KOIΛΙΟΚΑΚΗ

KOIΛΙΟΚΑΚΗ

© @oatmeal_stories

‘Εχετε ακούσει ποτέ τον όρο «κοιλιοκάκη»; Αν και οι περισσότεροι μπορεί να μην τον έχετε ακουστά, ίσως τον αναγνωρίσετε ως την πάθηση η θεραπεία της οποίας είναι η αποφυγή της κατανάλωσης γλουτένης.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ;

Η κοιλιοκάκη είναι μια πάθηση κατά την οποία αναπτύσσεται φλεγμονή στο λεπτό έντερο, με αποτέλεσμα αυτό να μην μπορεί να απορροφήσει θρεπτικά συστατικά.
Προκαλείται από μια ανεπιθύμητη αντίδραση στη γλουτένη, που είναι πρωτεΐνη που απαντάται σε τρεις τύπους δημητριακών: σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη.

ΤΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ;

Η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν γλουτένη από άτομα με κοιλιοκάκη θα προκαλέσει μερικά ή όλα τα εξής συμπτώματα: διάρροια ή δυσκοιλιότητα, κοιλιακό πόνο, φούσκωμα στην κοιλιά, αέρια και δυσπεψία. Άτομα με κοιλιοκάκη σε έξαρση αναφέρουν συχνά ότι νιώθουν κόπωση, που είναι συνήθως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι το έντερό τους δεν απορροφά όλα τα θρεπτικά συστατικά. Άλλα συμπτώματα της κοιλιοκάκης είναι η μη αναμενόμενη απώλεια βάρους, καθώς και κνησμώδες εξάνθημα.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ;

Η κοιλιοκάκη είναι αυτοάνοσο νόσημα, δηλαδή μια πάθηση όπου το ανοσοποιητικό σύστημα – η άμυνα του οργανισμού κατά των μολύνσεων και φλεγμονών – επιτίθεται ΕΣΦΑΛΜΕΝΑ στον υγιή ιστό του οργανισμού. Στην κοιλιοκάκη, το ανοσοποιητικό σύστημα θεωρεί τις ουσίες που βρίσκονται στη γλουτένη ως απειλή για το σώμα και επιτίθεται εναντίον τους.

Αυτή η επίθεση στη συνέχεια βλάπτει την επιφάνεια του λεπτού εντέρου, διαταράσσοντας την ικανότητά του να απορροφά θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα.

Δεν είναι απολύτως σαφές ποιό είναι αυτό που ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να αντιδράσει με αυτό τον τρόπο, αλλά φαίνεται ότι πολύ σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν ο γενετικός μας κώδικας (DNA) και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗΣ;

Υπάρχουν δύο τρόποι για να διαγνωστεί η κοιλιοκάκη:
1️⃣Μία ειδική εξέταση αίματος είναι αρκετή για να εντοπίσει άτομα που ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ να έχουν κοιλιοκάκη. Αν αυτή η εξέταση βγει θετική, τότε ο ασθενής πρέπει να κάνει ενδοσκόπηση.
2️⃣Η ενδοσκόπηση. Στην ενδοσκόπηση, ο γιατρός θα λάβει δείγματα του λεπτού εντέρου (βιοψία) τα οποία θα εξεταστούν στο μικροσκόπιο για ανίχνευση και εντοπισμό κοιλιακάκης. Αυτή η εξέταση θα επιβεβαιώσει με ακρίβεια αν ο ασθενής όντως πάσχει από κοιλιοκάκη.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗΣ;

Η μοναδική θεραπεία είναι η δίαιτα χωρίς γλουτένη. Αυτό σημαίνει ότι όσοι πάσχουν από κοιλιοκάκη οφείλουν να αποφεύγουν ΤΕΛΕΙΩΣ ό,τι περιέχει σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη.
Επομένως, τρόφιμα όπως τα δημητριακά, ζυμαρικά, ψωμί, κέικ, σάλτσες και έτοιμα τρόφιμα πρέπει να αποφεύγονται.

ΕΧΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗΣ. ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΩ ΤΗ ΓΛΟΥΤΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΟΥ;

ΟΧΙ! Για τα άτομα χωρίς διαγνωσμένη κοιλιοκάκη δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι μια δίαιτα χωρίς γλουτένη ωφελεί την υγεία! 

Μάλιστα, είναι πιθανό η αποφυγή τροφίμων με γλουτένη να οδηγήσει σε χαμηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών, οι οποίες είναι κατά τα άλλα πολύ ωφέλιμες για την υγεία.

Επίσης τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη είναι κατά 17% ακριβότερα από τα αντίστοιχα με γλουτένη: άλλος ένας λόγος να μην αποφεύγουμε τη γλουτένη αν δεν πάσχουμε από κοιλιοκάκη.

Βιβλιογραφία:
National Health System. Coeliac disease.https://www.nhs.uk/conditions/coeliac-disease/treatment/
Coeliac UK. https://www.coeliac.org.uk/coeliac-disease/
Skodje et al. Fructan, Rather Than Gluten, Induces Symptoms in Patients With Self-Reported Non-Celiac Gluten Sensitivity. 2018;154:529-539 

Μοιράσου το

Αρχίστε να πληκτρολογείτε και πατήστε ENTER για αναζήτηση

Shopping Cart