ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ: ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΣΤΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΗ;
Πολλοί ασθενείς με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου αισθάνονται ότι αυτό το πρόβλημα της υγείας τους δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τους επαγγελματίες υγείας που επισκέπτονται.
Συχνά σχόλια που ακούν είναι «Δεν έχεις τίποτα» και «Στη φαντασία σου είναι».
Αυτό είναι εξαιρετικά απογοητευτικό για τους ασθενείς. Ναι, ο ψυχολογικός τομέας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε (ορισμένους) ασθενείς. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι «στη φαντασία» του ασθενή και ότι δεν χρήζει θεραπείας και αντιμετώπισης όπως όλες οι λοιπές παθήσεις.
Την τελευταία δεκαετία η επιστήμη έχει εξελιχθεί πολύ στον τομέα του ΣΕΕ και εδώ παραθέτω τα κύρια ευρήματα των μελετών σε σχέση με τις επιπτώσεις του ΣΕΕ στη ζωή των ασθενών:
🔷Η ποιότητα ζωής όσων πάσχουν από ΣΕΕ επηρεάζεται αρνητικά στον ίδιο (ή ακόμη και σε μεγαλύτερο) βαθμό με εκείνον των ασθενών που πάσχουν από άλλες χρόνιες παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και οι νεφρικές παθήσεις. Η ποιότητα ζωής είναι σημαντικά χειρότερη όταν τα συμπτώματα είναι σοβαρά, σε μεγαλύτερες ηλικίες, όπως και όταν είναι παρόντες παράγοντες ψυχολογικοί, όπως η κατάθλιψη και ο νευρωτισμός.
🔷To ΣΕΕ δεν εκδηλώνεται μόνο με εντερικά συμπτώματα. Επηρεάζει τη διατροφή, τη συγκέντρωση, τη διάθεση, τον ύπνο και την εξωτερική εμφάνιση (π.χ. όταν το φούσκωμα στη κοιλιά είναι πολύ σοβαρό).
🔷Ασθενείς με ΣΕΕ αναγκάζονται να περνούν περισσότερες ημέρες τον μήνα στο κρεβάτι και επισκέπτονται συχνότερα τον γιατρό σε σχέση με άτομα χωρίς ΣΕΕ, λόγω του πόνου που βιώνουν.
🔷Ασθενείς με ΣΕΕ αναγκάζονται να απουσιάζουν από την δουλειά περισσότερες ημέρες τον χρόνο σε σχέση με άτομα χωρίς ΣΕΕ – και πάλι εξ αιτίας των συμπτωμάτων.
🔷Ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα ΣΕΕ έχουν δηλώσει ότι θα ήταν πρόθυμοι να χάσουν 15 χρόνια από τη ζωή τους αν αυτό σήμαινε ότι θα ζήσουν την υπόλοιπη ζωή τους χωρίς κανένα σύμπτωμα του ΣΕΕ!
Φυσικά, δεν είναι όλοι οι ασθενείς με ΣΕΕ ίδιοι – κάποιοι πάσχουν από ήπια συμπτώματα που δεν επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά τους, ενώ άλλοι υποφέρουν σε σημαντικό βαθμό καθημερινά. Σε κάθε όμως περίπτωση, το ΣΕΕ είναι σύνδρομο που αξίζει την προσοχή και την κατάλληλη αντιμετώπιση.
Ευτυχώς, υπάρχει αυξημένη ευαισθητοποίηση τα τελευταία χρόνια σχετικά με το ΣΕΕ και υπάρχουν εξαιρετικοί επαγγελματίες υγείας που αναγνωρίζουν τη σοβαρότητα του ΣΕΕ και συνιστούν τις κατάλληλες θεραπείες.
ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
Drossman et al. J Clin Gastroenterol.2009;43:541–
Hungin et al. Aliment Pharmacol Ther.2003;17:643-50.
Koloski et al. Qual Life Res.2012:21:829-36.