ΟΛΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ. ΠΟΙΟΥΣ ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΣΤΕ;

ΟΛΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ. ΠΟΙΟΥΣ ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΣΤΕ;

Πολλές φορές αγανακτώ με αναρτήσεις και κείμενα σχετικά με τη διατροφή που, όχι μόνο βασίζονται σε αναληθείς ισχυρισμούς, αλλά μπορεί να έχουν και επιπτώσεις στην υγεία.

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει ότι πρέπει να αποτοξινωνόμαστε και ότι πρέπει να αποφεύγουμε τρόφιμα με γλουτένη κ.λπ.;

Εδώ εντοπίζεται η αρχή του προβλήματος: για κάποιο λόγο, επειδή μόνο και μόνο τρέφονται σε καθημερινή βάση όπως όλος ο κόσμος, ορισμένοι θεωρούν ότι αυτό τους ανάγει σε ειδικούς στην επιστήμη της διαιτολογίας και διατροφολογίας.

Αυτό όμως όχι μόνο είναι παράλογο αλλά και μερικές φορές πολύ επικίνδυνο.

Όποιος δίνει συμβουλές για διατροφή έχει την ηθική ευθύνη οι πληροφορίες που παρέχει να είναι ακριβείς και επιστημονικά τεκμηριωμένες και τη βεβαιότητα ότι δεν θα έχουν επιπτώσεις στην υγεία. Δυστυχώς, πολλοί δεν ακολουθούν αυτόν τον κανόνα.

Πώς όμως μπορείτε να ξεχωρίζετε τον ειδικό από κάποιον που δεν έχει πραγματικές και ολοκληρωμένες γνώσεις σε αυτόν τον τομέα;

Ιδού κάποια παραδείγματα απλών τρόπων.

Ένας εγκεκριμένος διατροφολόγος/διαιτολόγος:
Όταν σου δώσει κάποια πληροφορία/συμβουλή, αυτή βασίζεται ΠΑΝΤΟΤΕ σε συνδυασμό από επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία και επαγγελματική εμπειρογνωμοσύνη. Η δουλειά του σωστού επαγγελματία είναι να συνδυάζει πολλές πληροφορίες μαζί με επιστημονικά στοιχεία και να επιλέγει τις πιο αξιόπιστες, ασφαλείς και έγκυρες. Αν ποτέ αμφιβάλλετε για κάτι που ακούτε ή διαβάζετε, ρωτήστε ΠΑΝΤΟΤΕ για τις επιστημονικές μελέτες πίσω από αυτήν την πληροφορία. Ένας σωστός επαγγελματίας θα μπορέσει να σας περιγράψει με λεπτομέρειες τις έρευνες.
Δεν θα σου ζητήσει να κανεις περίεργες ή πολύ ακριβές εξετάσεις, ούτε συνταγογραφεί φάρμακα ή σκευάσματα.
Δεν προωθεί συγκεκριμένες εταιρείες τροφίμων και ούτε κάνει διαφήμιση.
Είναι ευέλικτος ώστε να αναθεωρήσει την πρακτική του με βάση ΝΕΑ επιστημονικά στοιχεία που έρχονται στο φως. Ζούμε σε εποχή που μαθαίνουμε συνεχώς νέα πράγματα χάρη στην ανάπτυξη νέων επιστημονικών τεχνικών. Ένας σωστός επαγγελματίας πρέπει να μπορεί να προσαρμόζεται!
Κανένας σωστός επαγγελματίας δεν υπόσχεται θαύματα και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα! Αυτό που θα κάνει είναι να σας δώσει μετρημένες και ισορροπημένες συμβουλές για ένα ασφαλές και έγκυρο αποτέλεσμα.
Οι συμβουλές του δεν είναι πάντοτε οι ίδιες για όλες τις κλινικές περιστάσεις. Προσαρμόζει τις συμβουλές του ανάλογα με τον ασθενή ή πελάτη που έχει μπροστά του, δίνοντας εξατομικευμένες συμβουλές.
Ένας σωστός επαγγελματίας γνωρίζει και αναγνωρίζει τους περιορισμούς και τα μειονεκτήματα της πρακτικής του. Αν δεν γνωρίζει κάτι, το λέει. Γνωρίζει πού και πότε πρέπει να αναζητήσει βοήθεια ή υποστήριξη από τη βιβλιογραφία ή και συναδέλφους.

Αντιθέτως, κάποιος με ελάχιστες ή επιφανειακές γνώσεις στη διατροφή:
Πιστεύει στο ΑΣΠΡΟ-ΜΑΥΡΟ, δηλαδή ότι αν ΔΕΝ κάνεις αυτό που σου προτείνει, τότε δεν προσέχεις την υγεία σου ή δεν ξέρεις τι λες. Η επιστήμη της διατροφολογίας έχει πολύ γκρίζο χρώμα – μερικά πράγματα ακόμη προσπαθούμε να τα κατανοήσουμε!
Είναι πολύ αμυντικός σε οποιαδήποτε (εποικοδομητική) κριτική του ασκείς.
Αν πεις κάτι αντίθετο από αυτό που πιστεύει, τότε θα επιτεθεί ΧΩΡΙΣ όμως να μπορεί να αποδείξει τη θέση του με λογικά και επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία (γιατί απλούστατα δεν τα ξέρει!)
Δεν γνωρίζει σε βάθος τη βιολογία του ανθρώπινου οργανισμού, καθώς και τις αρχές του ανθρώπινου μεταβολισμού, με αποτέλεσμα να επικεντρώνεται σε ένα ΜΟΝΟΜΕΡΕΣ ή ΑΤΕΛΕΣ στοιχείο της βιολογίας ή της χημείας και να βασίζει όλη του τη συμβουλή πάνω σε αυτό. Πόσες φορές ακόμα θα ακούσω ότι η ινσουλίνη ευθύνεται για την παχυσαρκία (αχ!)
Και, βέβαια, δεν έχει τις απαραίτητες εγκεκριμένες σπουδές στην επιστήμη της διαιτολογίας και διατροφολογίας.

ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ: Για όλα σχεδόν τα επαγγέλματα χρειάζεται έντονη και πολύχρονη εκπαίδευση καθώς και κατάλληλες σπουδές. Όπως δεν θα εμπιστευόσασταν κάποιον που φτιάχνει σπιτάκια με παζλ στον ελεύθερο χρόνο του να σας χτίσει το σπίτι σας, έτσι δεν πρέπει να εμπιστεύεστε οποιονδήποτε για συμβουλές πάνω στη διατροφή και την υγεία !

Μοιράσου το

Αρχίστε να πληκτρολογείτε και πατήστε ENTER για αναζήτηση

Shopping Cart