ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ ΚΑΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΛΑΧΙΣΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ: ΠΟΙΑ Η ΔΙΑΦΟΡΑ;

Έχετε μήπως παρατηρήσει ότι οι συσκευασίες των τροφίμων αναφέρουν είτε την «ημερομηνία λήξης» είτε την «ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας»; Ποια είναι η διαφορά;
➡️ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ/ΤΕΛΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ANAΛΩΣΗΣ
Η «τελική ημερομηνία ανάλωσης» των τροφίμων είναι η ημερομηνία μέχρι την οποία θα ΠΡΕΠΕΙ να καταναλωθούν.
Η ημερομηνία αυτή αφορά την ΑΣΦΑΛΕΙΑ της κατανάλωσης των τροφίμων. Η κατανάλωσή τους πέραν της ημερομηνίας αυτής δεν είναι ασφαλής καθώς ενδέχεται να περιέχουν επικίνδυνα για την υγεία βακτήρια.
Είναι, επίσης, σημαντικό να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες αποθήκευσης του προϊόντος μέχρι την ημερομηνία ανάλωσης.
Στις ετικέτες, η ημερομηνία λήξης αναγράφεται ως «Ανάλωση έως…».
➡️ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΛΑΧΙΣΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ
H «ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας» είναι το διάστημα εκείνο για το οποίο τα τρόφιμα διατηρούν τα προδιαγεγραμμένα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά τους, καθώς και την προδιαγεγραμμένη εμφάνιση, υφή, οσμή και γεύση.
Δηλαδή η ημερομηνία δεν σχετίζεται με την ΑΣΦΑΛΕΙΑ των τροφίμων, αλλά με την ΠΟΙΟΤΗΤΑ τους.
Τα τρόφιμα καλό είναι να καταναλώνονται πριν από αυτή την ημερομηνία αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη ποιότητα (γεύση, χρώμα, υφή), αλλά ΔΕΝ είναι επικίνδυνο να καταναλώνονται μετά από την αναγραφόμενη ημερομηνία.
Για παράδειγμα το ψωμί, μετά το πέρας της «ημερομηνίας ελάχιστης διατηρησιμότητας», ενδέχεται να είναι πιο «ξερό», αλλά είναι ασφαλές για κατανάλωση για μερικές ημέρες ακόμη.
Εξαίρεση αποτελούν τα βραστά μελάτα αυγά – αν προτιμάτε τα αυγά πολύ μελάτα (δηλ. με ελάχιστο βράσιμο), πρέπει να καταναλώνονται πριν από την «ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας». Αν όμως μαγειρεύονται πολύ καλά (π.χ. σε κέικ ή αν το βραστό αυγό είναι σφιχτό), τότε μπορείτε να τα καταναλώσετε μία με δύο ημέρες μετά την «ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας» (το μαγείρεμα θα σκοτώσει τα βακτήρια).
Στις ετικέτες, η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας αναγράφεται ως «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από…».
Επομένως δεν χρειάζεται να πετάτε τα τρόφιμα μετά το πέρας της ημερομηνίας ελάχιστης διατηρησιμότητάς τους, καταναλώστε τα!
Έτσι μειώνετε και τη σπατάλη τροφίμων, ένα μεγάλο παγκόσμιο πρόβλημα, και προστατεύετε το περιβάλλον!
ΠΗΓH: Food Standards Agency. Best before and use-by dates. 08 January 2018. https://bit.ly/2xACKQahttps://bit.ly/2JVMVaQ