ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ
Φυτικές ίνες και Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ): τι ισχύει;
Χάρη στην πρόοδο της επιστήμης κατανοούμε πλέον πώς δρουν οι διαφορετικοί τύποι φυτικών ινών στο έντερο και ποιες φυτικές ίνες ενδέχεται να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του ΣΕΕ.
Κάθε είδος φυτικών ινών διαφέρει στα εξής χαρακτηριστικά:
- Τη χημική δομή
- Τη διαλυτότητά τους (δηλ. την ικανότητα να «διαλύονται» στο έντερο)
- Το πόσο κολλώδεις είναι (δηλ. την ικανότητα να απορροφούν νερό και να δημιουργούν μια υφή γέλης)
- Την ικανότητα ζήμωσής τους (δηλ. αν «καταναλώνονται» από τους μικροοργανισμούς του παχέος εντέρου μας ή όχι).
Μελέτες δείχνουν ότι στο ΣΕΕ, οι φυτικές ίνες που φαίνεται να επιδεινώνουν τα εντερικά συμπτώματα σε αρκετούς ασθενείς είναι εκείνες που «καταναλώνονται» σε ταχύ ρυθμό από τους μικροοργανισμούς του παχέος εντέρου.
Ο λόγος είναι ότι όταν οι μικροοργανισμοί καταναλώνουν αυτές τις φυτικές ίνες , παράγουν ταυτόχρονα και αέρια (π.χ. μεθάνιο). Τα αέρια αυτά «τεντώνουν» τα τοιχώματα του εντέρου με αποτέλεσμα να προκαλούνται εντερικά συμπτώματα στα άτομα με ΣΕΕ, τα οποία έχουν «ευαίσθητο» έντερο. Παραδείγματα τροφίμων που είναι πλούσια σε τέτοιου είδους φυτικών ινών είναι το σιτάρι, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το πράσο, οι αγκινάρες, οι μπάμιες, τα όσπρια και τα σύκα.
Ευτυχώς όμως υπάρχουν πολλά άλλα είδη φυτικών ινών, που δεν ζυμώνονται από τους μικροοργανισμούς σε ταχύ ρυθμό, και επομένως μπορούν να καταναλωθούν από ασθενείς με ΣΕΕ χωρίς να επιδεινωθούν τα συμπτώματά τους. Παραδείγματα είναι η βρώμη, ο λιναρόσπορος, το καστανό ρύζι, ή τα συμπληρώματα διατροφής τύπου «psyllium».
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι αυτές είναι μόνο γενικές οδηγίες – συχνά βλέπουμε ασθενείς με ΣΕΕ που έχουν ευαισθησίες σε ορισμένα τρόφιμα, τα οποία άλλοι μπορούν να καταναλώνουν χωρίς να επιδεινώνονται τα συμπτώματα. Eπίσης, το είδος ΣΕΕ (αν επικρατεί η διάρροια ή η δυσκοιλιότητα) επηρεάζει και αυτό ποιες φυτικές ίνες συνιστώνται. Επομένως, η διατροφική αντιμετώπιση διαφέρει από ασθενή σε ασθενή.
Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό, αν πάσχετε από ΣΕΕ, να συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο-διατροφολόγο, ο οποίος θα σας αξιολογήσει και θα είναι σε θέση να σας συμβουλέψει πώς να λαμβάνετε επαρκή ποσότητα φυτικών ινών, χωρίς αυτές όμως να σας δημιουργούν συμπτώματα!
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ: Staudacher & Whelan. Gut 2017;66:1517-27. Dimidi et al. Curr Opin Clin Nutr Metab Care 2017;20:456-63. El-Salhy et al. Int J Mol Med 2017;40:607-13. Ford et al. Am J Gastroenterol 2014;109:1364-74