ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ
Προβιοτικά και δυσκοιλιότητα: τι δείχνουν οι μελέτες;
Μια επιστημονική επισκόπηση που δημοσίευσε η ομάδα μου στο American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι ορισμένα προβιοτικά όντως βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας (π.χ. μαλακότερα κόπρανα, λιγότερο φούσκωμα).
Δεν δρουν όμως όλα τα προβιοτικά με τον ίδιο τρόπο! Η μελέτη μας έδειξε ότι μόνο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ προβιοτικά, που ανήκουν π.χ. στην ομάδα των βακτηρίων «Bifidobacterium lactis», βελτιώνουν τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας, ενώ άλλα προβιοτικά δεν προσφέρουν κανένα όφελος!
Βοηθούν επομένως όλα τα προβιοτικά Bifidobacterium lactis στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας;
Δεν είναι τόσο απλό!
Στη νέα μελέτη μας, που μόλις δημοσιεύστηκε στο Alimentary Pharmacology and Therapeutics, ερευνήσαμε εάν ένα συγκεκριμένο στέλεχος, το «Bifidobacterium lactis ΝCC2818», βελτιώνει τα συμπτώματα σε 75 ασθενείς με δυσκοιλιότητα.
Η μελέτη έδειξε ότι, σε αντίθεση με άλλα στελέχη προβιοτικών, το συγκεκριμένο στέλεχος προβιοτικού ΔΕΝ βελτίωσε κανένα σύμπτωμα της δυσκοιλιότητας.
ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ;
Η ονοματολογία των προβιοτικών βασίζεται στην εξής ταξινόμηση:
- Γένος (π.χ. Bifidobacterium)
- Είδος (π.χ. lactis)
- Στέλεχος (π.χ. NCC2818)
Γνωρίζουμε πλέον ότι οι ιδιότητες των προβιοτικών καθορίζονται απο τον τύπο του ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ στον οποίο ανήκουν-είναι επομένως πιθανό δυο μικροοργανισμοί που ανήκουν στο ίδιο ΓΕΝΟΣ και ΕΙΔΟΣ να έχουν πολύ διαφορετική δράση στο έντερο και την υγεία επειδή απλώς ανήκουν σε διαφορετικά ΣΤΕΛΕΧΗ.
Αυτό εξηγεί γιατί:
- Μόνο ορισμένα προβιοτικά βελτιώνουν ορισμένα συμπτώματα/νοσήματα, ενώ άλλα δεν προσδίδουν ΚΑΝΕΝΑ όφελος
- Ορισμένοι ασθενείς αναφέρουν ότι τα προβιοτικά βελτίωσαν σημαντικά τα συμπτώματά τους, ενώ άλλοι αναφέρουν ότι δεν βίωσαν καμία διαφορά! Έχει να κάνει με 1) το στέλεχος του προβιοτικού που ελήφθη και 2) τα συγκεκριμένα συμπτώματα που είχε ο ασθενής και αν το προβιοτικό που καταναλώθηκε όντως δρα με τον κατάλληλο τρόπο και βελτιώνει το συγκεκριμένο σύμπτωμα
Επομένως, πριν δοκιμάσετε προβιοτικά, είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε έναν διαιτολόγο-διατροφολόγο ο οποίος θα συστήσει το κατάλληλο προβιοτικό που αποδεδειγμένα βελτιώνει ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ συμπτώματα.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
Dimidi et al. Aliment Pharmacol Ther. 2019;49:251-64
Dimidi et al. Adv Nutr. 2017;8(3):484-494
Dimidi et al. Am J Clin Nutr. 2014;100(4):1075-1084
Ford et al. Am J Gastroenterol. 2014;109:1547-61