεία). Στη συνέχεια αναφέρθηκα και στη δίαιτα low FODMAP και πώς αυτή επηρεάζει τη μικροχλωρίδα του εντέρου.
3️⃣ΟΜΙΛΙΑ:
H Dr Nicola Guess (King’s College London) είναι διαιτολόγος που μελετά την επίδραση της διατροφής στον σακχαρώδη διαβήτη.
Η Dr Guess αναφέρθηκε στη γνωστή αντιπαράθεση μεταξύ της «δίαιτας χαμηλής σε υδατάνθρακες» έναντι της «δίαιτας χαμηλής σε λίπη» για τη βελτίωση/αντιστροφή του σακχαρώδη διαβήτη. Ανέλυσε όλες τις σημαντικές μελέτες σε αυτό τον τομέα και κατέληξε ότι η χαμηλή σε ΛΙΠΗ δίαιτα ενδέχεται να συμβάλλει στην αντιστροφή του σακχαρώδη διαβήτη σε ασθενείς των οποίων τα βήτα κύτταρα του παγκρέατος ακόμη (υπο)λειτουργούν (και επομένως ακόμη παράγουν ινσουλίνη).
Αντίθετα, μια δίαιτα χαμηλή σε ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ, αν και οδηγεί και αυτή σε βελτίωση κάποιων παραμέτρων του σακχαρώδη διαβήτη, δεν οδηγεί σε αντιστροφή του σακχαρώδη διαβήτη. Επίσης, είναι ακόμη άγνωστο αν τα οφέλη στις παραμέτρους υγείας οφείλονται στη μείωση των υδατανθράκων ή στην αύξηση πρωτεϊνών που παρατηρείται.
4️⃣ΟΜΙΛΙΑ:
H επόμενη ομιλία δόθηκε από τον Dr Tony Goldstone (Imperial College London), γιατρό που μελετά τη διατροφή και τις εθιστικές συμπεριφορές. Ο Dr Goldstone θέλησε να απαντήσει στο ερώτημα αν η ζάχαρη είναι εθιστική.
Αναφέρθηκε σε πολλές επιστημονικές μελέτες που χρησιμοποίησαν μαγνητικό τομογράφο για να εξετάσουν πώς η όψη και η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών επιδρούν στον εγκέφαλο.
Ανέφερε ότι τρόφιμα υψηλά σε θερμίδες όντως προκαλούν μεγαλύτερη «διέγερση» του εγκεφάλου. Αυτό όμως συμβαίνει και με τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη, αλλά και με αυτά που είναι πλούσια σε λίπη. Επομένως, δεν είναι η ζάχαρη, αυτή καθαυτή, εθιστική!
5️⃣ΟΜΙΛΙΑ:
Τέλος, η Dr Nicola Guess ξαναέκανε μια ομιλία, αυτή τη φορά όσον αφορά το ποια είναι η καλύτερη δίαιτα για απώλεια βάρους. Ανέφερε τα αποτελέσματα πολλών μελετών και το συμπέρασμα ήταν:
Δεν υπάρχει μια δίαιτα που να δουλεύει σε όλους. Ο καθένας έχει διαφορετικές ανάγκες. Είναι σημαντικό αυτός που ακολουθεί τη δίαιτα να του αρέσουν οι τροφές που καταναλώνει και αλλά και να είναι βολική στον τρόπο ζωής του. H εφαρμογή τεχνικών αλλαγής συμπεριφοράς απέναντι στο φαγητό και στον υγιεινό τρόπο ζωής φαίνεται να είναι επίσης ωφέλιμη.
Αυτά! Ελπίζω να βρήκατε αυτές τις πληροφορίες τόσο ενδιαφέρουσες όσο τις βρήκα εγώ!