ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ KAI ΚΟΛΙΚΟΙ

ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ KAI ΚΟΛΙΚΟΙ

© shutterstock

Όλοι οι γονείς που έχουν ή είχαν μωρό με κολικούς ξέρουν πόσο επώδυνοι μπορεί να είναι οι κολικοί (για το μωρό, άρα και για τους γονείς!). Νέα έρευνα όμως δίνει ελπίδες για τη διαχείριση των κολικών με τη χρήση προβιοτικών!

ΚΑΤ’ ΑΡΧΑΣ, ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΟΛΙΚΟΙ;

Οι κολικοί είναι ο όρος για το υπερβολικό και συχνό κλάμα ενός μωρού που κατά τα άλλα είναι υγιές. 
Οι κολικοί επηρεάζουν 1 στα 5 μωρά!

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΛΙΚΟΥΣ;

Ερευνητές συγκέντρωσαν τα αποτελέσματα τεσσάρων τυχαιοποιημένων μελετών που εξέτασαν συνολικά 345 μωρά. Στα πλαίσια αυτών των μελετών τα μωρά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: αυτά που έλαβαν το προβιοτικό (με την ονομασία Lactobacillus reuteri) και εκείνα που έλαβαν placebo (δηλαδή ένα σκεύασμα που γνωρίζουμε ότι δεν ωφελεί τους κολικούς). Τα μωρά καθημερινά λάμβαναν το αντίστοιχο σκεύασμα από το στόμα επί τουλάχιστον 21 ημέρες.

ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ;

🔷Τα μωρά που λάμβαναν το προβιοτικό ήταν πιο πιθανό να παρουσιάσουν μείωση στον χρόνο κλάματος κατά 50% σε σχέση με τα μωρά που λάμβαναν το placebo.
🔷Ο χρόνος κλάματος μειώθηκε κατά 25 λεπτά την ημέρα ύστερα από τη λήψη του προβιοτικού, ενώ ο χρόνος κλάματος ήταν ακόμη πιο μειωμένος στα μωρά που θήλαζαν (- 46 λεπτά την ημέρα).
🔷Η μείωση της διάρκειας του κλάματος ύστερα από τη λήψη προβιοτικού ήταν εμφανής μόνο στα μωρά που θήλαζαν.

Αν και τα ευρήματα αυτής της έρευνας είναι πολύ ενθαρρυντικά, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι υπάρχουν μερικές αδυναμίες. Η κάθε μελέτη (από τις 4 που εξετάστηκαν) χρησιμοποίησε και διαφορετικό ορισμό για τη διάγνωση των κολικών. Αυτό σημαίνει ότι ο βαθμός και το «είδος» των κολικών που ταλαιπωρούσαν τα μωρά διέφερε από τη μια έρευνα στην άλλη. Επίσης, οι διαφορετικές έρευνες χρησιμοποίησαν διαφορετικές μεθόδους για να καταγράψουν τη διάρκεια κλάματος των μωρών: για παράδειγμα, μια έρευνα ζητούσε από τις μητέρες στο τέλος κάθε ημέρας να θυμηθούν για πόσο χρόνο έκλαιγε το μωρό τους (κάτι που δεν παρέχει ακριβή αποτελέσματα), ενώ άλλες έρευνες ζητούσαν από τις μητέρες να καταγράφουν την ώρα έναρξης και λήξης του κλάματος όσο αυτό συνέβαινε (που είναι και η καλύτερη μέθοδος καταγραφής του χρόνου κλάματος). Αυτό σημαίνει με λίγα λόγια ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά τη «βεβαιότητα» που αποδίδουμε στα ευρήματα αυτής της έρευνας.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ:
🔷Αν το μωρό σας θηλάζει και υποφέρει από κολικούς, τότε ίσως αξίζει να δοκιμάσετε το συγκεκριμένο προβιοτικό (Lactobacillus reuteri) για 21 ημέρες. Eίναι πολύ πιθανό και άλλα προβιοτικά να καταπολεμούν τους κολικούς, αλλά αυτό το συγκεκριμένο προβιοτικό έχει τις περισσότερες επιστημονικές μελέτες που επιβεβαιώνουν τη δράση του στους κολικούς – συζητήστε το όμως πρώτα με τον παιδίατρό σας!
🔷Η επίδραση του συγκεκριμένου προβιοτικού στα μωρά που τρέφονται με βρεφικό γάλα εμπορίου είναι ακόμη ασαφής. Χρειαζόμαστε περισσότερες επιστημονικές έρευνες για ξεκαθαριστεί αυτό.
🔷Πρέπει πάντοτε να αποκλείετε άλλες πιθανές αιτίες του υπερβολικού κλάματος με τη βοήθεια του παιδιάτρου σας – μην παίρνετε μόνοι σας πρωτοβουλίες!


Βιβλιογραφία
Sung et al. Lactobacillus reuteri to Treat Infant Colic: A Meta-analysis. Pediatrics 2018;141(1):e20171811
Xu et al. The Efficacy and Safety of the Probiotic Bacterium Lactobacillus reuteri DSM 17938 for Infantile Colic: A Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials 2015;10:e0141445

Μοιράσου το

Αρχίστε να πληκτρολογείτε και πατήστε ENTER για αναζήτηση

Shopping Cart