Ποιο είναι το καταλληλότερο λάδι για να χρησιμοποιούμε όταν μαγειρεύουμε;

Ποιο είναι το καταλληλότερο λάδι για να χρησιμοποιούμε όταν μαγειρεύουμε;

© @pixabay

Όλοι γνωρίζουμε ότι το ελαιόλαδο είναι πολύ υγιεινό – είναι όμως το πλέον κατάλληλο λάδι για όλα τα φαγητά;

Εξαρτάται!

Ο τρόπος για να αποφασίσετε ποιο λάδι είναι το καλύτερο και καταλληλότερο για να χρησιμοποιήσετε σε ένα γεύμα βασίζεται στη θερμοκρασία στην οποία μαγειρεύετε!

Η θερμότητα επηρεάζει το λάδι καθώς δημιουργεί χημική αντίδραση που ονομάζεται «οξείδωση». Η οξείδωση διασπά τα λιπαρά οξέα στο λάδι για να παραγάγει κάποιες άλλες χημικές ουσίες, τις αλδεΰδες και τις κετόνες.  Οι αλδεΰδες έχουν κατηγορηθεί ως βλαβερές και καρκινογόνες ουσίες, αν και τα επιστημονικά στοιχεία σ’ αυτό το ζήτημα είναι ακόμα ελλιπή.

Αυτό σημαίνει ότι όταν μαγειρεύετε σε υψηλές θερμοκρασίες, καλό είναι να επιλέγετε ένα λάδι που είναι πιο «σταθερό» σε υψηλότερες θερμοκρασίες (δηλαδή λάδι που δεν υφίσταται οξείδωση).

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟ ΛΑΔΙ;

Γενικά, τα ραφιναρισμένα ή εξευγενισμένα έλαια είναι πιο σταθερά σε υψηλή θερμοκρασία καθώς περιέχουν λιγότερα ελεύθερα λιπαρά οξέα (και άλλα χημικά) που επηρεάζουν τη σταθερότητά τους στη θερμότητα και επομένως είναι τα πλέον κατάλληλα όταν μαγειρεύετε σε υψηλές θερμοκρασίες.  Μερικά παραδείγματα λαδιών που αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες είναι το εξευγενισμένο ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το καλαμποκέλαιο και το εξευγενισμένο σησαμέλαιο.

Αντιθέτως, τα παρθένα έλαια ή τα έλαια ψυχρής έκθλιψης δεν είναι πολύ σταθερά σε υψηλές θερμοκρασίες και επομένως θεωρούνται τα πλέον κατάλληλα για χαμηλότερες θερμοκρασίες μαγειρέματος, όπως τσιγάρισμα ή λάδι σε σαλάτα. Μερικά παραδείγματα τέτοιων λαδιών που είναι καλύτερα να χρησιμοποιούνται σε χαμηλές θερμοκρασίες είναι το παρθένο ελαιόλαδο και το λινέλαιο.

ΕΧΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΔΗ ΛΑΔΙΩΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΟΦΕΛΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ;

Όχι. Γενικά, τα πιο υγιεινά είδη λαδιού είναι εκείνα που είναι πλούσια σε πολυακόριστα λίπη, τα οποία έχουν επιστημονικά συνδεθεί με οφέλη στην καρδιαγγειακή υγεία, ενώ καλό είναι να μη χρησιμοποιούμε συχνά τα λάδια με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη. Λάδια με υψηλή περιεκτικότητα πολυακόρεστων είναι το παρθένο ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο και το σογέλαιο, ενώ αυτά που είναι υψηλά σε κορεσμένα λίπη (και πρέπει να αποφεύγονται) είναι το φοινικέλαιο και το λάδι καρύδας.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:
✔️Τα πιο υγιεινά λάδια είναι εκείνα που είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λίπη και αντιοξειδωτικά, αρκεί να μαγειρεύονται στη σωστή θερμοκρασία
❌Το λάδι καρύδας έχει υψηλή περιεκτικότητα κορεσμένων λιπών και επομένως καλό είναι να μην καταναλώνεται συχνά
✔️Το παρθένο ελαιόλαδο είναι πάντοτε μια ασφαλής και πολύ υγιεινή επιλογή, αρκεί να μη μαγειρεύουμε σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Για περισσότερες πληροφορίες σε αυτό το θέμα, ακολουθήστε τους Dietetically Speaking και The Rooted Project.

Bιβλιογραφία:

Schwingshackl & Hoffmann. Monounsaturated fatty acids, olive oil and health status: a systematic review and meta-analysis of cohort studies. Lipids in Health and Disease 2014;13:154
Feron et al. Aldehydes: occurrence, carcinogenic potential, mechanism of action and risk assessment. Mutation Research/Genetic Toxicology 1991;259:363-385

Μοιράσου το

Αρχίστε να πληκτρολογείτε και πατήστε ENTER για αναζήτηση

Shopping Cart