ΚΡΑΝΜΠΕΡΙ ΚΑΙ ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗ

ΚΡΑΝΜΠΕΡΙ ΚΑΙ ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗ

© shutterstock

Η κατανάλωση κράνμπερι συχνά αναφέρεται ως μέθοδος πρόληψης των ουρολοιμώξεων – ισχύει όμως αυτό;

ΠΩΣ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΤΑ ΚΡΑΝΜΠΕΡΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΩΝ;

Μελέτες δείχνουν ότι η δράση τους οφείλεται σε ορισμένες ενώσεις που περιέχουν (πολυφαινόλες, προανθοκυανίδες). Αυτές οι ενώσεις φαίνεται ότι επηρεάζουν την προσκόλληση των βακτηριδίων στα κύτταρα της ουροφόρου οδού και εξασθενίζουν τους παθογόνους οργανισμούς που είναι υπαίτιοι για την ουρολοίμωξη.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ;

Tα αποτελέσματα των μελετών είναι αντικρουόμενα, κυρίως επειδή ο τύπος των ουρολοιμώξεων (κυστίτιδα, πυελονεφρίτιδα κ.λπ.) και ο τρόπος προμήθειας των κράνμπερι (φρούτο, χυμός, χάπι) διαφέρει από μελέτη σε μελέτη. 

Πολλές επιστημονική επισκοπήσεις καταλήγουν ότι δεν υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι τα κράνμπερι βοηθούν στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων.

Άλλες όμως διαφωνούν και αναφέρουν ότι τα κράνμπερι ενδέχεται να βοηθούν σε ορισμένες περιπτώσεις. 

Για παράδειγμα, μια πρόσφατη επιστημονική επισκόπηση σε υγιείς γυναίκες με υψηλό κίνδυνο ουρολοίμωξης έδειξε ότι η κατανάλωση κράνμπερι μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο επανεμφάνισης ουρολοίμωξης κατά 26%.
Mια άλλη μελέτη σε 373 γυναίκες που είχαν βιώσει >2 ουρολοιμώξεις τον τελευταίο χρόνο έδειξε ότι η κατανάλωση 240ml χυμού κράνμπερι μείωσε σημαντικά τον αριθμό των ουρολοιμώξεων σε διάστημα 6 μηνών.
Αυτή η προστατευτική δράση όμως φαίνεται να ισχύει για τους ανθρώπους που πάσχουν από «απλές» ουρολοιμώξεις: τα κράνμπερι δεν είναι αποτελεσματικά σε περιπτώσεις πολύπλοκων ουρολοιμώξεων ή στη θεραπεία μιας ουρολοίμωξης που είναι ήδη εν εξελίξει.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ:
🔷Αν και τα ευρήματα είναι ακόμη αντιφατικά, υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι τα κράνμπερι ενδεχoμένως συμβάλλουν στην πρόληψη ουρολοιμώξεων σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενών.
🔷Επομένως αν υποφέρετε από συχνές ουρολοιμώξεις και επιθυμείτε να δοκιμάσετε τα κράνμπερι ως πιθανή μέθοδο προφύλαξης, τότε, καθώς είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φυσικά ασφαλή για κατανάλωση, μπορείτε να τα δοκιμάσετε άφοβα.
🔷Αν επιλέξετε να εντάξετε τα κράνμπερι στη διατροφή σας γι’ αυτό τον λόγο, οι οδηγίες είναι 150ml πρωί και βράδυ.
🔷Τα κράνμπερι ΔΕΝ είναι αποτελεσματικά για την θεραπεία ουρολοίμωξης που είναι εν εξελίξει.
🔷Να συμβουλεύεστε πάντοτε τον γιατρό σας εάν παρουσιάζετε συμπτώματα ουρολοίμωξης.


ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

Fu et al. J Nutr.2017;147:2282-88.

Maki et al. Am J Clin Nutr.2016;1434-42.

Jepson et al. Cochrane Database Syst Rev.2012;10. 

Μοιράσου το

Αρχίστε να πληκτρολογείτε και πατήστε ENTER για αναζήτηση

Shopping Cart