ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ: ΠΟΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΝΑΓΡΑΦΟΥΝ;
Γνωρίζατε ότι οι ετικέτες όλων των τροφίμων οφείλουν να αναγράφουν συγκεκριμένες πληροφορίες προς ενημέρωση του καταναλωτή;
Aυτές υπαγορεύονται από κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται σε ισχύ από το 2011. Σκοπός είναι η διαφάνεια και η σωστή ενημέρωση του καταναλωτή:
🔷ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΟΥ/ΠΟΤΟΥ: σκοπός είναι η αποφυγή παραπλανητικών ορολογιών. Για παράδειγμα, το «γιαούρτι με φρούτα» περιέχει πράγματι φρούτα, ενώ το «γιαούρτι με άρωμα φρούτου» ενδέχεται να περιέχει τεχνητά αρώματα.
🔷ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: ο κατάλογος πρέπει να αναγράφει ΟΛΑ τα συστατικά του τρόφιμου/ποτού. Τα συστατικά παρατίθενται κατά σειρά βάρους, ξεκινώντας από το μεγαλύτερο σε βάρος συστατικό και καταλήγοντας στο μικρότερο!
🔷ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ: υπάρχουν 14 συστατικά που πρέπει να αναγράφονται σαφώς στην ετικέτα καθώς ενδέχεται να προκαλέσουν αλλεργίες σε ορισμένα άτομα. Τα περισσότερο συνηθισμένα είναι: γλουτένη, ψάρια, οστρακοειδή, αυγά, φιστίκια, σόγια, λακτόζη, μουστάρδα, σπόροι σησαμιού, σέλινο.
🔷ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: όλα τα προσυσκευασμένα τρόφιμα πρέπει να αναγράφουν την περιεκτικότητα σε ενέργεια (θερμίδες), λίπη (συνολικά και κορεσμένα), υδατάνθρακες (συνολικούς και σάκχαρα), πρωτεΐνη και αλάτι – ανά 100 γρ. ή ml, ή ανά μερίδα.
🔷ΧΡΗΣΗ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ
🔷ΠΟΤΑ ΜΕ ΑΛΚΟΟΛ Η ΚΑΦΕΪΝΗ: ποτά που περιέχουν περισσότερο από 1,2% αλκοόλ κατ’ όγκο και ποτά με περισσότερο από 150mg/l καφεΐνη πρέπει να αναγράφουν την ακριβή περιεκτικότητα.
🔷ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ: σκοπός είναι η αποφυγή παραπλανητικών δηλώσεων (π.χ. «ελληνικό» γιαούρτι που έχει όμως κατασκευαστεί στην Αγγλία)
🔷ΒΑΡΟΣ ΤΡΟΦΙΜΟΥ Ή ΟΓΚΟΣ ΠΟΤΟΥ
🔷ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ/ΧΡΟΝΟΣ ΕΛΑΧΙΣΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ
🔷ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ: εάν το φαγητό πρέπει να θερμανθεί, τότε δηλώνεται η ορθή θερμοκρασία του φούρνου και ο χρόνος μαγειρέματος. Σκοπός είναι να εξασφαλιστεί η βέλτιστη γεύση αλλά και η αποφυγή του κινδύνου τροφικής δηλητηρίασης.
🔷ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ Ή ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΕΠΩΝΥΜΙΑ & ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ: σε περίπτωση που ο καταναλωτής θέλει να κάνει καταγγελία για το προϊόν ή αν απλώς θέλει να μάθει περισσότερα για αυτό.
🔷ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΑΡΤΙΔΑΣ
Τώρα ξέρετε τι πρέπει να περιμένετε να μάθετε από τις ετικέτες των τροφίμων!
ΠΗΓΗ: European Commission. Food information to consumers – legislation. Dec 2014