ΦΡΟΥΚΤΟΖΗ ΚΑΙ ΕΝΤΕΡΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

ΦΡΟΥΚΤΟΖΗ ΚΑΙ ΕΝΤΕΡΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

© @the_sunkissed_kitchen

Η φρουκτόζη ανήκει στην οικογένεια των FODMAPs που μπορούν να προκαλέσουν εντερικά συμπτώματα σε όσους πάσχουν από σπαστική κολίτιδα (ή διαφορετικά το Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου).
Ας αρχίσουμε από τα βασικά:

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΦΡΟΥΚΤΟΖΗ:

Η φρουκτόζη είναι οργανική ένωση που ανήκει στην ομάδα των υδατανθράκων που ονομάζονται μονοσακχαρίτες. Είναι από τη φύση παρούσα σε πολλά φρούτα, σε κάποια λαχανικά, καθώς και στο μέλι.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΕΝΤΕΡΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Η ΦΡΟΥΚΤΟΖΗ;

Η φρουκτόζη απορροφάται αργά στο λεπτό μας έντερο και μερικές φορές ενδέχεται να μην απορροφηθεί με αποτέλεσμα να δημιουργεί ένα φαινόμενο που ονομάζεται ώσμωση όπου νερό εισέρχεται στο εσωτερικό του εντέρου, προκαλώντας συμπτώματα όπως διάρροια και επείγουσες κενώσεις. Επίσης, επειδή η φρουκτόζη δεν απορροφάται όλη, περνά στο παχύ έντερο άθικτη. Εκεί, οι μικροοργανισμοί του παχέος εντέρου θα την καταναλώσουν, με αποτέλεσμα τη παραγωγή αερίων, όπως το μεθάνιο και το υδρογόνο. Αυτή η παραγωγή επιπλέον αερίων μπορεί να δημιουργήσει συμπτώματα όπως φούσκωμα και κοιλιακό πόνο σε άτομα με ευαίσθητο έντερο (δηλ. άτομα με Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου).

Πληροφορία 1η: Όταν κάποια τροφή περιέχει φρουκτόζη ΚΑΙ ισοδύναμη ποσότητα γλυκόζης, τότε αυτή η τροφή δεν θα προκαλέσει εντερικά συμπτώματα. Αυτό συμβαίνει επειδή η γλυκόζη συμβάλλει στο να απορροφηθεί πλήρως η φρουκτόζη στο λεπτό έντερο, με αποτέλεσμα να μην προλάβει να φτάσει η φρουκτόζη στο παχύ έντερο και, επομένως, να προκαλέσει εντερικά συμπτώματα.

Πληροφορία 2η: Άτομα στα οποία η φρουκτόζη τους προκαλεί εντερικά συμπτώματα, συχνά ανακαλύπτουν ότι και άλλα είδη υδατανθράκων (τα επονομαζόμενα FODMAPs) τους προκαλούν παρόμοια συμπτώματα. Γι’ αυτό και συχνά οι διαιτολόγοι επιλέγουν να ζητήσουν από τον ασθενή να ακολουθήσει τη δίαιτα low FODMAP (δείτε προηγούμενες δημοσιεύσεις για περισσότερες πληροφορίες) προκειμένου να βελτιώσει τα συμπτώματά του.

ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΝ ΥΠΟΨΙΑΖΟΜΑΙ ΟΤΙ Η ΦΡΟΥΚΤΟΖΗ ΜΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΕΝΤΕΡΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;

Ο καλύτερος τρόπος είναι να ακολουθήσετε μια ειδική διατροφή που θα έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, πάντοτε με την καθοδήγηση διαιτολόγου! Αν τα εντερικά σας συμπτώματα βελτιωθούν σημαντικά κατά τη διάρκεια αυτής της διατροφής, τότε κατά πάσα πιθανότητα η φρουκτόζη είναι υπαίτια για τα συμπτώματά σας.

ΠΟΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΕΙΝΑΙ ΥΨΗΛΑ ΣΕ ΦΡΟΥΚΤΟΖΗ;

🍏Φρούτα: μήλα, αχλάδια, κεράσια, μάνγκο, πεπόνι, καρπούζι, σύκα
🍹Χυμοί φρούτων άνω των 100 ml
🥗Λαχανικά: αγκινάρες, σπαράγγια, μπιζέλια
🍯Μέλι, νέκταρ αγαύης
🍴Σιρόπι φρουκτόζης (ελέγξτε τις ετικέτες των τροφίμων – συχνά οι εταιρείες τροφίμων προσθέτουν σιρόπι φρουκτόζης για να δώσουν γλυκύτερη γεύση στα προϊόντα)

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ:
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι εξαιρετικές πηγές θρεπτικών συστατικών και δεν πρέπει να αποφεύγονται αν δεν σας προκαλούν εντερικά συμπτώματα.

Αν υποψιάζεστε ότι η φρουκτόζη ευθύνεται για τα εντερικά συμπτώματά σας, τότε επισκεφθείτε έναν διαιτολόγο ο οποίος θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε αν ότως η φρουκτόζη είναι υπαίτια για τα συμπτώματά σας. 

Η σοβαρότητα των εντερικών συμπτωμάτων, μαζί με την ποσότητα της φρουκτόζης που μπορεί κάποιος να καταναλώσει χωρίς να προκληθούν εντερικά συμπτώματα, ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ο διαιτολόγος σας θα σας βοηθήσει να βρείτε το δικό σας επίπεδο ανοχής!


Βιβλιογραφία:
Fedeva & Rao. Dietary fructose intolerance, fructan intolerance and FODMAPs. Curr Gastroenterol Rep 2014;16:370
Choi YK, Kraft N, Zimmerman B, Jackson M, Rao SS. Fructose intolerance in IBS and utility of fructose-restricted diet. J Clin Gastroenterol. 2008; 42:233–8.

Μοιράσου το

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart