ΦΡΟΥΚΤANEΣ ΚΑΙ ΕΝΤΕΡΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

ΦΡΟΥΚΤANEΣ ΚΑΙ ΕΝΤΕΡΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

© @lucy_and_lentils

Οι φρουκτάνες ανήκουν στην οικογένεια των FODMAPs που ενδέχεται να προκαλέσουν εντερικά συμπτώματα σε όσους πάσχουν από σπαστική κολίτιδα (ή διαφορετικά το Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου).

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΡΟΥΚΤΑΝΕΣ;

Οι φρουκτάνες είναι οργανικές ενώσεις που ανήκουν στην ομάδα των υδατανθράκων που ονομάζονται ολιγοσακχαρίτες. Είναι εκ φύσεως παρούσες σε ορισμένα αμυλούχα τρόφιμα και σε κάποια φρούτα και λαχανικά (περισσότερες πληροφορίες για το ποια τρόφιμα περιέχουν φρουκτάνες παρακάτω!).

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΕΝΤΕΡΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΟΙ ΦΡΟΥΚΤΑΝΕΣ;

Οι φρουκτάνες ευθύνονται κυρίως για τα συμπτώματα φουσκώματος και αερίων που βιώνουν άτομα με σπαστική κολίτιδα βιώνουν. 

Οι φρουκτάνες δεν απορροφούνται καθόλου από το λεπτό έντερο, επειδή οι άνθρωποι δεν παράγουμε το κατάλληλο ένζυμο για να τις διασπάσει. Έτσι, οι φρουκτάνες περνούν άθικτες στο παχύ έντερο όπου οι μικροοργανισμοί του παχέος εντέρου θα τις καταναλώσουν, με αποτέλεσμα την παραγωγή αερίων, όπως το μεθάνιο και το υδρογόνο. Αυτή η παραγωγή επιπλέον αερίων μπορεί να δημιουργήσει συμπτώματα όπως φούσκωμα και αέρια σε άτομα με ευαίσθητο έντερο (δηλ. άτομα με Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου).

Μάλιστα, αυτή η παραγωγή επιπλέον αερίων έχει επιβεβαιωθεί από μια επιστημονική μελέτη όπου οι ερευνητές ζήτησαν από 29 ασθενείς με σπαστική κολίτιδα να καταλανώσουν φρουκτάνες και έπειτα χρησιμοποίησαν μαγνητικό τομογράφο για να παρακολουθήσουν τα επίπεδα παραγωγής αερίων στο παχύ έντερο. Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι ύστερα από την κατανάλωση φρουκτανών, η παραγωγή αερίων στο παχύ έντερο ήταν όντως σημαντικά αυξημένη, προκαλώντας εντερικά συμπτώματα σε όσους έπασχαν από σπαστική κολίτιδα.

ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΝ ΥΠΟΨΙΑΖΟΜΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΦΡΟΥΚΤΑΝΕΣ ΜΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΕΝΤΕΡΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;
Ο μοναδικός τρόπος είναι να ακολουθήσετε μια ειδική διατροφή με έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε φρουκτάνες, πάντοτε με την καθοδήγηση διαιτολόγου! Αν τα εντερικά σας συμπτώματα βελτιωθούν σημαντικά κατά τη διάρκεια αυτής της διατροφής, τότε κατά πάσα πιθανότητα οι φρουκτάνες είναι υπαίτιες για τα συμπτώματά σας.

ΠΟΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΕΙΝΑΙ ΥΨΗΛΑ ΣΕ ΦΡΟΥΚΤΑΝΕΣ;

🍞Τα αμυλούχα προϊόντα: σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι, αμάραντος (δηλ. ψωμί, ζυμαρικά, κέικ, μπισκότα κ.λπ.)
🍉Ορισμένα φρούτα: βερύκοκα, σύκα, χουρμάδες, νεκταρίνια, ροδάκινα, δαμάσκηνα, ρόδια, καρπούζια
🍄Ορισμένα λαχανικά: κρεμμύδια, σκόρδα, σπαράγγια, παντζάρια, πράσα, μανιτάρια, μπάμιες, λάχανο
💊Συμπληρώματα φυτικών ινών που περιέχουν ινουλίνη, ολιγοφρουκτόζη ή φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες (διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα του συμπληρώματος).

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ:
🔷Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι εξαιρετικές πηγές θρεπτικών συστατικών και δεν πρέπει να αποφεύγονται αν δεν σας προκαλούν εντερικά συμπτώματα.
🔷Αν υποψιάζεστε ότι οι φρουκτάνες ευθύνονται για τα εντερικά συμπτώματά σας, τότε επισκεφθείτε έναν διαιτολόγο ο οποίος θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε αν όντως οι φρουκτάνες είναι υπαίτιες για τα συμπτώματά σας.
🔷Μην περιορίζετε τις φρουκτάνες από τη διατροφή σας χωρίς τη συμβουλή διαιτολόγου. Οι φρουκτάνες ανήκουν και στα πρεβιοτικά και μπορούν να συμβάλλουν στην καλή υγεία του εντέρου σε άτομα που δεν πάσχουν από σπαστική κολίτιδα.
🔷Η σοβαρότητα των εντερικών συμπτωμάτων, μαζί με την ποσότητα των φρουκτανών που μπορεί κάποιος να καταναλώσει χωρίς να προκληθούν εντερικά συμπτώματα, ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ο διαιτολόγος σας θα σας βοηθήσει να βρείτε το δικό σας επίπεδο ανοχής!


Bιβλιογραφία:
Major et al. Colon Hypersensitivity to Distension, Rather Than Excessive Gas Production, Produces Carbohydrate-Related Symptoms in Individuals With Irritable Bowel Syndrome. Gastroenterology 2016;152:124-133

Μοιράσου το

Αρχίστε να πληκτρολογείτε και πατήστε ENTER για αναζήτηση

Shopping Cart