ΠΟΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ FODMAPs;

ΠΟΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ FODMAPs;

© @oatmeal_stories

Ύστερα από τις αναρτήσεις μου των προηγουμένων εβδομάδων, όπου εξηγούσα τα πιθανά οφέλη της δίαιτας low FODMAP για τα συμπτώματα της σπαστικής κολίτιδας, πολλοί αναγνώστες μου ζήτησαν να αναφέρω τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται σε αυτή τη δίαιτα. 

Η σημερινή ανάρτηση έχει λοιπόν αυτό τον σκοπό.

Πριν όμως αρχίσω να αναφέρομαι σε αυτά τα τρόφιμα, θα ήθελα να πω τα εξής:
1️⃣Είναι αδύνατον να απαριθμήσω ΟΛΑ τα τρόφιμα που περιέχουν FODMAPs (και επομένως πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια αυτής της δίαιτας) σε μία ανάρτηση επειδή είναι πάρα πολλά. Για να καταλάβετε, στην εργασία μου χρησιμοποιώ (όπως και οι υπόλοιποι διαιτολόγοι στην Αγγλία) ένα βιβλιαράκι με περισσότερες από 32 σελίδες όπου απαριθμούνται όλα τα τρόφιμα που περιέχουν FODMAPs (και όσα δεν περιέχουν FODMAPs). Eπομένως, τα τρόφιμα που αναφέρω πιο κάτω δεν είναι παρά μόνο ένα δείγμα.
2️⃣Η δίαιτα low FODMAP είναι πολύ αυστηρή και αποκλείει πολλές ομάδες τροφίμων. Για αυτό τον λόγο, όλες οι επιστημονικές ομάδες που εργάζονται πάνω σε αυτή τη δίαιτα συνιστούν στους ασθενείς να την ακολουθούν μόνο με τη συμβουλή και παρακολούθηση εγκεκριμένου διαιτολόγου με την κατάλληλη εκπαίδευση στη δίαιτα low FODMAP.

Ας μπούμε τώρα στο ψητό με παραδείγματα τροφίμων που είναι υψηλά σε FODMAPs:

🍞ΜΕΡΙΚΑ ΑΜΥΛΟΥΧΑ: ό,τι περιέχει σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, αμάραντο
🍏ΜΕΡΙΚΑ ΦΡΟΥΤΑ: π.χ. μήλο, αχλάδι, πεπόνι, καρπούζι, σύκα, δαμάσκηνα, κεράσια, ροδάκινα, μάνγκο, σταφίδες, βερύκοκο
🍄ΜΕΡΙΚΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ: π.χ. κρεμμύδι, σκόρδο, μανιτάρια, μπρόκολο, κουνουπίδι, πράσα
🍲Τα όσπρια, όπως οι φακές και τα φασόλια, και ο αρακάς
🧀ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΛΑΚΤΟΖΗ: βοδινό ή κατσικίσιο γάλα, γιαούρτι, μαλακό τυρί, χαλούμι, σοκολάτα (άσπρη ή γάλακτος), παγωτό
🌰Κάσιους και φιστίκια
🍬Τσίχλες και καραμέλες χωρίς ζάχαρη
🍯Μέλι
🥤Χαμομήλι, νερό καρύδας, ρούμι.

Ιδού λοιπόν! Αυτά είναι μερικά από τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται στη δίαιτα low FODMAP!

Τέλος, να θυμάστε: αυτό δεν σημαίνει ότι τα προαναφερθέντα τρόφιμα είναι ανθυγιεινά ή βλαβερά! Στις περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα ισχύει το αντίθετο! Για αυτό τον λόγο, η δίαιτα πρέπει να ακολουθείται για 8 το πολύ εβδομάδες!

Μοιράσου το

Αρχίστε να πληκτρολογείτε και πατήστε ENTER για αναζήτηση

Shopping Cart