Γιατί τα FODMAPs ενδέχεται να προκαλέσουν συμπτώματα σπαστικής κολίτιδας;

Γιατί τα FODMAPs ενδέχεται να προκαλέσουν συμπτώματα σπαστικής κολίτιδας;

© Shutterstock

Πώς μπορούν οι τροφές που καταναλώνεις να σου προκαλέσουν συμπτώματα σπαστικής κολίτιδας;

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι τροφές που περιέχουν κάποιες συγκεκριμένες ενώσεις, τα FODMAPs, μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα σπαστικής κολίτιδας ή του Σύνδρομου του Ευερέθιστου Εντέρου.
ΠΩΣ ΟΜΩΣ;

Κατ’ αρχάς, τα FODMAPs είναι διάφορα είδη υδατανθράκων.
Το χαρακτηριστικό των FODMAPs είναι ότι είναι πάρα πολύ μικρά σε μέγεθος σε σύγκριση με τους υδατάνθρακες που βρίσκονται σε άλλες τροφές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι, όταν τα FODMAPs φτάσουν στο λεπτό έντερο, μπορούν να τραβήξουν νερό από το σώμα προς το εσωτερικό του εντέρου!  Αυτό σημαίνει ότι ξαφνικά υπάρχει μεγαλύτερη ποσότητα νερού στο εσωτερικό του εντέρου, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συμπτώματα όπως η διάρροια.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό των FODMAPs είναι ότι αποτελούν λαχταριστή τροφή για τους μικροοργανισμούς που ζουν στο παχύ έντερο (την αποκαλούμενη μικροχλωρίδα του εντέρου).
Αυτοί οι μικροοργανισμοί που ζουν στο έντερο μας βοηθούν να αφομοιώνουμε θρεπτικά συστατικά, παράγουν απαραίτητες για τον οργανισμό μας βιταμίνες και διατηρούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα υγιές.

Όταν όμως οι μικροοργανισμοί αυτοί έρχονται σε επαφή και καταναλώνουν FODMAPs, τότε παράγουν ως αποτέλεσμα κάποια αέρια, όπως υδρογόνο και μεθάνιο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το έντερο να γεμίζει με διάφορα αέρια, τεντώνοντάς το σε μεγάλο βαθμο. Αυτό τo «τέντωμα» του εντέρου μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα κοιλιακού πόνου και φουσκώματος στην κοιλιά καθώς και κράμπες στην κοιλιά και υπερβολικά πολλά αέρια.

Επομένως, ο συνδυασμός του επιπλέον νερού και αερίων στο εσωτερικό του εντέρου προκαλούν τα συμπτώματα της σπαστικής κολίτιδας.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: οι προαναφερθείσες συνέπειες των FODMAPs στο έντερο συμβαίνουν σε όλους τους ανθρώπους, είτε έχουν σπαστική κολίτιδα είτε όχι! Ο λόγος όμως που μόνον σε τα άτομα με σπαστική κολίτιδα δημιουργούνται συμπτώματα είναι επειδή έχουν πιο «ευαίσθητο» έντερο από τους υπόλοιπους ανθρώπους (αυτό στην ιατρική ονομάζεται σπλαχνική υπερευαισθησία).

Bιβλιογραφία:

Staudacher & Whelan. The low FODMAP diet: recent advances in understanding its mechanisms and efficacy in IBS. Gut 2017; 66: 1517–1527.

Μοιράσου το

Αρχίστε να πληκτρολογείτε και πατήστε ENTER για αναζήτηση

Shopping Cart