ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ KAI ΕΝΤΕΡΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ KAI ΕΝΤΕΡΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

© @oatmeal_stories

Η λακτόζη ανήκει και αυτή στην οικογένεια των FODMAPs που ενδέχεται να προκαλέσουν εντερικά συμπτώματα σε όσους πάσχουν από σπαστική κολίτιδα (ή διαφορετικά το Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου).

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΛΑΚΤΟΖΗ; 

Η λακτόζη είναι ένα είδος υδατάνθρακα που περιέχεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το αγελαδινό γάλα και το γιαούρτι. Προκειμένου να διασπαστεί και να απορροφηθεί από τον οργανισμό μας, χρειαζόμαστε οπωσδήποτε ένα ειδικό ένζυμο που ονομάζεται «λακτάση». Η λακτάση διασπά τη λακτόζη σε μικρότερου μεγέθους σάκχαρα που ο οργανισμός μπορεί έτσι να απορροφήσει ευκολότερα και τα χρησιμοποιεί για ενέργεια.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ Η ΛΑΚΤΟΖΗ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΕΝΤΕΡΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;

Αν και οι περισσότεροι από εμάς διαθέτουμε αυτό το ένζυμο, περίπου το 5% του Ευρωπαϊκού πληθυσμού και το 90% (!) του Ασιατικού δεν παράγουν το ένζυμο αυτό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διασπάσουν και απορροφήσουν τη λακτόζη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η λακτόζη να παραμένει στο έντερο άθικτη και, κατά συνέπεια, να δημιουργεί συμπτώματα κοιλιακού πόνου, διάρροιας, φουσκώματος και αερίων.

ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΝ ΥΠΟΨΙΑΖΟΜΑΙ ΟΤΙ Η ΛΑΚΤΟΖΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΜΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΕΝΤΕΡΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;

Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι το 30% περίπου όσων πάσχουν από σπαστική κολίτιδα έχουν και δυσανεξία στη λακτόζη. Γι’ αυτό τον λόγο η λακτόζη είναι και ένα από τα συστατικά που αποφεύγονται στη δίαιτα low FODMAP.
Αν τα εντερικά σας συμπτώματα βελτιωθούν σημαντικά κατά τη διάρκεια της δίαιτας low FODMAP, τότε κατά πάσα πιθανότητα τα FODMAPs είναι υπαίτια για τα συμπτώματά σας, οπότε ο διαιτολόγος θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε μέσω μιας ελεγχόμενης διαδικασίας αν είναι η λακτόζη (ή πιθανότατα άλλα FODMAPs) που προκαλεί τα συμπτώματα.

ΠΟΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΕΙΝΑΙ ΥΨΗΛΑ ΣΕ ΛΑΚΤΟΖΗ;

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα (αγελαδινά, πρόβεια κα κατσικίσια) και κατά συνέπεια τα γάλατα, τα γιαούρτια, μερικά τυριά (π.χ. χαλούμι, cottage cheese, cream cheese), τα παγωτά και οι σοκολάτες γάλακτος.

ΠΟΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΧΑΜΗΛΑ ΣΕ ΛΑΚΤΟΖΗ;

🥛Εναλλακτικά προϊόντα γάλακτος: π.χ. γάλα καρύδας, γάλα αμυγδάλου, γάλα σόγιας, γάλα βρώμης, γάλα φουντουκιού
🍴Εναλλακτικά προϊόντα γιαουρτιού: γιαούρτια σόγιας
🧀Τυριά: π.χ. φέτα, γκούντα, μοτσαρέλα, ένταμ, τσένταρ, ροκφόρ
🍫Σοκολάτα: μαύρη σοκολάτα
🍦Παγωτά: παγωτά σόγιας

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ:
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι καλές πηγές θρεπτικών συστατικών, ειδικά ασβεστίου, και δεν χρειάζεται να αποφεύγονται αν δεν σας προκαλούν εντερικά συμπτώματα.
Αν υποψιάζεστε ότι η λακτόζη ευθύνεται για τα εντερικά σας συμπτώματα, τότε επισκεφθείτε έναν διαιτολόγο ο οποίος θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε αν όντως η λακτόζη είναι υπαίτια για τα συμπτώματά σας.


Bιβλιογραφία:
Lomer et al. Review article: lactose intolerance in clinical practice – myths and realities. Aliment. Pharmacol. Ther. 2007;27:93-103

Μοιράσου το

Αρχίστε να πληκτρολογείτε και πατήστε ENTER για αναζήτηση

Shopping Cart