Σε μια εποχή που βομβαρδιζόμαστε από νέου τύπου δίαιτες, με όλες να υπόσχονται θαύματα, είναι σημαντικό να μπορούμε να αξιολογήσουμε αν αξίζουν τον κόπο να τις δοκιμάσουμε ή αν είναι τελείως αβάσιμες. Πώς μπορείς όμως να το κρίνεις αυτό?
Η απάντηση είναι η εξής: Οι έγκυρες και αποτελεσματικές δίαιτες και διατροφές βασίζονται ΠΑΝΤΟΤΕ σε επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία!
Αντιθέτως, οι ψευτοδίαιτες βασίζονται κυρίως σε πολύ καλές δημόσιες σχέσεις ορισμένων που, τις περισσότερες φορές, δεν έχουν καμία επιστημονική ειδίκευση στη διατροφολογία!
Αφού λοιπόν μάθαμε πώς να ξεχωρίζουμε τι είναι βάσιμο και τι όχι, τι συμβαίνει με τη δίαιτα «low FODMAP»;
Η δίαιτα «low FODMAP» είναι σχετικά καινούρια.
Πρωτοεμφανίστηκε πριν από μια δεκαετία και από τότε πάνω από 30 (!) επιστημονικές μελέτες έχουν δημοσιευτεί όσον αφορά το όφελός της στα εντερικά συμπτώματα.
Αν και ο αριθμός αυτός φαίνεται πάρα πολύ μεγάλος, στην πραγματικότητα δεν λαμβάνονται όλες οι μελέτες το ίδιο υπ’ όψιν, καθώς η ποιότητα κάποιων από αυτές τις μελέτες είναι χαμηλή και επομένως τα αποτελέσματα δεν είναι αξιόπιστα.
Για παράδειγμα, κάποιες μελέτες εξέτασαν έναν υπερβολικά μικρό αριθμό ασθενών που δεν εκπροσωπούν τον πραγματικό πληθυσμό.
Ευτυχώς για εμάς όμως, έχουν πρόσφατα δημοσιευτεί περίπου 10 έρευνες που ήταν εξαιρετικά σχεδιασμένες και μας έδωσαν πολύτιμες και αξιόπιστες πληροφορίες.
Για να δούμε λίγο τι λένε αυτές οι έρευνες:
Μία από τις κλινικές έρευνες έδειξε ότι η δίαιτα «low FODMAP» οδήγησε σε σημαντική μείωση του κοιλιακού πόνου και του φουσκώματος στην κοιλιά, ενώ βελτίωσε και την ποιότητα ζωής.
Επίσης, τα συμπτώματα διάρροιας, αλλά και της δυσκοιλιότητας, βελτιώθηκαν σημαντικά!
Συνολικά, οι έρευνες αποκάλυψαν ότι το 70% των ασθενών με σπαστική κολίτιδα που ακολούθησαν τη δίαιτα «low FODMAP» είδαν τα συμπτώματά τους να βελτιώνονται σε σημαντικό βαθμό!
ΑΛΛΑ! Οι ίδιες έρευνες έδειξαν και κάτι άλλο, λίγο ανησυχητικό:
Η δίαιτα αυτή μείωσε σημαντικά την πρόσληψη ασβεστίου, που προστατεύει τα κόκκαλα και τους μυς, αλλά και το ενδοκρινολογικό μας σύστημα.
Μείωσε επίσης και τον πληθυσμό ενός είδους βακτηριδίου που ζει κανονικά στη μικροχλωρίδα του εντέρου μας, το οποίο έχει κανονικά συνδεθεί με πολλές ωφέλιμες ιδιότητες στην υγεία.
Άρα, αυτή η δίαιτα δεν είναι ασφαλής; Η ασφάλεια της δίαιτας έχει ερευνηθεί διεξοδικά και έχει αποδειχθεί ότι είναι απολύτως ασφαλής όταν ακολουθείται 1️⃣) για τον συνιστώμενο χρόνο διάρκειας (8 εβδομάδες) και 2️⃣) με τη συμβουλή εγκεκριμένου διαιτολόγου.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Με λίγα λόγια, οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι:
Η δίαιτα «low FODMAP» βελτιώνει σημαντικά τα εντερικά συμπτώματα στο 70% των ασθενών με σπαστική κολίτιδα
Η δίαιτα είναι απόλυτα ασφαλής αν ακολουθείται για 8 εβδομάδες και με τη συμβουλή διαιτολόγου.