ΜΙΝΘΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΕΝΤΕΡΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

ΜΙΝΘΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΕΝΤΕΡΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

© shutterstock

Σε αντίθεση με διάφορες εναλλακτικές μορφές θεραπείας που εμφανίζονται κατά καιρούς, το μινθέλαιο έχει μελετηθεί σε επιστημονικές έρευνες με ορισμένες από αυτές να αναφέρουν ότι ενδέχεται όντως να βοηθά στην αντιμετώπιση των εντερικών συμπτωμάτων.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΙΝΘΕΛΑΙΟ; 

Το μινθέλαιο, ή αλλιώς έλαιο μέντας, προέρχεται από το φυτό μέντας το οποίο ευδοκιμεί στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Χρησιμοποιείται συχνά ως αρωματική ουσία σε τρόφιμα (π.χ. τσίχλες) και ποτά, καθώς και ως άρωμα σε σαπούνια και καλλυντικά.

ΠΩΣ ΤΟ ΜΙΝΘΕΛΑΙΟ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ ΕΝΤΕΡΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;

Υπάρχουν αρκετές επιστημονικές μελέτες που έχουν ερευνήσει την επίδραση του μινθέλαιου και του ενεργού του συστατικού «L-menthol» στο Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου. Τα πιθανά οφέλη του μινθέλαιου αποδίδονται κυρίως στις αντισπασμωδικές του δράσεις στο έντερο, καθώς και στις αντιφλεγμονώδεις δράσεις του.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ;

Μελέτες που έχουν συγκεντρώσει τα αποτελέσματα περισσότερων από 100 ερευνών πάνω σε πιθανές θεραπείες για το Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου έχουν δείξει ότι το μινθέλαιο είναι αποτελεσματικότερο στην αντιμετώπιση των εντερικών συμπτωμάτων (π.χ. κοιλιακός πόνος) σε σχέση με ψευδοφάρμακα (placebo).
Επίσης, μια άλλη πρόσφατη επιστημονική μελέτη έδειξε ότι η πρόσληψη μινθέλαιου επί 4 εβδομάδες οδηγεί σε μείωση των εντερικών συμπτωμάτων κατά 40%, ποσοστό σημαντικά μεγαλύτερο απο εκείνο του ψευδοφάρμακου (20%).

EN ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ:
🔷Το μινθέλαιο ενδέχεται να συμβάλλει στη βελτίωση των εντερικών συμπτωμάτων σε όσους πάσχουν από Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου.
🔷Πωλείται κυρίως σε κάψουλες. Ακολουθήστε τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος όσον αφορά τη δοσολογία και τον τρόπο πρόσληψης.
🔷Αν πάσχετε από εντερικά συμπτώματα, επισκεφθείτε πρώτα τον γιατρό σας προκειμένου να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις και να λάβετε διάγνωση.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
Εnck et al. Therapy options in irritable bowel syndrome. Eur J Gastroenterol Hepatol. 2010;22:1402–1411.
Ford et al. Effect of fibre, antispasmodics, and peppermint oil in the treatment of irritable bowel syndrome: systematic review and meta-analysis. BMJ 2008; 337:a2313
Harris LA. Treating irritable bowel syndrome: a fresh and minty approach to an old therapy. Digestive Dis Sci 2016;61:334–336.

Μοιράσου το

Αρχίστε να πληκτρολογείτε και πατήστε ENTER για αναζήτηση

Shopping Cart