ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Μπορεί το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) να βελτιωθεί μέσω ψυχολογικών θεραπειών; Νέες μελέτες δείχνουν πως ΝΑΙ!
Το έντερο επικοινωνεί με τον εγκέφαλο. Τα νεύρα του εντέρου των ατόμων με ΣΕΕ στέλνουν πολύ πιο ενισχυμένα σήματα πόνου στον εγκέφαλο σε σχέση με άτομα που δεν πάσχουν από ΣΕΕ, με αποτέλεσμα ο ασθενής να βιώνει συμπτώματα πόνου/δυσφορίας κ.λπ.
Δεν προκαλεί εντύπωση επομένως ότι μελέτες έχουν εστιάσει στην ψυχολογική αντιμετώπιση του ΣΕΕ.
Πιο συγκεκριμένα, περισσότερες από 25 κλινικές μελέτες δείχνουν ότι μια μέθοδος που ονομάζεται Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία βελτιώνει τα συμπτώματα του ΣΕΕ στο 60-80% των ασθενών που την ακολουθούν! Έτσι, η ΓΣΘ συνιστάται πλέον ως τρόπος αντιμετώπισης του ΣΕΕ στις επίσημες ιατρικές κατευθυντήριες οδηγίες.
Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία είναι μια ψυχολογική θεραπεία που εστιάζει στην τροποποίηση των συμπεριφορών/σκέψεων του ασθενή σχετικά με τα συμπτώματά του με σκοπό να επηρεάσει τη διάθεση και τα συμπτώματα. Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει περίπου 10 συνεδρίες με ψυχολόγο ή ψυχίατρο και εστιάζει στους εξής τομείς:
ΨΥΧΟΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: εκπαίδευση για το τι συμβαίνει στο σώμα όταν έχεις ΣΕΕ και την εμπλοκή του εγκεφάλου, την κατάρριψη μύθων κ.λπ.
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ: διδάσκεται π.χ. η διαφραγματική αναπνοή, βοηθώντας στη μείωση της αίσθησης του πόνου.
ΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ: ο ασθενής μαθαίνει ότι ο τρόπος που αντιδρά στα συμπτώματα ενδέχεται να τα επιδεινώνει ακόμη περισσότερο (π.χ. διάρροια λόγω άγχους ότι μπορεί να έχει κοιλιακό πόνο και να μη μπορέσει να συναντήσει φίλους το βράδυ) και μαθαίνει να τα αντιμετωπίζει πιο ισορροπημένα.
ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ: ο ασθενής μαθαίνει τεχνικές αντιμετώπισης των συμπτωμάτων, εστιάζοντας κυρίως σε συναισθηματικές στρατηγικές.
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ: συμπεριφορές αποφυγής (π.χ. αποφυγή δείπνων με φίλους) και «ασφάλειας» λόγω φόβου έξαρσης του ΣΕΕ είναι συνήθεις και ενδέχεται να συμβάλλουν στο άγχος και την επιδείνωση των συμπτωμάτων. Ο ασθενής μαθαίνει να εκτίθεται σε τέτοιες περιστάσεις ώστε σιγά-σιγά να μην τις «φοβάται» και να μην επηρεάζουν το ΣΕΕ.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
Everitt et al. Gut 2019 (in press).
Kinsinger. Psycol Res Behav Manag 2017;10:231-7.
Lackner et al. Gastroenterology 2018;155:47-57