ΚΑΦΕΪΝΗ ΚΑΙ ΕΝΤΕΡΟ

ΚΑΦΕΪΝΗ ΚΑΙ ΕΝΤΕΡΟ

© Shutterstock

Επιδεινώνει άραγε η καφεΐνη τα εντερικά συμπτώματα;
Tα στοιχεία δείχνουν ότι η καφεΐνη όντως ενδέχεται να επιδρά στη λειτουργία του εντέρου.
Άλλωστε όλοι σχεδόν έχουμε ακούσει στον περίγυρό μας άτομα που αναφέρουν ότι ο πρωινός καφές τους βοηθά στην επίτευξη κένωσης, με μια έρευνα να δείχνει ότι το 60% των υγιών ατόμων να αναφέρουν ότι ο καφές οδηγεί σε κένωση σε διάστημα ωρών!

ΠΩΣ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ Η ΚΑΦΕΪΝΗ ΝΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΕΙ ΤΑ ΕΝΤΕΡΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;

Στοιχεία από μερικές μικρές μελέτες δείχνουν ότι η καφεΐνη «ερεθίζει» το έντερο με αποτέλεσμα να δημιουργεί εντερικά συμπτώματα σε ορισμένα άτομα.
Αυτό συμβαίνει επειδή διεγείρει την κινητική δράση και τις συσπάσεις του εντέρου.
Μάλιστα, μια μικρή μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση καφέ οδηγεί σε 60% ισχυρότερες εντερικές συσπάσεις σε σύγκριση με την κατανάλωση νερού.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΩ ΤΗΝ ΚΑΦΕΪΝΗ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΝ ΕΧΩ ΕΝΤΕΡΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;

Μια μελέτη έδειξε ότι το 40% των ατόμων με ΣΕΕ αποφεύγουν τελείως την καφεΐνη επειδή θεωρούν ότι επιδεινώνει τα συμπτώματά τους.
Mάλιστα, πολλές μελέτες στις οποίες τα εντερικά συμπτώματα των ασθενών με ΣΕΕ βελτιώθηκαν σημαντικά ύστερα από τη μείωση της προσλαμβανόμενης καφεϊνης (και άλλων τροφών), έδειξαν ότι όταν οι ασθενείς επανεισήγαγαν τον καφέ στη διατροφή τους, το 14-33% ανέπτυξαν εκ νέου εντερικά συμπτώματα, ενώ όταν επανεισήγαγαν το τσάι, το 18-28% των ασθενών ανέπτυξαν εκ νέου συμπτώματα.

Παρ’ όλα αυτά, στις μελέτες σημειώνεται ότι χρειάζονται μεγάλες ποσότητες καφεΐνης προκειμένου να αναπτυχθούν εντερικά συμπτώματα (σε ορισμένα άτομα). Επομένως, μικρές ή μέτριες ποσότητες καφεΐνης φαίνεται ότι δεν επιδεινώνουν τα εντερικά συμπτώματα.

Είναι όμως σημαντικό να τονιστεί ότι οι περισσότερες μελέτες σε αυτό τον τομέα έχουν πολλούς περιορισμούς, και καμία μελέτη δεν έχει αποδείξει ότι η καφεΐνη όντως ευθύνεται για τα εντερικά συμπτώματα στο ΣΕΕ. Επομένως, η προσέγγισή μας σε αυτό τον τομέα είναι συντηρητική.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΞΕΡΩ ΑΝ ΚΑΙ ΠΟΣΗ ΚΑΦΕΪΝΗ ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΕΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΜΟΥ;

Δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες αυτό οφείλεται 1️⃣στην έλλειψη μελετών σε αυτό τον τομέα και 2️⃣ότι ο κάθε άνθρωπος διαφέρει όσον αφορά την ανοχή του στην καφεΐνη.

Ένας απλός τρόπος για να καταλάβετε τι συμβαίνει με το δικό σας σώμα είναι ο εξής:
🔷Κρατήστε ένα ημερολόγιο για μια-δυο εβδομάδες όπου καταγράφετε την ώρα που πίνετε ποτό με καφεΐνη (καφές, τσάι, ανθρακούχα τύπου κόλα) και την ποσότητα του ποτού. Παράλληλα, καταγράψτε και τα εντερικά σας συμπτώματα: πότε αναπτύσσονται και σε ποια ένταση;
🔷Προσπαθήστε να ορίσετε ορισμένες ημέρες που θα καταναλώνετε όση καφεΐνη θα καταναλώνατε κανονικά στην καθημερινότητά σας, καθώς και ορισμένες ημέρες που θα αποφεύγετε τελείως την καφεΐνη.
🔷Συγκρίνετε τα εντερικά σας συμπτώματα μεταξύ των ημερών με κατανάλωση καφεΐνης και εκείνων χωρίς κατανάλωση καφεΐνη. Αν υπάρχει διαφορά και νιώθετε καλύτερα τις ημέρες που δεν καταναλώνετε καφεΐνη, τότε αυτό πιθανώς να σημαίνει ότι η καφεΐνη «ερεθίζει» το έντερό σας προκαλώντας εντερικά συμπτώματα.

Τέλος, αν πάσχετε από εντερικά συμπτώματα, ένας ειδικευμένος διαιτολόγος-διατροφολόγος θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε ποια τρόφιμα σας προκαλούν εντερικά συμπτώματα και ποια όχι.


ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ: McKenzie et al. J Him Nutr Dietet 2016;29:549-75-Burden. J Hum Nutr Dietet 2001;14:231-241-Rao et al. EJG 1998;10:113-8-Heizer et al, J Am Diet Assoc 2009;109:1204-14.

Μοιράσου το

Αρχίστε να πληκτρολογείτε και πατήστε ENTER για αναζήτηση

Shopping Cart