ΣΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
Πολλοί απο εσάς μου έχουν ζητήσει να μιλήσω για τα προϊόντα σόγιας. Ιδού λοιπόν:
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΟΓΙΑΣ;
Η σόγια είναι φυτό ιθαγενές της Ανατολικής Ασίας. Τα προϊόντα σόγιας αποτελούν βασικό μέρος της ασιατικής διατροφής και, τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει δημοφιλή και στην Ευρώπη και Αμερική.
Υπάρχουν δύο κύριες κατηγορίες προϊόντων σόγιας:
1️⃣Τα προϊόντα σόγιας που δεν έχουν υποστεί ζύμωση (τα οποία είναι και τα δημοφιλέστερα!). Παραδείγματα είναι το τόφου, το γάλα σόγιας, τα γιαούρτια σόγιας καθώς και τα υποκατάστατα κρέατος που παράγονται από αλεύρι σόγιας, συμπύκνωμα σόγιας ή πρωτεΐνη σόγιας.
2️⃣Τα προϊόντα σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση. Παραδείγματα είναι το tempeh και το miso.
ΠΟΙΑ EINAI TA ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΣΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ;
Η σόγια περιέχει διάφορα θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, λιπαρά οξέα ωμέγα 3, καθώς και βιταμίνες και μέταλλα. Είναι επίσης εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και είναι χαμηλά σε λιπαρά.
Επιστημονικές μελέτες έχουν προτείνει ότι η σόγια ενδέχεται να συμβάλλει στην καλή υγεία των οστών, στη μείωση των εξάψεων κατά την εμμηνόπαυση και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Χρειαζόμαστε όμως περισσότερες επιστημονικές μελέτες για να μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η σόγια όντως βοηθά στις προαναφερθείσες παθήσεις ή συμπτώματα.
ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΟΤΙ Η ΣΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ. ΙΣΧΥΕΙ;
Πράγματι, κατά καιρούς έχουν ακουστεί θεωρίες ότι η σόγια συμβάλλει στην εμφάνιση του καρκίνου του μαστού, καθώς και σε διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα και άλλες ορμονικές διαταραχές. Αυτό έχει αποδοθεί κυρίως στην περιεκτικότητά τους σε ισοφλαβόνες. Οι ισοφλαβόνες συχνά αναφέρονται και ως «φυτοοιστρογόνα» καθώς έχουν χημική δομή παρόμοια –αλλά όχι ταυτόσημη-με αυτή της ανθρώπινης ορμόνης του οιστρογόνου. Ωστόσο, οι ισοφλαβόνες δεν συμπεριφέρονται όπως η ορμόνη του οιστρογόνου: είναι πιο «αδύναμες», δρουν μόνο σε ορισμένους ιστούς και δεν δρουν πάντοτε με τον ίδιο τρόπο όπως τα οιστρογόνα.
Πλέον, η επιστημονική κοινότητα έχει αποφανθεί ότι τα στοιχεία για πιθανές παρενέργειες της σόγιας οφείλονταν σε έρευνες που είχαν γίνει σε ζώα. Σε αυτές τις έρευνες, μόνο «ατόφιες» ισοφλαβόνες είχαν μελετηθεί (σε αντίθεση με πραγματικά τρόφιμα) και είχαν χορηγηθεί πολύ μεγάλες δόσεις. Επίσης, είναι γνωστό ότι τα ζώα μεταβολίζουν τις ισοφλαβόνες με διαφορετικό τρόπο από τους ανθρώπους και επομένως δεν μπορούμε να βασιστούμε σε αυτά τα ευρήματα από ζωικές μελέτες.
Μάλιστα, λεπτομερείς ανασκοπήσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα προϊόντα σόγιας που καταναλώνονται ως μέρος μιας υγιούς και ισορροπημένης διατροφής είναι ασφαλή!
EN ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ:
🔷Τα προϊόντα σόγιας γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή στην Ευρώπη και την Αμερική και είναι καλές πηγές θρεπτικών συστατικών.
🔷Χρειαζόμαστε περισσότερες επιστημονικές έρευνες πάνω στη σόγια και την υγεία προκειμένου να μπορούμε να συναγάγουμε ισχυρά και πειστικά συμπεράσματα.
🔷Τέλος, οι διεθνείς οργανισμοί υγείας προτείνουν ότι τα προϊόντα σόγιας μπορούν να καταναλωθούν ως μέρος μιας υγιούς και ισορροπημένης διατροφής και είναι ασφαλή.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
British Dietetic Association. Soya foods and health. Aug 2017
Cassidy et al. Critical review of health effects of soyabean phyto-oestrogens in post-menopausal women. Proc Nutr Soc 2006;65:76-92
Rizzo et al. Soy, Soy Foods and Their Role in Vegetarian Diets. Nutrients 2018;10:43