ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΥ;

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΥ;

© British Dietetic Association

Ποια είναι η δουλειά του διαιτολόγου; 
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η τρέχουσα εβδομάδα είναι η επίσημη εβδομάδα των διαιτολόγων (Dietitians Week).
Με αυτή την αφορμή λοιπόν, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι συχνά δέχομαι ερωτήσεις σας πάνω σε αυτό το θέμα, αποφάσισα να γράψω για το επάγγελμα του διαιτολόγου και σε ποιους τομείς μπορεί να εργαστεί.

Σημείωση: τα όσα περιγράφω παρακάτω είναι από την εμπειρία μου ως διαιτολόγος στο Ηνωμένο Βασίλειο και ενδέχεται να διαφέρουν από όσα ισχύουν στην Ελλάδα/Κύπρο. 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ;

Οι διαιτολόγοι είναι εξειδικευμένοι επαγγελματίες υγείας που
αξιολογούν,
εντοπίζουν,
διαγιγνώσκουν
και αντιμετωπίζουν
προβλήματα και παθήσεις που έχουν να κάνουν με τη διατροφή είτε σε ατομικό, είτε σε επίπεδο δημόσιας υγείας.

Οι διαιτολόγοι ΟΦΕΙΛΟΥΝ να χρησιμοποιούν πρακτικές βασισμένες στις πιο πρόσφατες επιστημονικές μελέτες και να ακολουθούν τις κατευθυντήριες γραμμές του Εθνικού Συστήματος Υγείας. 
Παραδείγματα παθήσεων στις οποίες ο διαιτολόγος είναι υπεύθυνος για τη διατροφή είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, οι διατροφικές διαταραχές, η νεφρική ανεπάρκεια, ο υποσιτισμός, οι διαταραχές του εντέρου κ.λπ.

Μάλιστα, στο Ηνωμένο Βασίλειο ο τίτλος του διαιτολόγου είναι νομικά προστατευμένος (δηλ. κάποιος που δεν έχει λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση δεν μπορεί να αυτοαποκαλείται διαιτολόγος). Η νομοθεσία αναφέρει και τον κώδικα δεοντολογίας και τις υποχρεώσεις που έχει ένας διαιτολόγος προκειμένου να διασφαλίζεται ότι εργάζεται με βάση τα υψηλότερα πρότυπα.

ΠΟΙΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ;

Απαιτείται ένα πτυχίο (ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ ή ισότιμο σε ξένες χώρες) ή μεταπτυχιακό στη Διαιτολογία. Τα μαθήματα είναι δομημένα έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνουν βιοχημεία, βιολογία, φυσιολογία, εφαρμοσμένες επιστήμες και μεθόδους έρευνας. Απαιτείται επίσης μια περίοδος εποπτευόμενης πρακτικής, συνήθως σε νοσοκομειακό περιβάλλον.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΕΙ ΕΝΑΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ;

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι όλοι οι διαιτολόγοι έχουν ιδιωτικό γραφείο όπου και συμβουλεύουν ασθενείς. Στην πραγματικότητα όμως, αφού αποκτήσει το πτυχίο του, ο διαιτολόγος μπορεί να εργαστεί σε πολλούς διαφορετικούς επαγγελματικούς τομείς, όπως:

🔷Νοσοκομεία: ο διαιτολόγος είναι μέλος μιας διεπιστημονικής ομάδας (που συμπεριλαμβάνει π.χ. γιατρό, νοσηλευτή, φυσικοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, κοινωνικό λειτουργό κ.λπ.) και αναλαμβάνει την αξιολόγηση, διάγνωση και αντιμετώπιση διατροφικών παθήσεων και προβλημάτων. Επικοινωνεί και συνεργάζεται στενά με τα άλλα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας για τη βέλτιστη φροντίδα του ασθενή.
🔷Βιομηχανία τροφίμων: ο διαιτολόγος συμβάλλει στην ανάπτυξη και προώθηση νέων διατροφικών προϊόντων και την αξιολόγηση του θρεπτικού τους περιεχομένου.
🔷Δημόσια υγεία: ο διαιτολόγος συμβάλλει στην αξιολόγηση και τον εντοπισμό διατροφικών προβλημάτων σε πληθυσμιακό επίπεδο και συμμετέχει στη δημιουργία εθνικών στρατηγικών για την αντιμετώπισή τους (π.χ. εθνική εκστρατεία με στόχο την αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στα παιδιά).
🔷Επιστημονικές έρευνες: ο διαιτολόγος μπορεί να σχεδιάζει, να αναλαμβάνει και να διεκπεραιώνει επιστημονικές μελέτες στον τομέα της διατροφής.
🔷Εκπαίδευση: ο διαιτολόγος μπορεί να εργαστεί σε πανεπιστήμια και να εκπαιδεύσει μελλοντικούς επαγγελματίες υγείας πάνω στην επιστήμη της διατροφής.
🔷Αθλητισμό: o διαιτολόγος συνεργάζεται με αθλητές για να βελτιστοποιήσει την απόδοσή τους και να βοηθήσει στην αποκατάστασή τους έπειτα από τραυματισμό. Επίσης, εκπαιδεύει τους αθλητές στον ρόλο της διατροφής σε διαφορετικές ασκήσεις.
🔷Μέσα μαζικής ενημέρωσης: ο διαιτολόγος μπορεί να αρθρογραφεί σε ΜΜΕ στον τομέα της διατροφής και της υγείας.

Πολλοί διαιτολόγοι μάλιστα έχουν τη δυνατότητα να εμπλακούν σε πολλούς τομείς παράλληλα.
Για παράδειγμα, εγώ έχω την τιμή και την ευχαρίστηση να εργάζομαι σε ένα πανεπιστήμιο όπου διεξάγω επιστημονικές έρευνες και διδάσκω φοιτητές ιατρικής και διαιτολογίας, ενώ παράλληλα εργάζομαι σε ένα νοσοκομείο όπου φροντίζω ασθενείς με γαστρεντερικές παθήσεις και, όταν μπορώ, αρθρογραφώ σε περιοδικά και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ελπίζω λοιπόν να σας μετέδωσα τον ενθουσιασμό μου για το επάγγελμα αυτό και τις επαγγελματικές δυνατότητες που προσφέρει!

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
https://www.bda.uk.com/improvinghealth/yourhealth/dietitians
https://www.bda.uk.com/improvinghealth/awareness_raising/dietitians_week
https://www.bda.uk.com/improvinghealth/awareness_raising/whytrustdietitians
https://www.ed-de.gr/index.php/enimerosi/entypa/item/177-enimerosi-katanaloton-sxetika-me-diaitologikes-ypiresies.html

Μοιράσου το

Αρχίστε να πληκτρολογείτε και πατήστε ENTER για αναζήτηση

Shopping Cart