Ο ΣΩΣΤΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΦΡΟΥΤΑ

Ο ΣΩΣΤΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΦΡΟΥΤΑ

© @the_sunkissed_kitchen

Ξέρατε ότι υπάρχει σωστός τρόπος να καταναλώσετε φρούτα; Κι όμως!
Aν και σίγουρα γνωρίζετε ότι πρέπει να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά καθημερινά, μπορεί να εκπλαγείτε για το ότι υπάρχει ένας απλός τρόπος για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη τους. Ποιός είναι αυτός;

Στοχεύστε στο ουράνιο τόξο! Τι εννοώ; Πρέπει να καταναλώνουμε φρούτα διαφορετικού χρώματος: κόκκινα (π.χ. μήλα), πράσινα (π.χ. αχλάδια), μοβ (π.χ. δαμάσκηνα), κίτρινα (π.χ. μπανάνα), πορτοκαλί (π.χ. πορτοκάλι) και μπλε (π.χ. βατόμουρα). Γιατί όμως;

Tα ευεργετικά οφέλη των φρούτων οφείλονται κυρίως στην υψηλή τους περιεκτικότητά τους σε ένα συγκεκριμένο στοιχείο, τα phytochemicals ή φυτοχημικά. Το κάθε είδος φυτοχημικών δρα και ως “χρωστική” oυσία με αποτέλεσμα να καθορίζει το χρώμα του φρούτου! Για παράδειγμα, τα πορτοκαλί φρούτα περιέχουν καροτενοειδή, τα κόκκινα λυκοπένιο και τα πράσινα χλωροφύλλη.

Επομένως η κατανάλωση φρούτων με διαφορετικά χρώματα παρέχει στο σώμα μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών φυτοχημικών. Με αυτό τον τρόπο, και δεδομένου ότι οι έρευνες δείχνουν ότι διαφορετικά φυτοχημικά προσφέρουν διαφορετικά οφέλη στην υγεία, εξασφαλίζετε την πρόσληψη ποικίλων θρεπτικών συστατικών με ποικίλες ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία.

Mάλιστα, μια έρευνα που συνέκρινε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα διαφορετικού χρώματος με μια διατροφή με φρούτα χωρίς χρωματική ποικιλία έδειξε ότι η διατροφή που ήταν πλούσια σε φρούτα διαφορετικού χρώματος είχε πολύ ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση.
Η ίδια έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση διαφορετικού χρώματος φρούτων, ακόμη και αν αυτά είναι σε μικρότερες ποσότητες, μπορεί να έχει περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό από τη κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων φρούτων που όμως είναι του ίδιου χρώματος.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Την επόμενη φορά που θα φτιάξετε μια φρουτοσαλάτα, σιγουρευτείτε ότι έχετε συμπεριλάβει φρούτα με όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου!

Bιβλιογραφία:

Van Βreda & van Kok. Smart Combinations of Bioactive Compounds in Fruits and Vegetables May Guide New Strategies for Personalized Prevention of Chronic Diseases. Molecular Nutrition and Food Research 2018;62:1-12

Μοιράσου το

Αρχίστε να πληκτρολογείτε και πατήστε ENTER για αναζήτηση

Shopping Cart