ΠΑΙΔΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ KAI ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ
ΝΕΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύτηκε μια μελέτη η οποία έδειξε ότι η διατροφή των μωρών μετά την περίοδο απογαλακτισμού και θηλασμού σχετίζεται με τον κίνδυνο εμφάνισης κοιλιοκάκης στα 6 τους χρόνια!
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ;
Η κοιλιοκάκη είναι αυτοάνοση πάθηση κατά την οποία αναπτύσσεται φλεγμονή στο λεπτό έντερο, με αποτέλεσμα αυτό να μην μπορεί να απορροφήσει θρεπτικά συστατικά. Προκαλείται από μια ανεπιθύμητη αντίδραση στη γλουτένη.
ΤΙ ΕΞΕΤΑΣΕ ΑΥΤΗ Η ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ;
Οι ερευνητές μελέτησαν 1.997 παιδιά που γεννήθηκαν μεταξύ 2002 και 2006. Συγκέντρωσαν αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τη διατροφή των μωρών στον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Στη συνέχεια, ύστερα από 6 χρόνια από τη γέννηση των παιδιών, οι ερευνητές εξέτασαν τα παιδιά και μέτρησαν τα επίπεδα της «τρανσγλουταμινάσης-2», ένα αυτο-αντίσωμα σχετικό με τη νόσο της κοιλιοκάκης. Τα υψηλά επίπεδα τρανσγλουταμινάσης-2 έχουν μεγάλη σχέση με υψηλό βαθμό φλεγμονής στο έντερο και ατροφίας των λαχνών του εντέρου.
ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ;
Η μελέτη έδειξε ότι μια διατροφή που χαρακτηρίζεται από:
🔷υψηλή πρόσληψη λαχανικών, φυτικών ελαίων (π.χ. ελαιόλαδο), ζυμαρικών, ρυζιού και άλλων δημητριακών προϊόντων, και
🔷χαμηλή πρόσληψη τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και ραφιναρισμένων προϊόντων δημητριακών (π.χ. λευκό ψωμί)
συνδέεται με χαμηλότερες τιμές τρανσγλουταμινάσης-2 στο αίμα και, επομένως, με μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης κοιλιοκάκης.
Οι μηχανισμοί με τους οποίους η ανωτέρω διατροφή φαίνεται να αποτελεί ασπίδα εναντίον της κοιλιοκάκης είναι μέσω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της και της επίδρασής της στη μικροχλωρίδα του εντέρου.
Οι ερευνητές μάλιστα ανακάλυψαν ότι η συνολική πρόσληψη θερμίδων και ο τρόπος ζωής δεν φαίνεται να επηρεάζουν τις πιθανότητες εμφάνισης κοιλιοκάκης.
ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΤΗ Η ΜΕΛΕΤΗ;
Η μελέτη αυτή είναι η μοναδική έως τώρα που έχει ερευνήσει τον πιθανό ρόλο της διατροφής των μωρών μετά την περίοδο απογαλακτισμού και θηλασμού στον μεταγενέστερο κίνδυνο εμφάνισης κοιλιοκάκης.
Τα ευρήματά της τονίζουν τον πιθανό προστατευτικό ρόλο των υγιεινών διατροφικών συνηθειών των μωρών στον πρώτο χρόνο της ζωής τους κατά της κοιλιοκάκης.
Αν και αυτά τα ευρήματα είναι σημαντικά, είναι επίσης σημαντικό να τονίσω ότι η έρευνα είχε μια μεγάλη αδυναμία: δεν έλαβε βιοψίες του εντέρου από τα παιδιά και, επομένως, οι ερευνητές δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν με 100% βεβαιότητα τη διάγνωση της κοιλιοκάκης (όπως ορίζουν όλες οι επίσημες ιατρικές οδηγίες).
ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ:
🔷Μια υγιεινή διατροφή (παρόμοια με τη Μεσογειακή) τον πρώτο χρόνο ζωής φαίνεται να αποτελεί ασπίδα στην εμφάνιση κοιλιοκάκης.
🔷Αυτό όμως ΔΕΝ σημαίνει ότι αν κάποιο παιδί ΔΕΝ ακολουθεί τέτοια διατροφή, τότε θα εμφανίσει κοιλιοκάκη. Αυτή η έρευνα δείχνει μια πιθανή σύνδεση, όχι αιτιότητα!
🔷Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να διαπιστωθεί και να αποσαφηνιστεί ο ρόλος διαφορετικών διατροφικών σχημάτων στον κίνδυνο εμφάνισης κοιλιοκάκης.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
Barroso et al. Dietary Patterns After the Weaning and Lactation Period Are Associated With Celiac Disease Autoimmunity in Children. Gastroenterology;154:2087-