ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ;

© shutterstock

Τι ακριβώς είναι η δυσκοιλιότητα και τι συμβαίνει στο έντερο που οδηγεί στα συμπτώματά της;

H δυσκοιλιότητα είναι ένα σύνδρομο στο οποίο οι κενώσεις είναι ΔΥΣΚΟΛΕΣ, ΑΤΕΛΕΙΣ ή/και ΣΠΑΝΙΕΣ.

Τα άτομα με δυσκοιλιότητα συχνά ζορίζονται πολύ και βάζουν όλη τους τη δύναμη προκειμένου να επιτευχθεί μια κένωση και ορισμένοι έχουν μόλις 1-2 κενώσεις την εβδομάδα.

Άλλοι πάλι έχουν την αίσθηση ότι υπάρχουν στο έντερο εναπομείναντα κόπρανα ύστερα από μια κένωση, τα οποία όμως δεν καταφέρνουν να αποβάλουν.

Η δυσκοιλιότητα είναι συχνά αποτέλεσμα δυσλειτουργίας του εντερικού μυικού ή/και νευρικού συστήματος.

Μελέτες δείχνουν ότι ο χρόνος που χρειάζεται το φαγητό για να ταξιδέψει μέσα στο έντερο είναι πολύ μεγαλύτερος σε άτομα με δυσκοιλιότητα σε σχέση με υγιή άτομα, με αποτέλεσμα τα κόπρανα να φτάνουν στο τελευταίο τμήμα του εντέρου με καθυστέρηση (δυσκοιλιότητα βραδείας διέλευσης).

Αυτό δεν συμβαίνει σε όλους τους ασθενείς. Ορισμένοι πάσχουν από συμπτώματα που συνδέονται με δυσκολία στην εξώθηση των κοπράνων. Αυτό συμβαίνει όταν οι μύες του πυελικού εδάφους (που καλύπτουν το κάτω τμήμα της λεκάνης και επομένως στηρίζουν το έντερο/πρωκτό) είναι εξασθενημένοι/αποδιοργανωμένοι με αποτέλεσμα να μη μπορούν να συντονίσουν σωστά ή να επιτρέψουν τη διαδικασία της κένωσης για να αποβληθούν τα κόπρανα.

H δυσκολία στην εξώθηση των κοπράνων μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα μειωμένης αισθητικότητας του πρωκτού – δηλ. όταν ο πρωκτός δεν «αντιλαμβάνεται» ότι υπάρχουν κόπρανα τα οποία πρέπει να αποβληθούν, με αποτέλεσμα να μην δίνεται το κατάλληλο «σήμα» για να αρχίσει η διαδικασία της κένωσης.

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκληθεί και από κάποια πάθηση (π.χ. υποθυροειδισμός) ή τη λήψη ορισμένων φαρμάκων (π.χ. οποιούχο αναλγητικό).

Γιατί όμως είναι σημαντικός ο προσδιορισμός του τύπου δυσκοιλιότητας; Διαφορετικοί τύποι δυσκοιλιότητας απαιτούν και διαφορετική αντιμετώπιση. Ο τύπος δυσκοιλιότητας καθορίζει λοιπόν την κατάλληλη θεραπεία για τον ασθενή!

Αν πασχετε από συμπτώματα δυσκοιλιότητας, επισκεφτείτε έναν γαστρεντερολόγο για να σας βοηθήσει στη σωστή διάγνωση και κατάλληλη αντιμετώπιση.

Όσον αφορά διατροφικές συμβουλές για τη δυσκοιλιότητα, μπορείτε να διαβάσετε τo σχετικό άρθρο εδώ!

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

Cook et al. Neurogastroenterol Motil 2009;21:1-8.

Skardoon et al. Aliment Pharmacol Ther 2017;46:410-23

Μοιράσου το

Αρχίστε να πληκτρολογείτε και πατήστε ENTER για αναζήτηση

Shopping Cart