ΟΜΑΔΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΟΜΑΔΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

© @RebelRecipes

Επηρεάζει άραγε η ομάδα αίματος τη διατροφή που πρέπει να ακολουθούμε για να είμαστε υγιείς;

ΤΙ ΕIΝΑΙ Η ΔΙΑΙΤΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΑΙΜΑΤΟΣ;

Η δίαιτα αυτή βασίζεται στον ισχυρισμό ότι τα τρόφιμα αντιδρούν χημικά με την κάθε ομάδα αίματος. Υποτίθεται ότι αν ακολουθείται ειδική για την ομάδα αίματος δίαιτα, τότε ο οργανισμός «χωνεύει» και «αφομοιώνει» τα τρόφιμα καλύτερα. 
Η δίαιτα έχει κανόνες όπου συγκεκριμένα τρόφιμα επιτρέπονται, ενώ άλλα απαγορεύονται τελείως – οι κανόνες για κάθε ομάδα αίματος (Α, Β, ΑΒ και Ο) διαφέρουν.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ;

Είναι και αυτή άλλη μια επιστημονικά ατεκμηρίωτη δίαιτα!

Μία μελέτη εξέτασε την επίδραση των διαιτών με βάση την ομάδα αίματος σε 1.455 άτομα. Έδειξε ότι η δίαιτα αυτή σχετίζεται με βελτιωμένους παραμέτρους υγείας (π.χ. αρτηριακή πίεση, χοληστερόλη κ.λπ.), αυτό όμως συμβαίνει ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ της ομάδας αίματος των ατόμων.
Αυτό σημαίνει ότι η ομάδα αίματος των ατόμων ΔΕΝ επηρέασε το αν θα βίωναν οφέλη από τη δίαιτα – για παράδειγμα, η δίαιτα που (υποτίθεται ότι) προορίζεται για την ομάδα αίματος Α φαίνεται να συνδέεται με οφέλη για άτομα ΟΛΩΝ των ομάδων αίματος (Α, Β, ΑΒ και Ο)!
Και η εξήγηση είναι απλή – η δίαιτα αυτή προωθεί την κατανάλωση πολλών τροφίμων φυτικής προέλευσης (π.χ. φρούτα, λαχανικά) κ.λπ. Επομένως, ΟΛΟΙ θα επωφεληθούν από μια τέτοια διατροφή, ανεξαρτήτως της ομάδας αίματός τους. Από εκεί απορρέουν τα πιθανά οφέλη και όχι από τον περιορισμό άλλων τροφίμων που υποδεικνύει.

Μάλιστα, μια επιστημονική επισκόπηση που έλαβε υπόψη όλες τις μελέτες που έχουν δημοσιευτεί σχετικά με αυτή τη δίαιτα, κατέληξε στο εξής συμπέρασμα: «Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν ότι η δίαιτα με βάση την ομάδα αίματος προσφέρει οφέλη στην υγεία».

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ:
🔷Η δίαιτα με βάση την ομάδα αίματος είναι μια ακόμη επιστημονικά ατεκμηρίωτη δίαιτα.
🔷Η ομάδα αίματος δεν επηρεάζει την πέψη και την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.
🔷Η ιδανική διατροφή για ένα υγιές άτομο είναι μια ισορροπημένη διατροφή που συμπεριλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων και είναι πλούσια σε προϊόντα φυτικής προέλευσης (π.χ. φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί κ.λπ.).

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ: Wang et al. PLOS One 2014;9. Cusack et al. Am J Clin Nutr 2013;98:99-104

Μοιράσου το

Αρχίστε να πληκτρολογείτε και πατήστε ENTER για αναζήτηση

Shopping Cart