ΠΑΡΑΠΑΝΙΣΙΑ ΚΙΛΑ KAI ΣΤΙΓΜΑ

ΠΑΡΑΠΑΝΙΣΙΑ ΚΙΛΑ KAI ΣΤΙΓΜΑ

© @paulfuentes_design

Ξέρατε ότι υπάρχει στίγμα και παρανόηση όσον αφορά τα παραπανίσια κιλά ακόμη και από επαγγελματίες υγείας; 

Πρόσφατα παρακολούθησα ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο οποίο αναφέρθηκε ότι το 38% των ασθενών με παραπανίσια κιλά υπόκεινται σε συμπεριφορές προκατάληψης εξαιτίας του σωματικού βάρους τους, όχι μόνο από φίλους και συγγενείς, αλλά και από γιατρούς και επαγγελματίες της υγείας τους!

Το πρόβλημα αυτό είναι τόσο σημαντικό και εκτενές που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε πρόσφατα μια έκθεση πάνω σε αυτό το ζήτημα με τίτλο «Weight bias & obesity stigma». Τη διάβασα αναλυτικά και σας παραθέτω τα κύρια σημεία του παρακάτω:

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ «WEIGHT BIAS»;

«Η προκατάληψη κατά του σωματικού βάρους (weight stigma) ορίζεται ως η αρνητική στάση/συμπεριφορά απέναντι στους άλλους λόγω του σωματικού βάρους τους. Αυτή εκδηλώνεται με στερεότυπα και/ή προκαταλήψεις απέναντι σε άτομα με παραπανίσια κιλά».

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ «OBESITY STIGMA»;

«Το στίγμα παχυσαρκίας περιλαμβάνει ενέργειες εις βάρος ανθρώπων που πάσχουν από παχυσαρκία οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν τον αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση των ανθρώπων αυτών και, επομένως, να οδηγήσουν σε φαινόμενα ανισότητας.

Παράδειγμα στίγματος παχυσαρκίας είναι όταν άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία δεν λαμβάνουν επαρκή υγειονομική περίθαλψη ή όταν υφίστανται διακρίσεις στον χώρο εργασίας τους ή σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα».

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ «WEIGHT BIAS» ΚΑΙ ΤΟΥ «OBESITY STIGMA»;

«Τέτοιες συμπεριφορές και πεποιθήσεις συνδέονται με έντονη κατάθλιψη, μοναξιά, άγχος, διατροφικές διαταραχές, μειωμένη αυτοεκτίμηση και τάσεις αυτοκτονίας. Όταν οι συμπεριφορές αυτές υιοθετούνται από επαγγελματίες υγείας σε ασθενείς, τότε η ποιότητα της περίθαλψης ενδέχεται να επηρεαστεί, οδηγώντας σε αρνητικές συνέπειες στην υγεία των ασθενών και αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας».

ΜΕ ΠΟΙΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ ΤΟ «WEIGHT BIAS» ΚΑΙ ΤΟ «OBESITY STIGMA»;

🔷ΜΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ για να κατανοήσουμε πώς τέτοιες συμπεριφορές εκδηλώνονται και πώς μπορούν να καταπολεμηθούν αποτελεσματικά.
🔷ΜΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ μεταξύ μας προκειμένου να ενημερωθεί ο κόσμος ότι υπάρχει αυτό το πρόβλημα.
🔷ΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ τόσο του γενικότερου πληθυσμού όσο και των επαγγελματιών υγείας. Μόνο μέσω της εκπαίδευσης θα μπορέσει να διαδοθεί το «κίνημα» εναντίον αυτού του στίγματος για να καταπολεμιθεί.
🔷ΜΕ ΠΡΟΩΘΗΣΗ θετικών μηνυμάτων πάνω σε διαφορετικούς σωματότυπους και αποφυγή χρήσης αρνητικών και μειωτικών όρων στην περιγραφή του σωματικού βάρους και του σωματότυπου.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
World Health Organisation. Weight Bias & Obesity Stigma. 2017. Accessed: http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0017/351026/WeightBias.pdf?ua=1

Μοιράσου το

Αρχίστε να πληκτρολογείτε και πατήστε ENTER για αναζήτηση

Shopping Cart