ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ

ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ

© @honeywellbiscuitco

«Τα προβιοτικά είναι άχρηστα» και «…δεν δουλεύουν» ήταν μόνο κάποιες από τις επικεφαλίδες άρθρων σε διεθνή ΜΜΕ αυτή την εβδομάδα.

Η αιτία είναι μια νέα έρευνα που τα άρθρα ανέφεραν πως έδειξε ότι το 50% των μικροοργανισμών στα προβιοτικά απεκκρίνονται αμέσως στα κόπρανα και επομένως δεν παραμένουν στο έντερο (όπου δρουν).

Είναι όμως το συμπέρασμα των άρθρων στα ΜΜΕ σωστό; Είναι όντως τα προβιοτικά άχρηστα;

ΤΙ ΕΞΕΤΑΣΕ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ;

Ζητήθηκε από 25 ανθρώπους να καταναλώσουν είτε ένα συγκεκριμένο προβιοτικό (που περιείχε 11 διαφορετικούς «καλούς» μικροοργανισμούς) είτε ένα ψευδοφάρμακο (δηλ. χάπι που δεν πρόκειται να έχει καμία επίδραση).

Κατ’ αρχάς, 25 άτομα είναι ένας πολύ μικρός αριθμός για να μπορέσουμε να βγάλουμε ξεκάθαρα και πειστικά συμπεράσματα. Οι έρευνες που αλλάζουν την πρακτική μας περιλαμβάνουν εκατοντάδες άτομα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μεγάλο μέρος του προβιοτικού όντως απεκκρίθη στα κόπρανα.
ΟΜΩΣ ανέλυσαν και τις βιοψίες του βλενογόνου (τα «τοιχώματα») του εντέρου και εκεί βρήκαν ότι τα προβιοτικά είχαν, σε μεγάλο βαθμό, παραμείνει.

Η μελέτη έδειξε ότι το προβιοτικό άλλαξε και τη ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ κάποιων μικροοργανισμών σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ άτομα (αυτό ενδέχεται να επηρεάζει θετικά πολλούς παράγοντες υγείας).

Διαπίστωσαν ότι η επίδραση του προβιοτικού στο έντερο ήταν ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ από άνθρωπο σε άνθρωπο. Σε ορισμένους το προβιοτικό άλλαξε τη σύσταση και τη λειτουργία των μικροοργανισμών της μικροχλωρίδας του εντέρου, ενώ άλλοι δεν είχαν καμία αλλαγή.
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν αν κάποιος θα βιώσει αλλαγές ή όχι όπως η διατροφή, οι γενετικοί παράγοντες καθώς και η σύσταση της προϋπάρχουσας μικροχλωρίδας.

Αυτό δείχνει κάτι που είναι ήδη γνωστό: δεν αντιδρούν όλοι οι άνθρωποι με τον ίδιο τρόπο! Αυτό δεν ισχύει μόνο με τα προβιοτικά, αλλά και με άλλες διατροφικές παρεμβάσεις (π.χ. φυτικές ίνες).
Γι’ αυτό και συνεχώς οι διαιτολόγοι τονίζουμε ότι οι ανάγκες του καθενός είναι διαφορετικές και, επομένως, οι διατροφικές μας συμβουλές συχνά διαφέρουν από άτομο σε άτομο (ακόμη και για παρόμοιο πρόβλημα).

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ:
🔷Η επιστήμη των προβιοτικών είναι πολύ περίπλοκη και χρειαζόμαστε πολλές ακόμη μελέτες για να κατανοήσουμε πλήρως τη δράση τους.
🔷Γνωρίζουμε ότι δεν κάνουν όλα τα προβιοτικά για όλες τις παθήσεις.
🔷Παρ’ όλα αυτά, μελέτες αποδεικνύουν ότι ΟΡΙΣΜΕΝΑ προβιοτικά βοηθούν σε ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ παθήσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά τα προβιοτικά, μπορείτε να διαβάσετε μια περίληψη που έγραψα για τη Βρετανική Διαιτολογική Ένωση (British Dietetics Association) εδώ.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

Zmora et al. Cell 2018;174:1388-1405

Μοιράσου το

Αρχίστε να πληκτρολογείτε και πατήστε ENTER για αναζήτηση

Shopping Cart