ΠΡΩΙΝΟ

ΠΡΩΙΝΟ

© @lucy_and_lentils

Όλοι έχουμε ακούσει για το πόσο σημαντικό είναι να παίρνουμε πρωινό καθημερινά. Παρ’ όλα αυτά εκτιμάται ότι το ένα τρίτο των ανθρώπων δεν παίρνει πρωινό.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΠΡΩΙΝΟ;

🔶1ος λόγος: Μας δίνει ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Το πρωινό μας βοηθά να αναπληρώσουμε τις ανάγκες μας σε ενέργεια ύστερα από έναν πολύωρο ύπνο. Εκτός από ενέργεια, μας δίνει και θρεπτικά συστατικά (π.χ. φυτικές ίνες, ασβέστιο, βιταμίνες) για να αντεπεξέλθουμε στις πρωινές μας δραστηριότητες και στην εργασία μας (ή στο σχολείο!).

🔶2ος λόγος: Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που παίρνουν πρωινό ακολουθούν μια πιο ισορροπημένη διατροφή σε σχέση με όσους το παραλείπουν, έχουν λιγότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι, χάνουν βάρος με μεγαλύτερη επιτυχία εάν είναι υπέρβαροι και έχουν μειωμένο κίνδυνο ορισμένων παθήσεων (π.χ. διαβήτη).

Επίσης, η παράλειψη του πρωινού μπορεί να αυξήσει την αίσθηση της πείνας αργότερα στην ημέρα οδηγώντας πιθανόν σε κατανάλωση όχι και τόσο υγιεινών σνακ ή ακόμη και σε επεισόδια υπερφαγίας. Έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι άτομα που παραλείπουν το πρωινό έχουν μειωμένη ημερήσια πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, όπως των βιταμινών Α, Ε, C, B6 και Β12, σιδήρου, ασβεστίου και φυτικών ινών!
Για όλους λοιπόν αυτούς τους λόγους, το πρωινό θα πρέπει να αποτελεί μια καθημερινή συνήθεια για όλους μας!

ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑ ΠΡΩΙΝΟ ΥΓΙΕΙΝΟ;

Προσπαθήστε το πρωινό που παίρνετε να αποτελείται από πολλές διατροφικές ομάδες ώστε να λαμβάνετε μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Πιο συγκεκριμένα, καταναλώστε:
🥪Αμυλούχα προϊόντα, όπως δημητριακά και ψωμί ολικής άλεσης – αυτά θα σας δώσουν ενέργεια, βιταμίνες Β και φυτικές ίνες!
🍌Φρούτα και λαχανικά, που είναι πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες.
🧀Γαλακτοκομικά προϊόντα, που είναι πλούσιες πηγές ασβεστίου, πρωτεΐνης και βιταμινών Β.
🌰Ξηροί καρποί, που είναι πλούσιες πηγές πρωτεϊνών και πολυφαινολών
🥚Τα αυγά είναι επίσης εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και βιταμινών Α, Β2, Β12 και D.
Ποτό για να ενυδατώσετε τον οργανισμό σας – αυτό μπορεί να είναι ένας χυμός φρούτων, γάλα, νερό, τσάι ή καφές!

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ:
🔷Το πρωινό θα σας δώσει την καλύτερη δυνατή ώθηση για την ημέρα σας και θα ενισχύσει την ποιότητα της συνολικής σας διατροφή!
🔷Αν ο χρόνος σας πιέζει το πρωί, προγραμματίστε το πρωινό σας από το προηγούμενο βράδυ!
🔷Θυμηθείτε να καταναλώσετε ένα ποτό για τη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού σας!


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
British Dietetic Association. Healthy Breakfast. https://www.bda.uk.com/foodfacts/breakfast.pdf
Deshmukh-Tasker PR, et al. The relationship of breakfast skipping and type of breakfast consumption with nutrient intake and weight status in children and adolescents: The national health and nutrition examination survey 1999-206. J Am Diet Assoc. 2010;110(6):869-78

Μοιράσου το

Αρχίστε να πληκτρολογείτε και πατήστε ENTER για αναζήτηση

Shopping Cart